Panoráma

Szexbotrányok: nők százezrei emeltek szót

Miközben a francia rendőrség a Twitteren kérte a szexuális zaklatások és támadások áldozatait arra, hogy tegyenek minden esetben bejelentést, több politikust és közéleti embert is megvádoltak az állítólagos áldozataik.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. október 29. 09:11

Ariane Fornia írónő, Eric Besson volt miniszter lánya a blogján vádolta meg Pierre Joxe ismert baloldali politikust – aki az 1980-as és 90-es években ipari, védelmi és belügyminiszter is volt, majd az alkotmánytanács tagja volt 2010-ig –, hogy 2010 tavaszán szexuálisan bántalmazta a párizsi Bastille Operában. A politikus tagadja a vádakat. 
 
Az írónő a blogján írta le a történetét annak az internetes kampánynak a részeként, amelyben nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta.
 
„Egy idős úr ül a jobbomon. Az előadás kezdődik. Tíz perccel később az idős úr a combomra teszi a kezét” – írta az írónő, hozzátéve, hogy többször is eltolta magától a férfi kezét, aki később felemelte a szoknyáját és a lábai közé helyezte a kezét. „Határozottabban lököm el a kezét és csukott szájjal, elfojtottan felsikoltok. Mindenki engem néz. Abbahagyja. Tíz perccel később újra kezdi. A körmeimet a kezébe vájom. Csendes, groteszk harc a Bastille Opera közepén” – fogalmazott az írónő, aki a L’Express című hetilapnak meg is nevezte a bántalmazót.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"292403","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"Pierre Joxe, az állítólagos zaklató","typeof":"foaf:Image","width":"171"}}]]
 
A 82 éves visszavonult politikus a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy „írásban reagál a vádakra, miután időt szán az ügy tartalmának és következményeinek elemzésére”. 
 
Egy másik politikust, Christophe Arend-t, a kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) képviselőjét korábbi parlamenti asszisztense a France Info hírrádióban szexuális zaklatással és erőszakkal vádolta meg, és emiatt feljelentést is tett ellene. 
 
A 29 éves nő azt állítja, hogy a képviselő megfogta a melleit , és heteken át szexista megjegyzésekkel zaklatta. Christophe Arend tagadja a vádakat, és ügyvédje jelezte: rágalmazás miatt feljelentést tett. 
A kormánypárt közleményben jelezte, hogy a képviselőt megilleti az ártatlanság vélelme, ezért egyelőre megtarthatja a képviselői helyét. A párt ugyanakkor belső vizsgálatot rendelt el, amelynek keretében meghallgatják a megvádolt képviselő közvetlen munkatársait. 
 
Gilbert Cuzou, a Párizs környéki Ile-de-France régió tanácsának egyik képviselője ellen két nő tett feljelentést szexuális bántalmazás miatt, az ügyben a párizsi ügyészség előzetes vizsgálatot indított. A politikus tagadja a vádakat, jelezte, hogy rágalmazás miatt feljelentést tett, de a vizsgálatban együttműködik a hatóságokkal.
 
Tariq Ramadan svájci állampolgárságú iszlámszakértő és teológus ellen, aki a Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista szervezet alapítójának unokája, nemi erőszak miatt tett feljelentést az északnyugati-franciaországi Rouen ügyészségén Henda Ayari, egy szalafistából lett francia feminista aktivista. 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"292404","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"329","title":"Tariq Ramadan ellen is feljelentést tettek.","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Mindketten közismert személyiségek Franciaországban, a francia televíziók rendszeres vendégei.
Henda Ayari, a Libératrice nevű egyesület 40 éves elnöke 2016 novemberében J’ai choisi d’etre libre (Úgy döntöttem, szabad leszek) címmel megjelent könyvében írt először arról, hogy egy muzulmán entellektüel egy konferencián egy párizsi hotelszobában bántalmazta és megerőszakolta. A nő a Facebookon megnevezte támadóját, s azt írta, hogy eddig azért nem merte megtenni, mert az megfenyegette. 
 
