Panoráma

Meghalt Sztálin unokája

Moszkva | Meghalt Sztálin egyik unokája, a néhai szovjet diktátor hírnevének elszánt védelmezője.
MTI

2016. december 23. 11:33

A 80 éves Jevgenyij Dzsugasvilit holtan találták az utcán, moszkvai otthona közelében, halálának hírét a mentők jelentették be csütörtökön. A halál okát nem közölték. 

Az orosz és grúz állampolgárságú, Moszkvában és Tbilisziben élő férfi a néhai szovjet diktátor tragikus sorsú elsőszülött fiának, Jakovnak volt a gyermeke. 

A Sztálin első házasságából, Jekatyerinától született Jakov a második világháború alatt német fogságba került és valószínűleg egy koncentrációs táborban pusztult el 1943-ban. 

Sztálinnak második feleségétől, Nagyezsdától még egy fia - Vaszilij - és egy lánya - Szvetlana - született. Szvetlana 1966-ban Amerikába disszidált és ott halt meg 2011-ben. Nyugati életrajzírók szerint a néhai szovjet diktátornak legalább nyolc unokája született.

Jevgenyij Dzsugasvili hadmérnökként 25 éven át tanított különböző katonai akadémiákon. Nyugalmazott katonatisztként aktívan politizált, bíróságok előtt elszántan, bár hiábavalóan védelmezte nagyapja hírnevét a "rágalmaktól". 

Egy, a 20 ezer lengyel hadifogoly katyni lemészárlása kapcsán Sztálint "vérszomjas kannibálnak" nevező újságcikk miatt tavaly még az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is eljutott, de ott sem adtak igazat neki - emlékeztet a BBC.

A Lenta.ru orosz hírportált szerint a Sztálin-unoka 1990-ben önmagát alakította az apjáról szóló, Jakov, Sztálin fia című filmben. Az 1990-es évek elején indult a parlamenti választásokon is. 

A BBC szerint gyakran panaszkodott, hogy nagyapját hibáztatják minden rosszért, ami Oroszországban történt. Szerinte a Szovjetunió nem indult volna hanyatlásnak, ha nagyapja tovább élt volna. Putyin orosz elnököt "agyatlannak" nevezte.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pénz

A járványügyi veszélyhelyzet kedvez a pénzmosásnak

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

rendőrség illusztráció

Eljárást indított a rendőrség egy orvos megfenyegetése miatt

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Vágsellye

Vágsellyén ismét oltanak a hétvégén

Alec Baldwin

Alec Baldwin azt állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt a Rust forgatásán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.