Panoráma

Muravidék kulturális központja: Lendva

Az 1991-ben létrejött Szlovénia kétmillió fős lakosságának kevesebb mint fél százaléka vallja magát magyar nemzetiségűnek, többségük a Magyarországgal határos északkeleti Muravidéken él. Itt fekszik a kisebbség kulturális központjának számító Lendva, egykori nevén Alsólendva.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. január 24. 18:12

A Bánffy-várkastély Szent István szobrával
A Bánffy-várkastély Szent István szobrával - A szerző felvételei

A Muravidék területe a középkorban még mocsaras, lápos vidék volt. Ennek szépségéről így ír Varga József A lendvai vár kapitánya című regényében: „Élvezték a lápvilág összetettségét, a növények sokszínű tarkaságát,… a magasba ívelő fehérfüzek teknőket érlelő vastag-odvas törzseit,… és mindent, mindent, ami a Mura menti környéket széppé, gazdaggá, vonzóvá, elbűvölővé és csábítóvá teszi.” Ma már kevés helyen fogadja ilyen táj az ide látogatót. Már a 19. század elején elkezdődött a folyók szabályozása. Békésen csordogál Lendván keresztül a medrébe szorított Lendva-patak is.

Lendvai látogatásaim során elbűvöl a város fekvése: a lankás dombokra felfutó gondozott szőlősorok megnyugtató látványt nyújtanak, a Lendva-hegy tetején kilátó nyújtózik az ég felé. E terület régóta lakott, a 12. századtól a német Hahold nemzetség uralta, akik a 14. századtól alsólendvai Bánffy néven (szlavón bánsági cím birtokosaként) töltöttek be udvari tisztségeket. Vásártartási, pénzverési jogot is elnyertek: I. Ulászló király uralkodása idején 1441-től majd húsz évig élhettek az utóbbival. Az itt vert pénzérméken jelent meg először a Szent Korona, az apostoli kettős kereszt és az árpádsáv együttes ábrázolása.

Lendva-hegyi pince
Lendva-hegyi pince

A vár a török harcok idején nem került az ellenség kezébe. A Bánffy család kihalta után a Nádasdyak, később a Bánffyak női ágán az Esterházyak tulajdona lett. A 18. században bővítették: L alakja tisztelgés volt Lipót császár előtt.

A reformáció egyik központja katolikussá vált, 1751-re megépült a Szent Katalin-templom. A Népújság – a szlovéniai magyarok hetilapja – október közepén tudósított a lendvai Szent Katalin-plébániatemplom tatarozásának körülményeiről. A falak vizesedése – a Lendva-hegyről lezúduló esővíz miatt – állandó probléma volt. Ennek megoldásán fáradoznak, a külső munkálatok keretében mélyen körbeásták a szent hely körül a földet. A belső munkálatok is hallhatóan folytak, az állagmegóvás mellett műemlékvédelmi feladatokat is végeztek. A templom mellett Szent István szobra áll.

A Bánffy-várkastély, a Lendvai Galéria és Múzeum – amelyben egykor Mátyás király s felesége, Beatrix is megfordult – jelenleg kiállításoknak ad otthont. Lendva és a vár történetét hosszú folyosón elhelyezett tablókon és termekben ismerhettük meg, egyebek mellett a Hadik-múmiához kapcsolódó mondákat, tényeket is. A hányatott sorsú mumifikálódott holttestet a Szentháromság-kápolnában őrzik, a néphit a híres törökverő Hadik Mihály kapitányt tisztelte benne, akibe Bánffy Piroska szerelmes volt. Amikor a nemes leány kedvesének haláláról hírt kapott, levetette magát a vár tornyából. Ám kutatások bizonyították be, hogy a koporsó egy ugyancsak Hadik Mihály nevet viselő utód múmiáját rejti, aki Hadik Andrásnak, a híres huszártisztnek az édesapja volt.