Ügyvédje szerint Henda Ayari eddig félt megszólalni, de „amióta néhány napja az emberek elkezdtek beszélni, úgy döntött, hogy ő is elmondja, mit élt át, és levonja annak a jogi következményeit”. Tariq Ramadan egyelőre nem reagált a vádakra.
 
Deneuve: segít ez?
 
Catherine Deneuve francia filmsztár együttérzését fejezte ki a sze­­xuális zaklatás áldozataival, ugyanakkor megkérdőjelezte a Weinstein-botrány után a közösségi médiában elkezdődött internetes kampány értelmét. Az Egyesült Államokban közben további sztárok ítélték el a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt filmmogult. A hatvan éve a pályán lévő népszerű színésznő, Catherine Deneuve a Huffington Post francia kiadásának adott interjúban beszélt arról, hogy a közösségi médiában elindult posztáradatot szörnyűnek tartja. „Érdekes erről így beszélni? Segít ez? Hozzátesz bármit is? Egyáltalán megoldja a problémát?” – fogalmazta meg kétségeit. Deneuve ugyanakkor hangsúlyozta, hogy együtt érez a szexuális erőszak áldozataival, és mint mondta, borzalmas a helyzete azoknak a nőknek, akik erről csak ezen a módon tehettek tanúságot.
 
A The Guardian cikke szerint Deneuve azt is leszögezte, hogy sem eddig, sem ezután nem mond el semmit arról, hogy maga áldozata volt-e valaha szexuális zaklatásnak vagy erőszaknak.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"292405","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"Catherine Deneuve nyilatkozatában nem volt hajlandó pálcát törni Harvey Weinstein felett. ","typeof":"foaf:Image","width":"317"}}]]
 
Az Egyesült Államokban közben a producer újabb áldozata lépett a nyilvánosság elé: Lupita Nyong’o, a 12 év rabszolgaság Oscar-díjas sztárja a The New York Timesban megjelent véleménycikkében idézte fel, hogyan erőszakoskodott vele Weinstein több alkalommal is, még színészhallgató korában. Amikor később a 12 év rabszolgaság premierjén találkoztak, a producer bocsánatot kért tőle. Ő azonban megfogadta, hogy többé nem dolgozik vele – emlékezett az írásban. Nyong’o hozzáfűzte: a történteket azért osztotta meg most a nyilvánossággal, mert amikor ezeket átélte, még nem tudta, hogy csak egyike volt Weinstein áldozatainak, akik most egymás után fedik fel, amit eddig titkoltak.
 
„Van ereje a számoknak. Köszönöm a nőknek, akik kitálaltak, és nekem is erőt adtak ahhoz, hogy a múltam e szerencsétlen pillanatát felidézzem” – írta a színésznő.
 
Nincs visszaút
 
Tom Hanks szerint Weinstein szá­mára már nincs visszaút. Esete végérvényesen vízválasztóvá vált. A történtekről mindenki úgy fog beszélni, hogy Weinstein előtt és utána, a „neve főnévvé és igévé válik”. 
Az Oscar-díjas színész ugyanakkor a BBC News-nak kijelentette: nem érzi, hogy felelős lenne azért, mert ő is részese volt annak a hollywoodi gépezetnek, amely megengedte, hogy ilyesmi előfordulhasson. „Ha csak Hollywoodban és a szórakoztatóiparban fordulna elő szexuális zaklatás, egyetértenék, de nem erről van szó, ez beépült a társadalmi szabályokba” – mondta hozzátéve, hogy ahol a férfiak kezében van a hatalom, mindig vannak ilyen szexuális ragadozók, akik a női beosztottjaikat zaklatják, és ez így folyik a meleg közösségben is.
 
Hanks úgy vélte, a szexuális visszaélés problémája széles körben elterjedt. Hangsúlyozta, hogy minden áldozatot meg kell hallgatni, és a vezető pozícióban lévőknek a konzekvenciákat levonva be kell tartaniuk az abból következő új szabályokat. Olyan etikai kódexre van szükség minden munkahelyen, amely pontosan kijelöli, hogy milyen viselkedést vár el a cég minden alkalmazottjától.
 
