Panoráma

Pistorius-ügy: megduplázták a barátnőjét megölő paralimpikon büntetését

Johannesburg | Tizenhárom év és öt hónapra, vagyis több mint a duplájára növelte a szándékos emberölésért elítélt Oscar Pistorius büntetését a dél-afrikai legfelsőbb fellebbviteli bíróság.
MTI

2017. november 24. 13:00

A testület azután hozta meg a döntését, hogy az ügyészség „megdöbbentően elnézőnek” minősítette az ügyben korábban született, hatévi börtönbüntetést. 
 
Pistorius tavaly júliusban kezdte meg büntetésének letöltését azután, hogy bűnösnek találták barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásában 2013. február 14-én, Valentin napján. Pistorius lelőtte, amikor a nő hazajött, a tettes azt mondta, betörőnek vélte.
Az ügy a figyelem központjába került világszerte.
 
Az atléta nem volt jelen a mai ítélet kihirdetésekor. Dél-Afrikában szándékos emberölésért minimum 15 évi büntetés jár, de ebből a törvényszék levonta a börtönben már letöltött időt, a sportolónak ezért kell 13 év és öt hónapot börtönben maradnia.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"295132","attributes":{"alt":"","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"334","title":"Pistorius az első tárgyaláson így próbálta meghatni a bíróságot","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Az ügyészség érvelése szerint nem lehetett volna enyhítő körülményként figyelembe venni Pistorius rokkantságát és azt, hogy az atléta a tárgyalás egész ideje alatt sírt. Az ügyészség szerint nem mutatott őszinte megbánást, inkább magát sajnálta. A sportoló továbbra is azt állította, hogy a barátnőjét behatolónak vélte, ezért lőtt rá a lakás fürdőszobájának ajtaján keresztül. 
    
Az ügyészség már második alkalommal fellebbezett, Pistoriust eredetileg gondatlanságból elkövetett emberölésért találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetést kapott. Ezt később szándékos emberölésre változtatták, és ezért hat év szabadságvesztésre ítélték. 
 
A hatszoros paralimpiai bajnok Pistorius az olimpiák történetében az első, művégtagokkal versenyző atléta volt 2012-ben Londonban, ahol 400 méteren elődöntőt, míg a dél-afrikai váltóval döntőt futott, és nyolcadik lett. Utána a paralimpián 400 méteren megvédte címét, és a 4x100-as váltóval is aranyérmet szerzett, 200-on pedig ezüstöt.
 

 

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

Hat perc elég ahhoz, hogy az alkohol kárt tegyen a fiatal agyában

VIDEÓ: Katonai parádén ilyet még nem láttak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?