Határtalan befektetők

keiok

A Kárpát-medence országrészei között a történelmileg változó környezetben mindig intenzív volt az együttműködés, ma is elemi érdekük a gazdasági szövetek helyreállítása, erősítése. A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Alap (KMVA) éppen azért jött létre, hogy segítse a régió határokon átívelő beruházásait. Csuhaj V. Imrével, a budapesti központú alap döntéseit irányító Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk sajátos eszközeikről és céljaikról.

Miért pont a Kárpát-medencei régiót célozták meg?

A magyar egy nyitott gazdaság, így a magyar kisvállalkozások számára a lehető legtermészetesebb fejlődési terepet az exportpiacok jelentik. Mi nekik tudunk segíteni. Másrészt viszont a Kárpát-medencére mint egykor egységes piacra tekintünk, ahol mindig is intenzív együttműködés létezett. Tehát nekünk az is érdekünk, hogy Szerbia, Románia, Szlovákia valamely részén működő vállalkozások megjelenjenek Magyarországon. Hiszen gyakorlatilag úgy működnek, mint bármely külföldi tőkebefektető, amely munkahelyeket, árbevételt és exportot hoz létre.

Milyen járulékos hatása lehet ezeknek a kölcsönös befektetéseknek?

A határokon átnyúló együttműködéseknek különösen a határ-menti területek lehetnek nagy haszonélvezői. Az alap működése több területen értékteremtő, és hangsúlyozom, egyedülálló, hiszen nincs másik ilyen típusú intézmény.

Önök úgynevezett kockázati tőkebefektetést hajtanak végre a vállalatokban. Mit jelent ez pontosan?

A kockázati tőkebefektetés nem olyan, mint egy hitelfinanszírozás. Mi tőkét adunk, és ha a vállalkozás sikeresen fejlődik, akkor a tőkét hozammal együtt visszakapjuk. Ugyanakkor, ha a vállalkozás valamilyen módon mégis nehéz helyzetbe kerülne, esetleg felszámolásra jutna, akkor mi a befektetett tőkénket el fogjuk veszíteni. A kockázati tőkebefektetésnél semmilyen olyan típusú biztosíték nincs, mint például egy hitelügyletnél, ahol ingatlan vagy egyéb fedezeti eszköz jelentheti a nyújtott hitel biztosítékát. A kockázati tőke tehát a tőkekockázat vállalását jelenti.

Mennyire avatkoznak be a vállalat irányításába?

Az operatív vezetésbe nem szólunk bele, mi csendestársak vagyunk. És ez nem csak a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapnál, hanem a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt valamennyi alapnál így van. Legfeljebb 49 százalékos részesedést szerzünk.

Mit nyújtanak a vállalkozásnak?

Nem vagyunk egyetlen iparág szakértői sem. Nem értünk a fuvarozáshoz, ahogy nem vagyunk biotechnológiai vagy a gépjárműipari beszállítási szakemberek sem. Ugyanakkor értünk a pénzügyekhez. Értünk a vállalatok finanszírozásához, és ennek megfelelően egy pénzügyi megbízott által segítjük a vállalkozást abban, hogy a tulajdonosok át-, esetleg újragondolják pénzfolyamataikat. A tőke mellé adunk tehát egy mentort is, aki nyomon követi a társaság tevékenységét, előrehaladását, tájékoztat minket a megoldandó kérdésekről, és természetesen segíti az ügyvezetést ezeknek a problémáknak a megoldásában. Nem kívánjuk átvenni a vállalkozás irányítását, és így annak megszerzése sem célunk. Az alapító tulajdonosok visszavásárolhatják részesedésünket.

Meddig és milyen feltételekkel lehet Önöket kivásárolni?

Az alapítók jellemzően 5-7 éven belül visszavásárolhatják tulajdoni hányadunkat. Ha a tulajdonos előbb szeretné visszavásárolni a tulajdonrészét, akkor erre is van a lehetőség. Persze mi a szerződésben rögzített céldátumnál korábbi visszavásárlásnak nem igazán örülünk. Ez többnyire akkor valószínűsíthető, ha a vállalat hirtelen dinamikus növekedésnek indul ‒ nagy benne a növekedési potenciál ‒, és a tulajdonosok a továbbiakban már nem tartanak igényt a tőkénkre. ‒ Mi történik akkor, ha letelik a határidő? ‒ A céldátum közeledtére mi tudatosan készülünk, és elindítunk egy olyan programot, amely lehetővé teszi, hogy ha nem teljes hozammal növelt értéken egy összegben, akkor részletekben tudjunk kiszállni. Ezt a folyamatot számos vállalatnál végigcsináltuk, így komoly tapasztalattal rendelkezünk. A nagy kérdés elsősorban az, hogy maga az alapító vásárol-e ki bennünket, vagy egy másik befektető. Cégeinknél mi az alapítói kivásárlásnak adunk elsőbbséget. Ez bizalmi kérdés is, hiszen mutatja, hogy a nem célunk valamilyen rejtett szándékkal átvenni a vállalkozást.

Egy éve indult útjára a KMVA. Hoztak már befektetési döntéseket?

Három befektetési döntést már meg is hoztunk, de folyamatosan vizsgáljuk, hogy a látókörünkbe került cégekben milyen növekedési potenciál van. Eddigi elköteleződésünk megközelíti az 1 milliárd forintot. Mivel közpénzzel gazdálkodunk, különösen körültekintően kell eljárnunk.

Milyen befektetéseket hajtottak végre eddig?

Az egyik cégünk egy Erdélyből induló fuvarszervező vállalkozás, amelynek alapítója Portik Gabriella. A székelyföldön élő vállalkozó Magyarországon alapított társaságot és nagyon korszerű logisztikai bázist teremtett. Az Euro Dori Kft. egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely megoldhatja a kisebb fuvarozók problémáját: a szolgáltatásnak köszönhetően nagy megrendelésekhez is hozzájuthatnak és hatékonyabban használhatják kapacitásaikat. Ebbe a cégbe több részletben, összesen 350 millió forint befektetést hajt végre a KMVA, amely az ügylet végén 43 százalékos részesedést szerez a vállalatban.

A másik egy különösen izgalmas területen dolgozó magyar cég: az IPR-Insight CEE kft., amely 2002-es megalakulása óta folyamatosan fejlődik. Termékeire és szolgáltatásaira óriási az igény a cégeknél, mert egy nagyobb vállalatnál nehéz átlátni, hogy az összes számítógépen milyen programok futnak, mindegyik licence ki van-e fizetve, és szükség van-e egyáltalán ennyiféle szoftverre. Az IPR portfóliója lefedi a vállalati szoftvergazdálkodás teljes folyamatát a szoftver-leltártól a szoftvergazdálkodási (SAM) rendszerek bevezetésén át a szabályozásig. Kirobbanóan sikeresek, nem csak Magyarországon, de például Lengyelországban is. 465 millió forintos tőkebefektetésünk segítségével egész Romániában folytathatják a terjeszkedésüket.

Vannak egyéb vállalatok a régióban, amelyeket még vizsgálnak?

Természetesen jelenleg is vannak olyan vállalatok, amelyekkel szerződéskötési stádiumban vagyunk, illetve folyamatosan teszteljük a látókörünkbe került cégeket, hogy megfelelnek-e nekünk befektetésre. A befektetések előkészítésének különböző stádiumában levő kárpát-medencei vállalatok száma pár tucat, viszont összességében ez is sok milliárd forintos befektetést jelenthet.

KÁRPÁT-MEDENCEI FEJLESZTÉSI ALAP

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?