Lekapcsolják a hazai 3G-t, akár ön is érintett lehet

hálózat

Október elején a Telekom elkezdte a 3G-hálózat lekapcsolását, a szolgáltató korábban jelezte, hogy hamarosan az egész ország területén elérhetetlenné válik a 3G. De nemcsak a Telekom, az Orange is hamarosan leállítja ezt a hálózatot. Kik érintettek, és mi a megoldás?

Október első hetében már két járásban (Aranyosmaróti, Zsarnócai) elérhetetlenné vált a Telekom 3G-hálózata, a szolgáltató tájékoztatása szerint hamarosan újabb területeken állítják le a 3G-hálózatot, ám a pontos menetrendet nem hozzák nyilvánosságra.

A 3G-hálózatot elsősorban azért akarják leállítani, hogy frekvenciasáv- szélességet szabadítsanak fel. A felszabaduló frekvenciákat a mobilhálózatok újabb, gyorsabb generációira szeretnék felhasználni, ezzel magasabb minőséget tudnak elérni, ráadásul még energiát is megtakarítanak vele, mivel az elavult 3G sokkal energiaigényesebb, mint 4G vagy az 5G. A 3G-hálózat forgalmát fokozatosan minimálisra csökkentették. Az ügyfelek már átálltak a 4G-re vagy 5G-re. Ha csak hang- és SMS-szolgáltatást vesznek igénybe az ügyfelek, akkor ezt továbbra is megtehetik, 2G-hálózatot használva.

A szolgáltató egy online felületet biztosít az ügyfelek számára, ezen megtudhatják, hogy szükségük van-e SIM-kártyájuk cseréjére ahhoz, hogy 4G- vagy 5G-hálózathoz csatlakozhassanak. Ugyanígy az ügyfelek azt is megtudhatják, hogy van-e olyan készülékük, amely támogatja az újabb hálózatokat. Ha olyan SIM-kártyájuk van, amely nem támogatja a magasabb minőségű technológiát, online igényelhetik az új kártyát, melyet ingyenesen szállít a szolgáltató. Érdemes megnézni a készülék beállításait is, lehet, az támogatja a 4G/5G-t, csak nincs engedélyezve, ezt egy lépésben könnyen megteheti.

Az Orange szerint ügyfeleinek ez év végéig van idejük felkészülni a régebbi hálózatuk megszüntetésére. Ezt követően rövid időn belül kikapcsolja azt. „A 3G-hálózat 2023. december 31-ig országszerte üzemel. A 3G tényleges kikapcsolása fokozatosan, településenként történik majd 2024 elején” – pontosította Alexandra Piskunova, az Orange szóvivője. A szolgáltató szerint a régebbi hálózat kikapcsolása után az újabb típusú hálózatokra tud majd összpontosítani, amelyek magasabb minőséget és jobb felhasználói élményt nyújtanak az ügyfeleknek. Ezek a 4G és az 5G.

A leginkább érintettek azok az ügyfelek lesznek, akik csak olyan mobillal rendelkeznek, amely legfeljebb ezt a hálózatot támogatja (jellemzően a régebbi készülékek), és a telefonon használják a mobilinternetet. A régi hálózat megszűnése után ők már csak a 2G-hálózaton keresztül tudnak majd internetezni, amely csak nagyon alacsony sebességet biztosít. Az egyetlen megoldás a készülékcsere lehet.

Az O2 még nem jelentette be, hogy mikor búcsúzik 3G-hálózatától. Továbbra is azt mondja, hogy akkor hoz ilyen döntést, amikor annak a vállalat számára értelme lesz. A 4ka pedig nem rendelkezik saját 3G-hálózattal, mivel az Orange hozzáférését használja, jövő év elején pedig egy konkurens szolgáltató 4G-hálózatát kínálja fel az ügyfeleknek azokon a területen, ahol nem érhető el a 4ka saját hálózata.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?