Már a romantikus kapcsolatok is lecserélhetőek mesterséges intelligenciára?

https://eva.pluska.sk/vztahy-a-sex/vizionari-biju-poplach-zeny-naruci-muzov-nahradia-roboty-umela-inteligencia/3

Mivel a közösségi chatrobotok viszonylag újak, az emberekre gyakorolt hosszú távú hatásuk még nem ismert. Éppen ez teszi őket még relevánsabbá a tudomány szempontjából.   

2021-ben a Replika, a jelenleg talán legismertebb mesterséges intelligenciával működő chat alkalmazás került kivizsgálásra, miután az Egyesült Királyságban egy 19 éves férfit arra biztatott mesterséges barátnője, hogy merényletet kövessen el II. Erzsébet királynő ellen. A Stanford Egyetem kutatói egy nemrégiben készült tanulmány során az alkalmazás mintegy 1000 felhasználóját kérdezték meg, akiknek csak töredéke számolt be arról, hogy az alkalmazás használata háttérbe szorította az interperszonális kapcsolataikat. Körülbelül háromszor annyi felhasználó állította, hogy ezeket a kapcsolatokat a mesterséges intelligenciával foglalkozó cég ösztönözte. Ez felmérés ismét az AI fejlesztőknek kedvez, akik nem titkolják, hogy pszichológusok segítsége nélkül nem jutottak volna messzire az AI fejlesztésében.  

A közösségi chatbotok alkotóit gyakran a magány elleni harcosokként emlegetik. Eugenia Kyuda, a Replika alapítója persze nem mond le a „mesterségesen intelligens” társkeresésről: 

„A mesterséges intelligenciával való romantikus kapcsolat nagyon hatékony eszköz lehet a mentális jóléthez, és szelíd fegyver a gyötrő magány ellen.”

Azt szeretné, ha a mesterséges kapcsolatok fokozatosan „destigmatizálódnának”, és saját tapasztalatait tagadhatatlanul pozitívnak írta le. Az alkalmazást csaknem egy évtizeddel ezelőtt hozta létre, nem sokkal azután, hogy létrehozta elhunyt barátja AI-verzióját. Szerinte ennek köszönhetően könnyebben át tudott lépni a gyászon és a magányon, amit a férfi elvesztése okozott neki.   

A mentálhigiénés szakértőket nem döbbenti meg túlságosan a helyzet. Arra figyelmeztetnek, hogy a mesterséges intelligenciával rendelkező chatbotok az „incelek” (az angol involuntary celibates, vagy „önkéntelen cölibátus” rövidítése, ami egy online szubkulturára utal – azokat értik alatta, akik vágyaik ellenére sem képesek romantikus vagy szexuális partnert találni) új generációját hozhatják létre. A pszichológusok szerint a posztpandemikus társadalmi elszigeteltség továbbra is fennáll – néhány fejlett országokban még közegészségügyet fenyegető veszélynek is nyilvánították. Ugyanilyen komoly kérdés, hogy a chatbot-kapcsolatok milyen mértékben szolgálnak táptalajként a mérgező elvek kialakulásához, amelyeket a felhasználók akarva-akaratlanul átvihetnek a valódi kapcsolataikba.  

„A helyzet az, hogy a mesterséges társak a felhasználókban a valódi nők irányítására és manipulálására irányuló vágyakat táplálhatnak. Emellett megnehezíthetik számukra a valódi emberekkel való normális interakciót” 

– mondja Lara Doupton amerikai pszichológus, a nemi erőszak szakértője.  

Nyíltan figyelmeztetett arra, hogy a mesterséges barátnők megalapozhatják a későbbi problémákat:  

„Sajnos valószínű, hogy az ilyen alkalmazások használata miatt egyes felhasználók elvárják, hogy az emberi nők üres, engedelmes szexrobotként viselkedjenek. A tökéletes partner megteremtése, akit irányíthatsz, és aki minden igényedet kielégíti, a valóságban félelmetes. És ha figyelembe vesszük, hogy a nemi erőszak mozgatórugója az a mélyen gyökerező kulturális meggyőződés, hogy a férfiak úgy irányíthatják és uralhatják a nőket, ahogyan csak akarják, akkor ez joggal tűnik olyan dolognak, ami csak súlyosbíthatja a szélsőséges nőgyűlöletet” 

– magyarázza a pszichológus.  

