Már a gondolatainkban is tud olvasni az MI

mesterséges intelligencia

A Texasi Egyetem kutatói egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, ami képes az ember agyi tevékenysége alapján megmondani, hogy mire gondol az illető.

A Texasi Egyetem kutatói áttörést értek el a mesterséges intelligencia használata terén – derül ki egy új, a Nature Neuroscience című tudományos lapban megjelent publikáció szerint. A tudósok egy olyan nyelvi dekódert fejlesztettek ki, ami a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia (MI) segítségével szöveggé tudja konvertálni az ember gondolatait.

A Vice arról ír, hogy ez az első alkalom, hogy a nyelvet noninvazív beavatkozás, vagyis műtét nélkül rekonstruálták az emberi agy tevékenysége alapján. Mindehhez az fMRI-t, vagyis a funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálatot használták. A dekóder képes volt az agyi minták alapján értelmezni azoknak a történeteknek a lényegét, amelyeket az alanyok néztek vagy hallgattak – vagy akár egyszerűen elképzeltek. Mindez lehetővé teszi, hogy soha nem látott hatékonysággal olvassunk az emberek gondolataiban. Bár egyelőre csak egy laboratóriumi kísérletről van szó, a kutatók azt remélik, hogy a technológia egy napon segítheti majd azokat a betegeket, akik valamilyen betegség miatt nem tudnak beszélni.

A dekóder készítői ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy a fejlesztést végül rossz célra is fordíthatják, például a kormányok vagy a munkaadók, hogy így figyeljék meg az embereket.

Jerry Tang, a Texasi Egyetem doktorandusza szerint a cél, hogy a rendszer rögzítse a felhasználó agyi tevékenységét, és megjósolja a szavakat, amelyeket a felhasználó hallott, mondott vagy elképzelt.

A szakember és csapata összesen három embert vizsgált meg, akik 16 órát töltöttek az fMRI-gépben, miközben történeteket hallgattak. A kutatók összekapcsolták a történetek szemantikai jellemzőit az fMRI által mért adatokkal, így a gép megtanulta, hogy melyik szavak milyen agyi tevékenységhez kapcsolódnak.

Ezek után új történeteket hallgattattak meg velük. A dekóder képes volt szöveggé konvertálni a hallottakat, igaz, a narratíva néhol eltért az eredetitől. Például a „még nincs meg a jogosítványom” mondatot úgy értelmezte a gép, hogy „még el sem kezdtem megtanulni vezetni”.

Tang és csapata az agyon belüli véráramlásra összpontosított, hogy kinyerjék a szavakat az emberekből. Az újszerű megközelítés lehetővé tette a csapat számára, hogy feszegesse a gondolatolvasási technológia határait, megnézve, hogy a dekóder le tudja-e fordítani a résztvevők gondolatait, miközben egy némafi lmeket néznek, vagy csak elképzelnek egy történetet. A dekóder mindkét esetben jól adta vissza, hogy mit látnak az alanyok, vagy milyen gondolataik vannak.

(hvg.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?