1993–1994

1993
Január 1.: Megalakul az önálló Szlovák Köztársaság.
Szeptember 7.: Mintegy ötvenezer magyar szülő és pedagógus írja alá azt a petíciót, amellyel az alternatív oktatás bevezetése ellen tiltakozik.
Február 15.: A HZDS-jelölt Michal Kováčot választják köztársasági elnökké.
Június 30.

1993

Január 1.: Megalakul az önálló Szlovák Köztársaság.

Szeptember 7.: Mintegy ötvenezer magyar szülő és pedagógus írja alá azt a petíciót, amellyel az alternatív oktatás bevezetése ellen tiltakozik.

Február 15.: A HZDS-jelölt Michal Kováčot választják köztársasági elnökké.

Június 30.: Szlovákiát felveszik az Európa Tanácsba.

Szeptember 24.: A parlament jóváhagyja a névtörvényt.

1994

Január 8.: A szlovákiai magyar polgármesterek, az önkormányzati és a parlamenti képviselők, valamint a magyar pártok és politikai mozgalmak vezetői nagygyűlést tartanak Komáromban, hogy megtárgyalják a szlovákiai magyarság további sorsával kapcsolatos, halaszthatatlan megoldást igénylő problémákat.

Március 9.: Michal Kováč államfő országértékelő beszéde a parlamentben. Két nappal később a képviselők megvonják bizalmukat Vladimír Mečiar kormányfőtől. Az államfő 14-én leváltja a miniszterelnököt, 16-án pedig Jozef Moravčík alakít koalíciós kormányt.

Május 9.: Szlovákia az Európai Unió társult partnerévé válik.

Május 27.: Törvény teszi lehetővé, hogy a magyar nők ne használják a nevükben az -ová végződést, s engedélyezi a szlovákul anyakönyvezett nevek magyarra való átírását.

Július 7.: Az ún. „táblatörvény” elfogadása, mely szerint a kisebbségek nyelvén is meg lehet jelölni azokat a településeket, ahol a kisebbség számaránya eléri legalább a húsz százalékot. Az ezt követő időszakban a kihelyezett magyar nyelvű helységnévtáblákat számos helyen leszedték, megrongálták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?