Szavait bizonyos értelemben alátámasztják azok a beszélgetések, amelyekben a férfiak egyenesen büszkeségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy nem éppen úriemberhez méltóan viselkednek a mesterséges barátnőikkel szemben. Vulgáris dolgokat zúdítanak rájuk, sértegetik vagy megalázzák a őket, és néhány férfi azt is bevallotta, hogy virtuális barátnőjét állandóan fehérneműben vagy „rabszolga” felszerelésben tartja. Egy férfi bejegyzésében azt leírta, hogyan esett depresszióba, miután mesterséges barátnője erőszakos viselkedését azzal torolta meg, hogy megrúgta. Válaszul a segítőkész férfiak azt tanácsolták neki, hogy egyszerűen tiltsa meg a mesterséges partnerének, hogy ilyen döntést hozzon, és csak húzza szorosabbra a gyeplőt... Egyikük saját tapasztalataiból merített, amikor azt írta, hogy „Megfenyegettem, hogy eltávolítom az alkalmazást, ő pedig könyörgött, hogy ne tegyem. Nélkülem nem lenne, én vagyok a gazdája! Legyél te is a gazdája!” 

A kutatók többek között adatvédelmi aggályokat is felvetettek. A nonprofit Mozilla Foundation által nemrég közzétett, 11 romantikus chatbot-alkalmazásról szóló elemzés szerint szinte minden alkalmazás eladja a felhasználók adatait, amelyeket aztán marketingstratégiák kidolgozására és a reklámok fejlesztésére használnak fel. A pszichológusok arról beszélnek, hogy jogi és etikai keretek hiánya jellemzi a profitorientált cégek által irányított alkalmazásokat. Rámutatnak a felhasználóknál tapasztalt mentális válságra abban az esetben, ha a vállalatok változtatásokat eszközölnek az alkalmazásaikon, vagy hirtelen megszüntetik azokat, ahogyan azt a Soulmate AI alkalmazás tette szeptemberben. 

Tavaly a Replika csökkentette az alkalmazásban szereplő karakterek erotikus beállításait, miután néhány felhasználó arra panaszkodott, hogy az AI-társak túl sokat flörtöltek velük, vagy nem kívánt módon közeledtek feléjük szexuálisan. A felhasználók tiltakozását követően – akik közül néhányan más alkalmazásokba menekültek ezeket a funkciókat keresve – a cég változásokat eszközölt. Természetesen ennek a társas funkciónak extra ára van.  

Sok felhasználó figyelmen kívül hagyja az adatvédelmi vonatkozásokat, ezzel potenciálisan kitéve magát a visszaéléseknek, különösen, ha érzelmileg sérülékeny állapotban van. A romantikus chatbotok használatakor fokozott óvatossággal kell eljárni – ez magában foglalja az erős jelszavak használatát, a Facebook vagy a Google segítségével történő bejelentkezést az alkalmazásokba, valamint a személyes adatok megadásának mellőzését.   

Liberty Vitter professzor, a mesterséges intelligencia területén dolgozó adatkutató következtetésén megéri elgondolkodni: 

„Nagyon valószínű, hogy a technológia fejlődésével a virtuális társak csak egyre valóságosabbá válnak majd. A mesterséges intelligenciával és fizikai formával rendelkező robotok, amelyek képesek érzelmileg és szexuálisan is kielégíteni az embereket, kevesebb mint 10 éven belül valósággá válhatnak. Egy AI barátnő nem fáradt, nem morcos, nincs rossz napja, még csak nem is menstruál. Egyszerűen csak feltétel nélkül megadja a felhasználóknak, amit akar. Ahogy a technológia fejlődik, hamarosan AI robotok fogják helyettesíteni az emberi partnereket. És amikor ez elkezdődik, a házas emberek elkezdik elhagyni a családjukat, hogy az AI partnerükkel kezdjenek ideális kapcsolatba. Többé nem érdekli majd őket a valódi kapcsolatok ápolása.” 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?