Panoráma

Szabálytalan karácsonyok

Biztosak lehettünk abban, hogy nálunk nem múlik el karácsony meglepetések nélkül. Hol a hal fogta menekülőre a vájdlingból a konyha kövére vetve magát, hol a fenyőfa esett hasra teljes harci díszben. A Csendes éj nevű dobozból a Popfesztivál kazettája került elő, és valaki mindig kicsent egy-egy szaloncukrot a sztaniolból. De minden szabálytalanság szerethető volt.
Völgyi Vera

2020. december 25. 16:30

karácsony
- Fotó: Shutterstock

A dalocskák félrehallásában nem jutottam olyan magas szintre, mint az egyik barátom, aki az Éjjel az omnibusz tetején című operettdalt úgy énekelte, hogy „miközben alvó macskák bandukoltak Budán át”… Nekem a kisült-e már a kalácsommal volt némi anatómiai problémám gyerekkoromban. Mert ha már a birtokviszonyt is tisztázni kell, akkor számomra csak így volt értelme: térdkalácsom. Kérem szépen, ne tessék kisütni! És abban sem gátolt senki, hogy azt daloljam lelkesen, Hulla pelyhes fehér hó. Az pedig már felnőttkori fantáziabotlás, hogy a dzsing/lbell-ről nem a száncsengős Télapó jut eszembe, hanem Dzsing/isz kán, tüzes paripán. De nálam nem azért van puttonya, hogy vigyen, hanem hogy hozzon. No és miféle dokumentarista kifejezés az, hogy száncsengő? Talán szárnycsengő! Hisz a Mikulás-szán nem idelent poroszkál, mint egy villamos, ami álmában csenget egy picit. Itt repked felettünk. Tudom, mert egy kicsi, vesszőből fonott változata történetesen a karácsonyfánkon szokott landolni.

Sokszor elhatároztam, hogy az asztalfiában hagyom az apró szánt, és kipróbálom a modern, stílusban tartott karácsonyfa-dekorálást, de képtelen voltam megcsalni a családi díszgyűjtemény bájos összevisszaságát. Az óriás piros kalapos gomba garantálja, hogy a dizájnt ne illethesse a szimmetria vádja. (Nem tudom, mivel bűvölte el édesanyámat, és azt sem, miért nem párban vásárolta meg őket. Talán mert az egyet még lehetett bohóságnak tekinteni, a kettő viszont már giccs lett volna?) És ott a roppanósan vékony gólya. Nem tudja az ártatlanja, hogy karácsonykor semmi keresnivalója mifelénk. Vannak még farktollukat vesztett, ezüstüveg madaraink. Sosem ébresztették fel a bennem túl mélyen alvó ornitológust. Pedig némelyik már édesapám gyerekkorának karácsonyfáin is illegette magát. Akárcsak az ezüstszínű, apró szőlőfürtök. Műemlék, mondta rájuk a nagymama, és tényleg hitte, hogy ami régi, az mind érték. Nekem persze az, mert sosem ismert dédnagymamák is rajtuk felejtették az ujjlenyomatukat. A piros faalmákat, az ezüst gyöngysorokat meg a tejüveg színű szíveket már én tettem hozzá a gyűjteményhez. Az utóbbi kiverte a biztosítékot a jó ízlésű családtagoknál.

Nagyon élvezem a karácsonyfatrendeket, de az, aki még egy karácsonyi dalocskát is átfogalmaz, miért hiszi, hogy másban szabályos lehet. Legutóbb a csupa fehér dizájn nyűgözött le, aminél még a fenyőfa tüskéi is hófehérek (csinos műfenyők keltik az illúziót, nem derékba tört karrierű valódiak). Ezüstszál villog rajtuk, pont ahogy a fény szikrázik a hókristályokon. Csak megvilágítás kérdése, és a nappalinkba varázsolhatnánk a jégkorszakot. S ha szerencsések vagyunk, kettő az egyben alapon jár hozzá egy alkalmas társ, aki elejti majd a mamutot. De legalábbis hazacipeli a karácsonyi lakomához a bevásárlócekkereket. Bár most, a házhoz szállításra kalibrált fura világunkban már ez sem a mi dolgunk.

Még nem lódult meg a karácsonyi bevásárlási hullám, mégis folyamatosan két-három futárszolgálat parkol az utcánkon. Az egyik maszkokat hoz, a másik ajándékkönyveket, a harmadik a heti bevásárlást, a negyedik robotgépet a szomszédunknak. Egy jó kis online hirdetésben akadt rá, ünnepi akcióban. Én egy igazán női dologba, egy nekünk tervezett elektromos fűrészbe szerettem bele. Imponált, ahogy egy suhintásra vágta a fát hűvös halomba. Boldog lehet az a nő, aki megtalálja a hozzá illő körömlakkot.

A minap láttam két rajzot a neten. Az egyiken a karácsonyi hirdetésekből ismert csupa piros kólás kamion érkezik meg az ünnepre. A másik kamion kék, és a legismertebb amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát hozza. Az egyiknél a dátum 2019. A másikon 2020.

01

Egyetlen kérdésem lenne: visszakaphatnám a korábbi karácsonyokat? Akkor is, ha szabálytalan volt a dal, eltörött a csúcsdísz, és ferdén állt a fenyő a tartójában!

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ľubomíra Izáková

A lakosság jelentős része szorong, segítséget mégsem kérnek

Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

palackposta

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

koronavírus India

Koronavírus - A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

régiófoci

Centenáriumot ünnepelt a légi labdarúgás

eső illusztráció

Esős időnk lesz pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.