1994–1998

1994
Szeptember 30. – október 1.: Előrehozott parlamenti választások Szlovákiában. Az Együttélés, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom és a Magyar Polgári Párt koalícióban indul. A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) a szavazatok mintegy 35, a magyar pártok koalíciója pedig 10,18 százalékát szerzi meg.

1994

Szeptember 30. – október 1.: Előrehozott parlamenti választások Szlovákiában. Az Együttélés, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom és a Magyar Polgári Párt koalícióban indul. A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) a szavazatok mintegy 35, a magyar pártok koalíciója pedig 10,18 százalékát szerzi meg.

November 3–4.: Az új törvényhozás alakuló ülésén, a „hosszú parlamenti éjszakán” a HZDS, a Szlovákiai Munkásszövetség és a Szlovák Nemzeti Párt „gőzhengere” nem a képviselői arányoknak megfelelően osztja el a parlamenti tisztségeket és bizottsági helyeket.

December 13.: Megalakul a harmadik Mečiar-kormány.

1995

Március 19.: A szlovák-magyar alapszerződés aláírása Párizsban.

Április 22.: Hétezer ember vesz részt Komáromban a szlovákiai magyar művelődés és oktatásügy megmentése érdekében szervezett nagygyűlésen.

Június 29.: II. János Pál pápa második szlovákiai látogatása.

Június 31.: Tíz szlovákiai városban tiltakozó nagygyűlést tartanak a magyar gimnáziumok igazgatóinak leváltása miatt.

Augusztus 31.: Elrabolják az államfő fiát, ifj. Michal Kováčot.

Október 21.: A Mečiar-párti Magyar Népi Mozgalom a Megbékélésért és Jólétért alakuló közgyűlése Rimaszombatban; elnökké Gyimesi Györgyöt választják.

1996

Január 1.: Hatályba lép az államnyelvről szóló törvény.

Április 29.: Pozsonyban felrobban Róbert Remiáš autója. Remiáš azzal a külföldre menekült volt titkosszolgálati ügynökkel, Oskár Fegyveressel tartotta a kapcsolatot, aki bevallotta, hogy a titkosszolgálat embereként jelen volt ifj. Michal Kováč elrablásánál.

Július 3.: A parlament jóváhagyja a területi és közigazgatási felosztásról szóló törvényt. A jogszabály az államigazgatási körzetek megszüntetésével felszámolja a magyar többségű kistérségeket.

November 5.: František Gaulieder szembefordul pártjával, a HZDS-szel, amiért megfosztják mandátumától.

1997

Január 31. : Bevezetik a csak szlovák nyelvű bizonyítványokat.

Május 23.: Gustáv Krajčí belügyminiszter meghiúsítja a NATO-csatlakozásról és a nép általi elnökválasztásról kiírt népszavazást.

1998

Március 2.: Véget ér Michal Kováč államfő megbízatási időszaka. Rudolf Schuster megválasztásáig (1999) Szlovákiának nincs elnöke.

Május 20.: Új választási törvényt hagy jóvá a parlament. Az egyedül induló pártnak az összes szavazat legalább öt százalékát kell megszereznie, két vagy három párt koalíciójának 7, ennél több párt szövetségének 10 százalékos küszöböt szükséges elérnie a parlamentbe kerüléshez.

Június 21.: Dunaszerdahelyen Magyar Koalíció Pártja (MKP) néven egyesül a három magyar párt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?