Panoráma

Szélütéskor ne a kezelőorvost, hanem a mentőt hívja!

Elferdült száj, végtagbénulás, beszédzavar – ha valamelyik családtagjánál ezeket a tüneteket tapasztalja, ne késlekedjen, minél előbb hívja a 155-ös telefonszámot, mert valószínű, hogy agyi érkatasztrófa érte.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 27. 21:53

Az adatok elrettentőek: a betegek egyharmada rövid időn belül meghal, egyharmada rokkanttá válik, s csak egyharmada tér vissza a normális életbe. Ez az a betegség, ami a leggyakrabban okoz rokkantságot, a beteg sokszor élete végéig ágyhoz van kötve, gondozásra szorul. Közülük soknak újra kell beszélni vagy járni tanulnia. A nemrég még oly rettegett szívinfarktus a halálozást illetően a második helyre szorult, az agyi érkatasztrófa előzte meg.

Vérellátási zavar vagy vérzés

Az agyi érkatasztrófa súlyos betegség. Ilyenkor az agyszövet károsodik, vagy mert rossz a vérellátása, vagy mert elpattant egy ér. Már rég nem igaz, hogy ez a betegség csak az idősebbeket sújtja. Sajnos nálunk az utóbbi időben egyre gyakrabban a 20–44 éveseket érinti. Szlovákiában évente 17 ezer pácienssel bőrül a betegek tábora. Nehezíti a helyzetet, hogy a lakosság többsége nem ismeri fel a tüneteket, későn kerül orvoshoz és kap segítséget.

Országos kampány

Az elmúlt héten országos kampány indult azért, hogy az emberek jobban felismerjék a tüneteket, s hogy már az első panaszok megjelenésekor hívják a mentőt, s ne próbálják a beteget mondjuk az általános orvoshoz vinni. Minél előbb olyan kórházba kell kerülnie, ahol még megmenthetik az életét. Értékes időt lehet nyerni, ha gyorsan orvos kezébe kerül a beteg.

Az idő dönt

A szélütés, vagyis az agyi érelzáródás  kezelésének két módja van: vagy speciális preparátumot adnak  az érbe, ami szétoszlatja a vérrögöt, ez az infúziós vérrögoldás, vagyis tromolízis, vagy mechanikusan távolítják el a vérrögöt. Ezt az eljárást trombektómiának hívják, s a radiológus vôgui. Ahhoz, hogy ezt végre tudják hajtani, a kórházban  24 órás katéteres ügyeletre és speciális képzettségű szakemberekre van  szükség. Katéterrel megközelítik az elzáródást és kihúzzák a rögöt, vagyis tulajdonképpen kitakarítják az eret. „Mindkét esetben kulcsfontosságú szerepet játszik az idő. Az infúziós kezelésre négy és fél óra van, a mechanikus vérrög-eltávolításra nyolc óra áll a rendelkezésre az agyi érkatasztrófa első jeleinek észlelésétől számítva. Az időtől függ, hogy a beteg milyen eséllyel éli túl a szélütést, és hogy mennyire lesz sikeres a kezelés” – mondta dr. Ivan Vulev, a pozsonyi szívkórház diagnosztikai és intervenciós radiológiai osztályának főorvosa.

Nincs nemzeti program

Szlovákiának egyelőre nincs nemzeti programja, amellyel javítani lehetne az agyi érkatasztrófában szenvedő betegek ellátását. A szakemberek igyekszenek változtatni ezen a helyzeten, „Ha javítani szeretnénk a beteg kilátásait, gyorsan kell cselekedni: a gyors orvosi segítségtől kezdve a CT-n vagy a mágneses rezonanciás kivizsgáláson át a specializált intervenciós radiológiai osztályra való felvételig. A rendszert úgy kell kidolgozni, hogy minden betegnek egyforma esélyei legyenek, és a kezelés ne attól függjön, mikor és hol éri az embert a szélütés” – mondja dr. Vlastimil Serdahely, a szakolcai kórház és rendelőintézet neurológiai osztályának főorvosa.

Mi változna, ha lenne nemzeti programunk? – kérdeztük Dr. Zuzana Gdovinovától, a Szlovákiai Neurológiai Társaság elnökétől: „Jobb lenne a munkamegosztás, a szélütésben szenvedő betegnek soron kívül elvégeznénk a CT-vizsgálatot. A mentő is előnyben részesítené az agyi érkatasztrófában szenvedő beteget, ugyanis minél több idő telik el az első tünetek megjelenésétől, annál inkább csökkennek a gyógyulás kilátásai. Szeretném, ha ez a program még ebben az évben megszületne.” Szlovákiában 7 központ van, ahol trombektómiát végeznek: Pozsonyban, Nyitrán, Nagyszombatban, Besztercebányában Turócszentmártonban, Szakolcán és Kassán.

Gyógyszerekkel az élet végéig

Bármilyen  csekély méretű is az agyi érkatasztrófa, a betegnek élete végéig gyógyszert kell szednie. „Megpróbáljuk kinyomozni, miért történt a baj. Bizonyos százalékban soha nem derül ki, mi okozta a betegséget, de ha sikerül felfedni, a betegnek úgynevezett másodlagos prevencióra van szüksége. Normális életet élhet, csak gyógyszert kell szednie. Nem törvényszerű, ám sajnos könnyebb szélütés után súlyosabb agyi érkatasztrófa következik. Ezt kell minden erőnkkel megakadályozni” – jegyezte meg a szakember. (kovács)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Világi Oszkár

Világi Oszkár: „Storck hisz a DAC-ban”

farkas

Az agrártárcával tárgyalt az MKP

rimaszombat testület

Személyeskedő vita után született kompromisszum

Branislav Gröhling

Gröhling megerősítette, hogy tárgyalnak a kilencedik évfolyam megszüntetéséről

benzin tankolás

Nem mindig éri meg Magyarországon tankolni

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič nem zárta ki, hogy visszavonják a veszélyhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.