A vár különleges, több ezer pillangót bemutató szobájában a tárlók előtt a látogatók hosszasan elidőztek, engem azonban riasztott – bár rendkívül látványos volt – a sok, gombostűre feltűzött lény.

A zsinagóga
A zsinagóga

Az emeletre vezető lépcsőházat ügyesen kihasználták az ismeretterjesztésre: falain Lendva híres szülötteinek és a településhez kapcsolódó nevezetességeknek a fotója és élettörténete látható. Például az 1530-ban itt született Kultsár Györgyé, akinek művei a történelmi Zala megyében s a mai Szlovénia területén az első nyomtatott könyvek voltak. A prédikátor, iskolamester Bánffy Miklós elkötelezett híve volt, így Postilla című alkotását neki ajánlotta. A cím a latin „post illa verba” latin szavakból származik, szó szerint azon ige után, azaz az evangélium felolvasása utáni beszédre utal. Az Alsólendván 1896-ban született Pataky Kálmán operaénekes a világ több színpadán alakított tenorszerepet. Az Amerikában elhunyt művészről A hős tenor címmel film is készült a Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiójában. Hadrovics László nevéhez személyes emlékek kötnek. A híres szlavista által összeállított orosz–magyar szótárt igencsak gyakran forgattam tanulmányaim során.

Zala György szülőháza már nem látható, múzeumi festményen fedezhettem csak fel. A 19–20. századi emlékműszobrászat kiemelkedő alakjának emlékét a vármúzeum emeletén külön szoba őrzi. A szobrász alkotásait egy világ csodálja: a budapesti Hősök tere bronzszobrai részben az ő keze alól kerültek ki. Számomra legkedvesebb az Erzsébet híd lábánál, a budai oldalon elhelyezett Erzsébet királyné alakja.

A vár egy galéria szerepét is betölti: a padlástérben az alkotótáborok szobrait, míg a pincében érdekes fotókiállítást nézhettem végig, az udvaron meghökkentő alkotások, a Hegesztett világ különböző fémtárgyakból konstruált formái fogadtak.

A polgárosodás emléke: esernyőgyár
A polgárosodás emléke: esernyőgyár

A Lendva polgárosodása, nyomdászata és ernyőgyártása című kiállítás hangulatosan állít emléket a város fejlődésének a Fő utcán. A 19. század a község felvirágzásának időszaka volt, a környéken téglagyárak, gőzmalmok épültek, 1835-ben megnyílt Muravidék első gyógyszertára, 1867-ben állami hivatalok nyitották meg kapuikat. 1890-től már vasút kötötte össze a várost fontosabb csomópontokkal, 1904-től pedig az esernyőgyár adott munkát a helyieknek.

A magyarság megmaradását szolgálja a szintén a Fő utcán található Magyar Nemzeti Művelődési Intézet, s annak keretében a Bánffy Központ: galéria, irodalmi kávéház, könyvesbolt, rendezvényterem. A járvány miatt csak online programokat, versenyeket szerveznek, például a 13–18 éves iskolásoknak írásbeli megmérettetést „Muravidéki magyar értékek nyomában” címmel. A Bánffy Napok rendezvényhez személyes élményem is fűződik: jó pár évvel ezelőtt férjem tartott előadást az akkori televíziós munkájáról, jómagam pedig arról a katolikus közösségi mozgalomról, amelynek részese voltam.

A Makovecz Imre által tervezett művelődési és színházépülettel szemben áll a rendezvénytérként, kiállítóteremként helyrehozott zsinagóga. Informatív tablókon mutatják be a Muravidék és Lendva zsidóságának történetét. A város fejlődésében jelentős részt vállaló polgárok közül a II. világháború kataklizmáit kevesen élték túl. A szent tér karzata a nők számára épült. A lendvai zsidókat Hosszúfalu zsidó temetőjében helyezték örök nyugalomra. A bejárat felett héber nyelvű felirat olvasható: „Íme én hozok belétek szellemet, hogy feléledjetek.” (Ez 37,5) Több sírkövön szerepel az „Ausvic” szó. Leszármazottak nem lévén, kevés a megemlékezés tradicionális köve, többnyire virágokat láthattunk a sírokon.

