Meglepő helyen végzett Szlovákia egy vagyoni egyenlőtlenségeket vizsgáló listán

A legbiztonságosabb európai országok. GALÉRIA

A kontinens leggazdagabbjainak tíz százaléka a teljes vagyon 67 százalékát birtokolja, míg a szegények mindössze 1,2 százalékot.

A szakértők szerint mind az adórendszerek, mind a lakástulajdon jelentős szerepet játszik a gazdagok és szegények közötti vagyoni különbségben.

Az Euronews rámutat, hogy a vagyoni egyenlőtlenségek az egész világon megfigyelhetőek, és ez alól Európa sem kivétel. Ez derül ki a Credit Suisse és a UBS által készített Global Wealth Report 2023 című jelentésből, és a vagyon egyenlőtlen eloszlásának mértéke országonként nagyon eltérő.

A vizsgált 36 európai ország között a vagyoni egyenlőtlenség 2022-ben a szlovákiai 50,8-as pontszámtól a svédországi 87,4-ig terjedt. Hazánk az utolsó helyen végzett, ami azt jelenti, hogy a vizsgált mintán belül nálunk a legegyenletesebb a vagyoneloszlás, Svédország pedig a legrosszabb helyen végzett.

Izland kivételével a vagyoni egyenlőtlenségek a skandináv országokban viszonylag magasak voltak. Svédország mellett Finnország, Dánia és Norvégia is rosszul szerepelt.

Az EU gazdasági hatalmai közül Németországban volt a legmagasabb a vagyoni egyenlőtlenség (77,2), ezt követte Franciaország (70,3), Spanyolország (68,3) és Olaszország (67,8). Az Egyesült Királyság – volt EU-tag –, amely még mindig Európa egyik gazdaságilag erős országának számít, 70,2 pontszámot ért el.

A legalacsonyabb vagyoni egyenlőtlenséggel rendelkező Szlovákiát Belgium (59,6), Málta (60,9) és Szlovénia (64,4) követte.

(Trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?