Régió

10 nap múlva zárul a borsi Rákóczi-várkastély meseíró- és rajzversenye

Borsi | A II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet által működtetett Borsi Rákóczi Kastélyközpont rajz és meseíró pályázatot hirdetett meg általános iskolások részére. Az elkészült művek leadási határideje 2022. január 20. Az eredményhirdetésre feltehetően február 4-én kerítenek sort.
author
Németi Róbert

2022. január 10. 15:15

Az eredményhirdetésre feltehetően február 4-én kerítenek sort. 
Az eredményhirdetésre feltehetően február 4-én kerítenek sort.  - Németi Róbert felvétele

Biztosan tudják, tudjátok, hogy 2021-ben fejeződött be a borsi kastély felújítása. Sok-sok építő munkára és munkásra volt szükség, hogy megújulhasson a kastély. A felújítás évében az épület építést történetét hozzuk közelebb a látogatókhoz, érdeklődőkhöz. Ehhez kapcsolódik a jelen felhívással meghirdetésre kerülő rajz- és meseíró versenyünk is. Az kastély építéstörténetének legkiemelkedőbb személyére szeretnénk felhívni a figyelmet. Az alábbi néhány adat szolgáljon gondolatébresztőként: Biztosan tudják, tudjátok, hogy 2021-ben fejeződött be a borsi kastély felújítása. Sok-sok építő munkára és munkásra volt szükség, hogy megújulhasson a kastély. A felújítás évében az épület építést történetét hozzuk közelebb a látogatókhoz, érdeklődőkhöz. Ehhez kapcsolódik a jelen felhívással meghirdetésre kerülő rajz- és meseíró versenyünk is. Az kastély építéstörténetének legkiemelkedőbb személyére szeretnénk felhívni a figyelmet. Az alábbi néhány adat szolgáljon gondolatébresztőként: A pályázat fő célja a 17. század kiemelkedő, példát mutató női alakját Lorántffy Zsuzsannát felidézni, kit korának egyik legműveltebb és legbőkezűbb mecénásaként tartanak számon. Rendkívüli műveltségével vívta ki az elismerést a korabeli gondolkodók körében, valamint neki köszönhető, hogy a korszak legnevesebb pedagógusa, Comenius is a sárospataki gimnáziumban tanított éveken keresztül. Borsi településen álló két udvarház a Rákóczi család tulajdonába Lorántffy Mihály lánya, Zsuzsanna és I. Rákóczi György 1616. április 18-án kötött házassága révén került” – olvasható a várkastély honlapján közzétett tájékoztatásban. 

A pályázat fő célja a 17. század kiemelkedő, példát mutató női alakját Lorántffy Zsuzsannát felidézni, kit korának egyik legműveltebb és legbőkezűbb mecénásaként tartanak számon. Rendkívüli műveltségével vívta ki az elismerést a korabeli gondolkodók körében, valamint neki köszönhető, hogy a korszak legnevesebb pedagógusa, Comenius is a sárospataki gimnáziumban tanított éveken keresztül. Borsi településen álló két udvarház a Rákóczi család tulajdonába Lorántffy Mihály lánya, Zsuzsanna és I. Rákóczi György 1616. április 18-án kötött házassága révén került.

Épp ez az az időszak, Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György tulajdonlásának időszaka, amikor a borsi kastély kinézetében jelentős gyarapodáson ment keresztül. Ekkor éli fénykorát, reneszánszát. A két kisebb kúriát összeépítik, majd egy újabb lendülettel zárt négyzetet alkotó fejedelmi kényelmet szolgáló kiskastéllyá alakítják át. Kellett is a hely, hisz Lorántffy Zsuzsanna kíséretét 300 fő alkotta és a kastélyban dolgozók száma is 30-40 fő körül mozgott. Természetesen a 300 fő nem mindegyike lakott a kastélyban. Viszont biztosan mozgalmas lehetett itt az élet, amikor a fejedelem, a fejedelemasszony vagy épp mind a ketten itt tartózkodtak” – írja a szervezet vezetése azzal, hogy a felújítások során új épületrészek is épültek. Kialakították a női szárnyat is. Volt itt lisztes torony, sűtőház, konyha, fogadóterem, hálókamrák, pincék. Az új termek mennyezetét festették és „aranyos gombokkal” díszítették. A termekben zöld, később fehér, sárga és kék „lengyel” kályhák (habán kályhák, régiesen lengyelnek nevezték), a kevésbé jelentősebb termekben tapasztott lábas kemencék álltak.  A déli szárny előtt, az épület és a Bodrog folyó közötti nagy területen egy gyönyörű kert volt. Az egyik oldalát gyümölcsösként hasznosították és a másik részén lugaskertet alakítottak ki. Lorántffy Zsuzsanna maga is gondozta és irányította az uradalom kertjének művelését. Híresek és híresen szépek voltak Lorántffy Zsuzsanna kertjei.