Lendva egyedülálló látványossága a 304 méter magasban, a Lendva-hegyen épített Vinárium kilátótorony. A torony tetejéről négy ország felé nyílik kilátás. Szerencsénkre tiszta időben csodálhattuk meg a lendvai domboldalakon hullámzó, őszi színekben pompázó szőlősorokat is. A mellvéden több város távolságát olvashattuk le: Budapest például 222 km-re, Sopron 124 km-re fekszik innen. A közeljövő fejlesztési terveiben szerepel: a Vináriumhoz drótkötélpályával is fel lehetne jutni. Ezzel a turisztikai fejlesztéssel a helyi lakosok, a szőlőtulajdonosok nem igazán tudnak azonosulni.

A bortermő vidék dombjain sorakoznak a pincék és a borházak. Csak elvétve találni régi építésűt, újjá, nagyobbá „varázsoltak” kísérik a Lendva-hegyre felkanyargó utakat. E táj főleg a fehérborok vidéke. Ehhez kapcsolódva hadd idézzek egy pár sort egy bordalból: „A lendvai híres lányok a csárdába mind eljárnak. / Éjfél táján megy érte az anyja, sodrófával veri haza…” A Cuk családi borház-panzió vendégeiként megtapasztalhattuk a kulturált vendéglátást, megcsodáltuk az ízléses berendezést, megkóstoltuk a fehérbor mellett a vöröset is, sőt a saját előállítású finom pezsgőt is.

Lendva környéke is rejteget látnivalókat. Dobronakon tájház, kézműves ház, orchideafarm várja a látogatókat, a híres hímes tojások is láthatók. A közeli Bakonaki-tó partján vezető erdei úton számozott energiapontok mellett haladtunk el. A zarándokhely Szent Vid-kápolna melletti gyógyforrás vizét a fából faragott Blagodejnik törpe őrzi, aki a néphit szerint ott él, ahol jó energiákat érez.
A már említett Népújság gyermekmelléklete, a kedves címet viselő Kelepelő – híres magyar felfedezőket bemutató sorozata után – most a Muravidéki Magyar Értéktár egyes elemeit tárja elénk. Például a szoknyás harangot: még három faluban, Göntérházán, Kámaházán és Pincén állnak. Az értéktárba tartozik a tökmagolaj is. Egykor téli, közös munka volt a tökmagok pucolása, ma már más technológiával sajtolják a finom salátaízesítőt. Régebbi időkből fennmaradt érték az úgynevezett Bánffy-kehely, melyet 1608-ban adományozott Bánffy Kristóf várúr a plébániának.

A Muravidék tagadhatatlanul finom étke, gasztronómiai jelképe a kenyérhelyettesítő perec, kissé megmelegítve igazi ínyencség. A hagyományos a fonott, kerek forma. A háziasszonyok féltve őrzik saját receptjeik titkát, éppúgy, mint a rétesét. Úgy tartják, a szívüket is belesütik, azért finom. Lendva nevezetes rendezvénye a Bográcsfeszt. Ilyenkor háromféle húsból – sertés, marha, vad – készülő egytálételeket főznek a bogrács 2011-ben felavatott fővárosában.

Csermák Judit

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
EU-csúcs k

A kritikus szlovákiai járványhelyzet is téma volt az uniós videokonferencián

Laboda Róbert

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? – Laboda Róbert válaszol

időjárás köd

Ködbe burkolódzik Kelet-Szlovákia, kiadták a figyelmeztetést

teszteredmény

Újabb ingázót fogott a rendőrség, aki hamis teszttel próbált meg átkelni a határon

Andrej Babiš

Új szükségállapot kihirdetésére szólították fel a Babiš-kormányt

Tragédia – Frontálisan ütközött egy kamionnal, esélye sem volt túlélni

Tragédia – Frontálisan ütközött a kamionnal, esélye sem volt túlélni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.