Panoráma

Még huszonnégy nap

Reggel a gyerekeket kihajtja az ágyból a kíváncsiság, rohannak, hogy megnézzék, milyen csoki van az adventi naptár első ablakában, vagy mi van a naptárként szolgáló, apró meglepetéseket rejtő zsákocskában.
Urbán Gabriella

2019. december 1. 08:07

advent karácsony
- Shutterstock-felvétel

Nap mint nap, minden reggel lejátszódik majd ez a jelenet, egészen december 24-ig, amikor az utolsó kis ajándékot is megtalálják a már karácsonyi lázban égő csöppségek. 

Kedves kellék ez a naptár, amely megkönnyíti a gyerekek számára a karácsonyi várakozás időszakát. Ezzel a céllal készültek a 19. században is az első adventi naptárak: különféle dolgokat találgattak ki akkoriban a leleményes szülők, hogy szebbé tegyék a várakozás idejét. Voltak, akik vallási motívumú kis képeket ragasztottak az ablakra, míg azt karácsonyig csaknem belepte a sok kép. Mások vonalakat húztak krétával a szekrényre, a gyerekek pedig mindennap letörölhettek egyet. 1902-ben egy bizonyos Freidrich Trümpler hamburgi könyvesboltjában jelent meg karácsonyi óra formájában az első nyomtatott adventi naptár. Kisjézus országában címmel aztán Gerhard Lang müncheni kiadó nyomtatta ki 1903-ban az első ablakos naptárt: két ívből állt, az egyiken 24 képecske volt, amelyeket ki lehetett vágni és ráragasztani a másik ívre. Jó 20 évvel később jelent meg a naptár ablakos formája, amelyekben előbb kis képek voltak, majd a gyerekek nagy örömére megjelentek a csokoládék. Németország-szerte gyorsan elterjedt a naptár készítésének, vásárlásának szokása, míg más országokban, főleg Ausztriában és Angliában csak a 30-as évek végén jött divatba. A vallási jelleg azonban a háttérbe szorult, a szentképeket rejtő adventi naptárt a sorozatgyártás decemberi ajándéknaptárrá változtatta, amely csokoládéval édesíti meg a várakozás napjait.

a

A muzsikáló naptár

Mint sok minden mást, adventi naptárt sem lehetett venni a szoci alatt a szoci üzletekben. Semmilyent, nemhogy csokoládét rejtő, szép rajzokkal díszítettet. Ezeket csak az osztrák tévé karácsony előtti reklámjaiból ismertük, úgy-ahogy. Akkoriban még szerettük is a reklámokat, mert soha nem látott finomságokat kínáltak: Manner nápolyit, dobozos Fantát, hegycsúcsos Toblerone csokoládét… és karácsony előtt mesebeli adventi naptárakat.

Egy lehetőség volt, ha ellenállhatatlan vágyat éreztünk, hogy megkóstoljuk ezeket a nyugati étkeket: el kellett menni a Tuzexbe. Már maga volt az ünnep, ha betérhettünk ebbe a nyugati illatot és életérzést árasztó üzletbe, ahol feketén vett, valutát érő bonikért árultak finomságokat. Csakhogy a vásárlás nem volt egyszerű. Ma már feledésbe merültek azok a hosszú sorok, amelyeket türelemmel álltunk ki minden évben a karácsony előtti hidegben. De megérte.

1988 december elején négyéves kislányunk is sorakozott – unta is kellőképpen az ácsorgást. De milyen nagy volt az öröme, amikor a tuzexes polcon felfedezte élete első adventi naptárát! Nem akármilyen volt, hanem muzsikáló. Ha kinyitotta a legfelső két ablakocskát, a Morgen Kinder… kezdetű német karácsonyi dalocska hangzott fel. Meg is tanulta lányunk hamar a dalt, mindenkinek örömmel előadta, csak a nagymamáját figyelmeztette mindig: „Nagyi, te most ne figyelj, mert úgysem érted!” Hogy ő maga mit értett belőle!?
A becses naptár ablakaiból szép sorjában kifogytak a csokik, de a váza a muzsikaszóval sok-sok évig a gyerekszoba féltve őrzött kincse volt. 

A legegyszerűbb megvenni a csokis naptárt az üzletben, a leleményes alkotók azonban textil- vagy papírzsákokat készítenek, s ezekbe rejtik az apró játékokat, amelyek a csokoládét, illetve a karácsonnyal kapcsolatos gondolatot helyettesítik. Ma már szinte minden élelmiszerüzletben és lakberendezési áruházban vehetünk ilyen-olyan adventi naptárt, de aki még ezt nem tette meg, és nem túl lusta, maga is készíthet, elszöszmötölhet ma egy kis kézimunkával. Remek elfoglaltság a gyerekeknek és a felnőtteknek, akiket szintén magával ragad a csöndes, békés advent hangulata. (ug)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Festett madara repül a világban

Ruszó Tibi megnyerte az X-Faktort

Hiányoznak az üzletek a kisebb falvakból

Nem emelik a hal árát a gazdaságok

Lavina temetett maga alá egy 23 éves síelőt az Alacsony-Tátrában

Hét éve nem látott árvágta Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.