Marketingest, rendelésre!

AM business

A marketingügynökségekkel Dunát lehet rekeszteni, ám igazán jó szakértőt találni nem egyszerű. Mayer András, az AM Business tulajdonos-ügyvezetője elárulta, hogyan lehet fejleszteni vállalkozásunkat plusz kiadások nélkül, hogyan lehet eligazodni a marketingtenger sűrűjében.

Miben különbözik az AM Business más, szokványos marketingügynökségtől?

A legtöbben azt hangsúlyozzák, hogy ők teljesen mások, egyediek. Azt gondolom, ez így helyes, hiszen akkor mindenki megtalálhatja azt, aki leginkább megszólítja őt. Minket az különböztet meg a versenytársainktól, hogy csallóköziek vagyunk, ugyanolyan ügyfeleinknek tekintjük az itt élő szlovák és magyar, valamint a magyarországi vállalkozókat is, viszont csak kis- és középvállalkozásokkal dolgozunk együtt.

Hogyan férhet bele a kis- vagy középvállalkozás anyagi kereteibe egy marketingügynökség?

A hagyományos ügynökségek általában sehogyan. Jelen vagyunk a hétköznapokban, tudjuk, hogy azok a költségek, amelyekért Pozsonyban a sztárügynökségek dolgoznak, szinte megfizethetetlenek, éppen ezért csavartunk kicsit az üzleti modellünkön.

Mit jelent ez?

Rengeteg ingyenes tartalmat osztunk meg a minket követő vállalkozókkal a weboldalunkon és a Facebookon. Létrehoztuk Szlovákia első magyar nyelvű marketinggel foglalkozó Youtube-csatornáját is. Ezekben mind-mind olyan tippekkel, témákkal foglalkozunk, amiket használva a vállalkozók maguk is sokat haladhatnak előre.

Akkor már nem is kell ügynökség…

Egy határig nem. Rengeteg dolog van, ami 0 €-ból elvégezhető, mégis hozzáad a vállalkozásról kialakított képhez. Amikor azonban a közösségi médián való megjelenésekről vagy keresőoptimalizálásról, vagyis SEO-ról van szó, ott már szükség van egy tapasztalt szakértőre.

Ez nem tanulható?

De, természetesen igen. Ám képzeljük el, hogy a saját családi vállalkozásomban ledolgoztam a napi nyolc órámat, nem biztos, hogy ezután a szakmámon kívül meg szeretnék tanulni “marketingül” vagy hatásosan szöveget írni. A legtöbbek ugyanis akkor állnak neki üzletet építeni, amikor a napi teendőkön már túl vannak. A vállalkozók tudják, hogy szükségük van marketingre, azonban sokszor ennek korlátai vannak. A kkv-szektorban, vagyis a kis- és középvállalkozásnál egy saját, főállású marketinges munkabérrel, járulékokkal, céges telefonnal, autóval és számítógéppel nem, vagy nagyon nehezen kigazdálkodható. Ezért aztán jobb híján elvégzi a feladatokat az ügyvezető-tulajdonos maga, vagy valamelyik családtag segít neki. Ez ugyanakkor sokszor a családi élet rovására mehet, ami még inkább gyűlöltté teszi ezeket a feladatokat.

Valóban verejtékes szenvedést jelent a marketing egy vállalkozónak?

Ez az állítás nem húzható rá mindenkire. Ugyanakkor szögezzük le, hogy a vállalkozók nem marketingesek. A saját szakmájukban van rengeteg ismeretük és tapasztalatuk. Ahhoz, hogy marketingesekké váljanak, el kellene hagyniuk az eddigi életüket és valami teljesen újat tanulniuk. Ráadásul a piac rendkívül gyorsan változik, általában háromhavonta újra kell tanulni a szakmát, a folyamatos fejlesztés elengedhetetlen. Ugyanígy igaz ez a szövegírásra. Külön szakma, hogy egy szöveg valóban élő legyen és elérje azt a hatást, amit a közlő szeretne.

Foglalkoztok csak szövegekkel is?

Igen, dolgozunk vállalkozásoknak integrált marketingkampányokon. Grafikákat készítünk, szöveget írunk és hirdetést tervezünk, kivitelezünk. De természetesen elérhetőek ezek a részek külön-külön is. Szövegíróink nemcsak kommunikációt tanultak az egyetemen, több éves tapasztalattal is rendelkeznek egytől egyig.

Akár egyetlen posztot is írtok?

Ha a partner igénye az, akkor igen. Azt azért elárulom, hogy az ügyfeleink nagy részével vagy folyamatos megbízásban, vagy több hónapos projektekben működünk együtt.

Hogyan fog ez a cégről szólni, az író sem érthet mindenhez.

Nem is kell. Az ő feladata, hogy a szöveg élővé váljon. A formát adja meg, míg a megbízóink a tartalmat. Az általuk átadott szakmai információkat felhasználva készül el a szöveg. Nagyjából úgy, ahogyan az egyszerű fenyőből karácsonyfa válik. Ráadásul ez azért is jó, mert így garantáljuk, hogy a szöveg érthető lesz az átlagfogyasztó számára. Hiszen mellőzzük a szakszavakat, a célunk nem az, hogy okosnak látszunk, hanem az, hogy mindenkinek világos legyen a tartalom, az üzenet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?