Ne a látszat legyen ijesztő

Elmúlt a nagy méretű lánctalpas, úszó, vagy repülő erődök kora. Az Egyesült Államok hadereje az utóbbi időben egyszerűen manőverezhető, könnyű harci eszközöket állít csatarendbe. Ennek elsősorban költségvetési jellegű okai vannak.

Elmúlt a nagy méretű lánctalpas, úszó, vagy repülő erődök kora. Az Egyesült Államok hadereje az utóbbi időben egyszerűen manőverezhető, könnyű harci eszközöket állít csatarendbe. Ennek elsősorban költségvetési jellegű okai vannak. Nem mintha az amerikaiak sajnálnák a pénzt, de mit ér egy hetventonnás, 120 mm-es ágyúval felszerelt, négymillió dolláros M1A2 Abrams-tank a lézerirányítású lövedékeivel, ha állandóan külön tartálykocsi kíséri a szükséges üzemanyaggal? Szakértők szerint éppen ezért nem valószínű, hogy bevetik Afganisztánban, bár jelenleg ez az USA egyik legelterjettebb szárazföldi harci eszköze. A LAV-600 típusú harckocsit még a nyolcvanas években kifejlesztették, használata azonban nem terjedt el, bár mentes az Abrams összes negatív tulajdonságától: könnyű (mindössze húsz tonna), gyorsabb; tűzereje pedig az Abramséval vetekszik. A súlycsökkenést természetesen a páncélzat majdnem teljes mellőzésével érték el, így azonban védtelenné vált a jármű. Ugyanez érvényes a repülőgépekre is. Ma már nem is törekszenek a gyorsaság fokozására, inkább megpróbálják „láthatatlanná” tenni a gépet. Az Öböl-háború után még a repülőgép-anyahajók szerepe is megkérdőjeleződött: a vadászgépek, a bombázók ugyanis már képesek közvetlenül az USA-ból, közbenső leszállás nélkül bárhová eljutni. (aflink)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?