Panoráma

Körberepüli a világot egy afgán pilótanő

Körberepüli a világot egy fiatal afgán pilótanő egy kisrepülőgépen.
MTI

2017. május 17. 15:20

A 29 éves Shaesta Waiz a hétvégén indult útnak Floridából, hétfőn a kanadai Montrealban tartott pihenőt. Összesen 25 800 kilométert tesz meg Beechcraft Bonanza A36 típusú gépén, amely óránkénti 320 kilométer sebességgel tud haladni. Ha terve sikerül, ő lesz a legfiatalabb női pilóta, aki körberepülte a Földet. 

Útja során az öt kontinens 18 országában 30 megállót iktat be. 

Többek között Spanyolországba, Katarba, Indiába, Indonéziába, Szingapúrba és Ausztráliába is berepül. Augusztus közepén tér vissza Floridába.  

Waiz egy afganisztáni menekülttáborban született, mielőtt családja 1987-ben kivándorolt az Egyesült Államokba. Ott fedezte fel a repülés iránti szenvedélyét és letette a pilótavizsgát: ő lett a civil repülés legfiatalabb afganisztáni pilótanője. 

"Fontos, hogy megtaláld a szenvedélyedet és küzdj érte" - mondta Waiz. Hozzátette: "valahányszor beszállok egy repülőgépbe, arra gondolok, hogyan lehet ekkora szerencséje egy olyan múltú lánynak, mint én. Ha nekem sikerült, mindenkinek sikerül". 

A projektet a montreali székhelyű Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) támogatja. Minden helyszínen, ahol Waiz megáll, partnerszervezeteivel programokat szervez, amelyek megismertetik a gyerekeket a természettudományokkal, a matematikával vagy a technológiával.

Önnek ajánljuk

Bugár: Meg kell egyezni a bírójelöltekről

Ma újra futballünnep lesz Dunaszerdahelyen

Lövöldözés Chicago mellett, több ember meghalt

Rimaszombat: Támogatásból készülhet el a téli stadion lelátója

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Rendkívüli állapotot hirdet Trump, hogy megépülhessen a mexikói fal

Legfrissebb galériák
Olvasta már?