Busás összeg a hallgatásáért
 
Közben az is kiderült, hogy Harvey Weinstein filmproducer busás összeggel, 165 200 dollárral és egy titoktartási megállapodással hallgattatta el csaknem 20 évvel ezelőtt egyik asszisztensét, miután a nő szexuális zaklatással vádolta meg. A brit Zelda Perkins a Financial Times című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy 1998-ban írta alá a titoktartási megállapodást, nem sokkal azután, hogy szexuális zaklatással vádolta meg Weinsteint – írta a BBC News. A nő elmondása szerint a filmmogul annak idején többször is masszázst kért tőle és megpróbálta berántani az ágyába. A nő eleinte azért nem beszélt a történtekről, mert sikerült elérni, hogy „szégyenletesnek érezze a férfi tettének elárulását”.
Perkins azután merte csak megvádolni a mogult, hogy egy kolléganője elmondta neki, Weinstein őt is zaklatta. A két nő rövidesen kártérítést követelt és végül 330 500 dollárt kaptak, amelyet egyenlően elosztottak, ugyanakkor egy titoktartási megállapodást is aláírattak velük, amely hallgatásra kötelezte őket. A szerződés megszegése miatt Perkinst az összeg visszafizetésére, de akár kártérítésre és a megállapodásban foglalt egyéb kikötések teljesítésére is kötelezhetik.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"292406","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"365","title":"Rose McGowan színésznő azt állítja, hogy 100 ezer dollárról szóló megállapodást kötött Weinsteinnel 1997-ben","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
„Nyilvánosan akarom megszegni a titoktartási megállapodást” – mondta a nő a Financial Timesnak. Mint fogalmazott: „amíg ezt nem lépi meg valaki, addig nem derül ki, hogy micsoda gyalázatos megállapodások ezek és micsoda börtönbe zárják az áldozatokat”.
 
Perkins szerint a producer annak idején alsónadrágra vetkőzve kérte őt, hogy masszírozza meg, amikor kettesben voltak a szállodai szobákban. A nő vallomása egybecseng számos hollywoodi színésznő, mások mellett Gwyneth Paltrow állításaival, amelyek szerint Weinstein masszázst kért tőlük.
 
Perkins azt is elmondta, hogy többször is neki kellett ébresztenie a filmmogult reggelente, amikor is a férfi „megpróbálta berántani őt az ágyba”.
 
„Nem lettem volna Weinstein felesége” 
 
George Clooney és Matt Damon hollywoodi sztárok is megszólaltak a producer ügyében, aki karrierjük felívelésében döntő szerepet játszott. Az Oscar-díjas Damon az ABC Newsnak elmondta, „elég volt öt percet eltölteni Wein­steinnel, hogy kiderüljön, milyen erőszakos”. Azt is tudta, hogy „nő­faló” volt, és elismerte, hogy barátja, Ben Affleck elmesélte neki, hogyan viselkedett a producer Gwyneth Paltrow-val. 
 
„Nem lettem volna Weinstein felesége, de fogalmam sem volt soha, hogy mit művelt a nőkkel” – mondta Damon.
 
A szintén Oscar-díjas Clooney sem tudott azokról a dolgokról, melyekkel Weinsteint vádolják, és reméli, a történtek „vízválasztóul” szolgálnak társadalomban. Cloo­ney a Good Morning America című műsorban elmondta, hogy a producer dicsekedett neki, hogy hány színésznővel volt viszonya, ám Clooney sosem hitt neki.
 
A filmmogul a botrány kirobbanása óta tagadja a másik fél beleegyezése nélküli szexuális együttlétre vonatkozó vádakat. Korábbi bocsánatkérésében elismerte, hogy a múltban sok fájdalmat okozott kollégáinak viselkedésével.
 
A Financial Timeshoz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy „soha semmilyen formában nem alkalmazott megtorlást azokkal a nőkkel szemben, aki visszautasították a közeledését”. (MTI, ú)
Önnek ajánljuk

Két fürdő van az átláthatósági céglista végén

Európa-liga: nézők előtt búcsúzik a Slovan

Adventi kalendárium: Tiszta lélekkel nyissunk ajtót az ünnepnek

Vágsellye: Bevásárlótáskákba csomagolt életek

Argentínában keres menedéket Morales volt bolíviai elnök

Fico panaszt emelt a büntetőeljárás ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.