PR CIKKEK

Válasz a megosztó összefogást hirdetőknek

A Szlovákiáért, a magyarokért, a semmibe vett kisebbségekért és a régiókért végzett munkával töltött utóbbi évek során már hozzászoktam a válogatott sértésekhez és hazugsághoz. Ezek közül azok a legrosszabbak, amelyeket a gyűlölet vagy az „összefogás” szül, mert mindkét esetben megosztják a közösségünket.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. szeptember 23. 10:44

bugar

Tíz évvel ezelőtt neveztek először árulónak. Leginkább azok, akik képtelenek voltak elviselni, hogy kiléptem a pártunkból. Mit számít az, hogy ők voltak azok, akik leginkább ragaszkodtak politikai funkcióikhoz, és ők voltak azok is, akiket a szlovákokat és magyarokat érintő kérdések megoldása helyett csak a hatalom érdekelt. Úgy gondolták, tovább szítják a mindkét oldalon megjelenő nacionalizmus okozta gyűlöletet. A megtévesztett választópolgárok pedig sajnos felsorakoztak mögéjük. Én azonban más utat választottam. A Hídban úgy döntöttünk, hogy az együttműködés és a szlovák-magyar kapcsolatok építése lesz a fő célunk és feladatunk. Ez az út egy európaibb Szlovákiába vezetett. A XXI. század Szlovákiájába. Azok, akik szívesen visszatértek volna a múlt évszázad 90-es éveibe, ezt máig nem bocsátották meg nekem.

Így volt ez 2016-ban is, és így van ez ma is. Az emberek nagyon hamar elfelejtették, ki volt a felelős azért, hogy a Radičová-kormányhoz fűzött remények hamarabb szertefoszlottak, mintsem valós intézkedésekben ölthettek volna testet. Ugyanakkor ezek a tervek néhány évvel később valóra váltak, és ezt több esetben a mi programunkban megfogalmazott prioritások és a mi döntéseink tették lehetővé. Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy 2011 őszén Iveta Radičovát azok árulták el, akik 2016-ban rólam állították azt a különböző nagygyűléseken, hogy elárultam a Híd választóit. Azok, akik ismét elárulják a felelősségteljes politizálást csupán azért, hogy egóparádét rendezhessenek az újságírók előtt. Ismét hazugságokat terjesztenek, hiszen tudják, hogy ezzel a szociális hálók és a rövidtávú emlékezet világában komoly sikereket érhetnek el.

Világos számomra, hogy a közeledő választásokkal tovább fokozódnak majd a támadások és folytatódik az igazság elferdítése. Szlovákia és a magyarok érdekében hozott intézkedéseink eredményeit továbbra is bagatellizálni fogják. Ez már most tetten érhető azokban a hisztérikus reakciókban, amelyekre egyesek a szociális hálón vagy különböző blogokban folytatott viták során ragadtatják magukat. A napokban megjelent jegyzet írója már nemcsak árulónak nevez, hanem „érzelmi zsarolónak” is. Sőt még tovább megy, amikor megszegett „házassági fogadalmat“ vagy „rossz társaságot“ emleget. Divat lett megkérdőjelezni mindazt, amit sikerült elérnünk. Szerinte se elég ez a magyaroknak, akik nekem (és a Hídnak) már nem is hisznek. Azt állítja, hogy „a szlovákiai magyarság bizalma végleg elveszett”, és hogy azokat, akik nem értékelik pozitívan a kormányban és a szlovákiai magyarok szolgálatában eltöltött négy évünket, „hálátlan dögöknek" tartok. Semmi sem áll távolabb az igazságtól, mint ezek a gyűlöletkeltő szavak, amelyek régi sebeket tépnek fel és az összefogásról Matovič stílusában beszélnek.

Épp az ellenkezője igaz. Tisztában vagyok azzal, mikor és miben hibáztam. Tudom, hogy hidakat építeni nem könnyű, ám a megbékélés politikája sem az, és a programunk megvalósítása sem volt könnyű a jelenlegi kormányban. Nincs szükségem a sajnálatra és nem mártírkodom. Helyettem a tények beszélnek. Ha érzelmek nélkül tekintünk a tényekre, látjuk, hogy az elmúlt évtizedekben egyetlen pártnak sem sikerült annyit elérnie a magyar kisebbségért, mint a Hídnak az elmúlt három évben.  Ezt csak azok nem látják, akiket a gyűlölet hajt.

Nyolc évvel ezelőtt viták és üres szavak miatt nem sikerült Szlovákiát élhetőbb országgá tenni. Meggyőződésem, hogy a szlovákiai választók - sem a szlovákok, sem a magyarok, sem a ruszinok, sem a romák - nem ülnek fel az igazság manipulálásának, amelynek a különböző sajtóorgánumokban a tanúi vagyunk. Bízom benne, hogy a változást követelők és összefogást ígérők végül tudatosítják, hogy a változás és az összefogás a Híd nélkül nem lehetséges.

A féligazságokat tartalmazó írásra más formában nem állt módomban reagálni. 

Bugár Béla, a Híd elnöke

 

Fizetett politikai hirdetés

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Minden vita a botrányokról szólt

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Bugár Béla is helyet kap az MKP és a Híd közös listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!