Négylábon járó embereket fedeztek fel

60 Minutes Australia/Y60 Minutes Australia/YouTubeouTube

Egy család négy lábon közlekedik, vagyis a majmokhoz hasonlóan mozognak. A tudósok az evolúció szempontjából fontos felfedezésről beszélnek.

A törökprszági Ulas család, amelynek néhány tagja rendelkezik ezzel a rendkívüli tulajdonsággal, először egy tudományos cikk, majd a BBC The Family That Walks on All Fours című dokumentumfilmje révén került reflektorfénybe.

Nicholas Humphrey professzor, a London School of Economics evolúciós pszichológusa felfedezte, hogy a család 18 gyermekéből hat született ezzel a tulajdonsággal.

Ami megkülönböztet minket az állatvilág többi részétől, az az, hogy mi vagyunk az a faj, amelyik két lábon jár, és magasra emeli a fejét... persze ott a nyelv is és mindenféle más dolog, de ez borzasztóan fontos ahhoz, hogy úgy érezzük, különbözünk az állatvilág többi tagjától. Ezek az emberek átlépik ezt a határt.” - mondta a professzor.

Egy úttörő tanulmányban török tudósok azt javasolták, hogy egyfajta „devolúció” történhetett a család esetében, ami potenciálisan visszafordíthatta az evolúció hárommillió éves folyamatát. Ezt az ellentmondásos elméletet Humphreys professzor bírálta.

A tanulmányban továbbá a gyerekeknél zsugorodott kisagyat találtak, ami más embereknél jellemzően nem befolyásolja a kétlábúságot - számol be a Daily Star. A Liverpooli Egyetem kutatói szerint azonban ezeknek a gyerekeknek a csontváza inkább hasonlít a majmokra, mint az emberekre. A hasonlóságok ellenére fontos megjegyezni, hogy a mozgásuk különbözött a majmokétól; nem az ujjperceken jártak, hanem lapos tenyeret használtak helyette.

A professzor azt is felvetette, hogy a gyerekek fejlődését befolyásolhatta az is, hogy kilenc hónapos koruk után nem bátorították őket a felállásra.

A fejlődésük elősegítése érdekében a gyerekekhez fizioterapeutát rendeltek. Mire Humphrey professzor másodszor is ellátogatott Törökországba, jelentős javulást tapasztalt a mozgásképességükben.

(mirror, bbc)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?