Rajzpályázat témája:

A Borsi kastély mindennapjai Lorántffy Zsuzsanna korában

A pályázat korcsoportjai:

  • 1-3. osztályosok
  • 4-6. osztályosok
  • 7-9 osztályosok (magyarországi pályázók esetében 7-8. évfolyam)

Technika: színes ceruza, ceruzarajz, vízfesték / tempera képek

A rajzpályázatra A4-es formátumú rajzokat várnak. A rajzok hátoldalán a rajzot készítők nevét, korát, iskola címét és az évfolyamot/osztályát is fel kell tüntetni. A rajzokat személyesen a Borsi Rákóczi Kastélyközpont recepcióján lehet leadni, de postai úton is eljuttathatják az intézmény címére, mely a felhívás végén található. A szervezet felhívja a pályázók figyelmét, hogy ebben a témában csak egyéni rajzokat várnak. 

 

Meseíró pályázat témája:

Élet a borsi Rákóczi kastélyban a nagy építkezés alatt

A pályázat korcsoportjai:

  • 1-3. osztályosok
  • 4-6. osztályosok
  • 7-9 osztályosok (magyarországi pályázók esetében 7-8. évfolyam)

Technika: a szervezet szeretné az osztályokat közös alkotásra ösztönözni, ezért olyan meséket várnak, amit az osztályok közösen találnak ki.

A mesék terjedelme ne haladja meg az 500 szót. Kézzel vagy géppel írt pályázatokat is elfogadnak, de azt is kérik, hogy az alkotó osztályról készüljön egy fotó, amelyet a pályaműhöz csatolva szintén el kell küldeni. A meséket elektronikusan a muzeum@rakoczino.eu címre lehet eljuttatni. Az alkotás benyújtása során fel kell tüntetni, hogy melyik iskola melyik osztályos tanulói készítették a művet, illetve a névsort is le kell írni. Ezeket a munkákat is át lehet adni a Borsi Rákóczi Kastélyközpont recepcióján, vagy postai úton.

 

Postai úton történő leadásokhoz a következő címre várják az alkotásokat:

II.Rákóczi Ferenc n.o,
Ulica F. Rákocziho 102/32,
07632 Borša, Szlovákia

email: muzped@rakoczino.eu

A pályaművek leadási határideje 2022 .január 20. Az eredményhirdetésre a szervezet vezetése szerint előreláthatóan 2022. február 4.-én kerül sor. A legjobb pályaműveket egyéni pályamű esetében 1 szabadon választott attrakcióra való belépéssel (kiállítás, virtuális portyapont, panoráma vetítés, szabadulószoba) díjazzák, a csoportos pályamű esetében pedig ingyenes belépést biztosítanak az egész osztály számára a Rákóczi három születése című tárlatvezetéses kiállítására.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Lapos Ildikó 1470 szavazattal első helyen végzett a képviselőjelöltek közt (A szerző felvétele)

Több női képviselője is van Nagymegyernek

pénz euró

Fájóan csökken a reálbérünk

Igor Matovič

Matovič tíz százalékkal csökkentené az éttermekben és sportlétesítményekben nyújtott szolgáltatások áfáját

Párkány: jövőre épül a komposztáló és pályáznak a nyugdíjasklub felújítására is

Párkány: jövőre épül a komposztáló és pályáznak a nyugdíjasklub felújítására is

Eduard Heger

Csütörtökön tartják a parlament rendkívüli ülését

ed

Mikor és mekkora összeget fog kapni? Hamarosan megérkezik a 14. nyugdíj!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.