Panoráma

Megérkezett a Ryugu kisbolygóhoz a Hajabusza-2 japán űrszonda

Tokió | Megérkezett a Ryugu kisbolygóhoz a Hajabusza-2 japán űrszonda.
MTI

2018. június 27. 10:35

Ryugu kisbolygó - TASR/AP-felvétel

A szonda 3,5 évnyi utazás után érkezett el missziója célpontjához, a Földtől 300 millió kilométerre lévő, 900 méter átmérőjű aszteroidához. 

A szondát 2014-ben indították útnak, hogy tanulmányozza a Ryugut és vigyen róla kőzet- és talajmintát a Földre, a minták a kutatók reményei szerint segítenek annak megismerésében, hogyan kezdődhetett az élet. A Hajabusza-2 misszióját hat évre tervezték.

"Minden a tervek szerint halad. A szonda megérkezett az aszteroidához" - közölte a japán űrkutatási hivatal (JAXA) szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

A Hajabusza-2 a következő néhány hónapot az 1999-ben felfedezett földközeli aszteroida körül 20 kilométeres távolságban keringve tölti, eközben megvizsgálja a felszínét, megfelelő leszállópályát keresve. 

A hűtőszekrény nagyságú Hajabusza-2 több kisebb robotot, köztük két Minerva-2 nevű robotvezérlésű járművet és az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondája Philae nevű egységének megfelelő Mascot nevű leszállóegységet bocsát az aszteroidára, ezek tanulmányozzák majd a nagyjából egy kilométer átmérőjű kisbolygó felszínét.

A Hajabusza-2 egy becsapódó egység segítségével több méter átmérőjű krátert is váj a kisbolygó felszínébe, majd összegyűjti a kráterben lévő, felszín alatti anyagokat. A mintákat a Földre visszatérő kapszulában tárolja. A tudósok feltételezik, hogy a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta az aszteroida nem sokat változott.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut és várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt - abban az évben, amikor Tokióban rendezik a nyári olimpiai játékokat.

A Hajabusza-2 majdnem azonos elődjével, a Hajabuszával - a szó jelentése vándorsólyom -, de tervezésekor levonták a tanulságokat az előző űrszonda számos hibájából. 

Az első Hajabusza 2005 novemberében kétszer is leszállt az Itokawa nevű aszteroidán, majd az űrkapszula - küldetését számos műszaki hiba miatt három évvel meghosszabbítva -  2010. június 14-én ért földet az ausztráliai Woomera-sivatagban, belsejében az aszteroidáról származó porral. Bár nem tudott annyi kőzetmintát gyűjteni, amennyire számítottak a szakértők, de így is történelmi jelentőséggel bírt, hiszen ez volt az első szonda, amely mintákat hozott egy kisbolygóról. 

A csillagászok szerint a Ryugu a Naprendszer hajnalán formálódhatott, így feltételezéseik szerint olyan szerves anyagot tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárulhattak. 

A Ryugu ugyanazon a pályán kering, mint az Itokawa, de kétszer nagyobb nála és különböző szerves anyagokat tartalmaz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Közös lista pártelnök nélkül?

El-selejtező - Döntetlennel várja a hazai visszavágót a Ferencváros

Frissítve

Villám csapott több kirándulóba a Tátrában, egy turista meghalt

Nem valószínű, hogy károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék

Az ötödikesek novemberben, a kilencedikesek áprilisban írnak tesztet

Sikeres díjlovaglás, jön a fogathajtás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?