Panoráma

Izraeli vezetők kerültek ki a magyarul beszélők falujából

Az izraeli politika világában mindenki ismer mindenkit, és különösen igaz ez Beni Ganzra és Jiszráel Kacra, akikből könnyen lehetnek az ország következő vezetői, és akik egymástól két háznyira nőttek fel a Kfar Ahim nevű, magyarul beszélők alapította faluban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. szeptember 29. 19:34

Jiszráel Kac (balra) Benjamin Netanjahuval. A Kac és a Ganz család viszonya ma sem felhőtlen – Kfar Ahimban sem.
Jiszráel Kac (balra) Benjamin Netanjahuval. A Kac és a Ganz család viszonya ma sem felhőtlen – Kfar Ahimban sem. (Fotók: Wikipedia/דוג‘רית/contribs, TASR/AP)  

Az Izrael déli részén, Asdód közelében lévő csendes falu ezekben a hónapokban vált ismertté, amikor Ganz és az általa vezetett Kék-fehér centrista párt az áprilisi választáson éppen annyi, harmincöt mandátumot tudott szerezni a kneszetben, mint a kormányzó jobboldali Likud párt.

A szeptember 17-ei előrehozott választás előtt fej fej mellett haladt a Ganz vezette Kék-fehér párt, és a Likud, amelyben Benjámin Netanjahu jelenlegi kormányfő egyik esélyes utódjelöltje a párt és az ország vezetésére Jiszráel Kac. A választási eredmény sem hozott azonban megoldást, csak patthelyzetet.

Kfar Ahim gazdagságot sugároz, rengeteg új emeletes ház áll a szépen ápolt kertekben. Hamar útba igazítanak, hogy a 95 éves Klein Irén tud mesélni a kezdetekről.

Irén néni 1955-ben költözött ide férjével és kisgyerekeivel Petah-Tikváról. Elmondta, hogy nem bánta meg, mert a faluban a többiekhez hasonlóan ő is családra talált társaiban: szinte mindannyian egyedül érkeztek – családjuk egyetlen túlélőjeként – Izraelbe, nem voltak nagyszülők, és egymást segítették új életük megteremtésében.

Kfar Ahimban nyolcvan család él, és ma is hallani magyar szavakat arrafelé

Férje, Juda – Imre Klein – készítette fel a fiúk 13 éves korában szokásos ünnepségére, a bar micvára a Kék-fehér párt élén álló Beni Ganz potenciális miniszterelnököt, volt vezérkari főnököt éppen úgy, mint politikai riválisát, Jiszráel Kacot, a Likud jelenlegi külügyminiszterét.

A falucskában nyolcvan család él, amelynek tagjai a falu egyik első gyermeke, Sara Ben Avi szerint fele-fele arányban a Likudra és a Kék-fehérre szavaztak. Ben Avi három hónaposan került ide szüleivel 1953-ban a közeli Kasztinából. Előtte ott éltek ugyanis öt évig a falu alapítói, de akkor ezt a földet utalták ki nekik a bevándorlók letelepítéséért felelős állami hivatalnokok.

Az alapító első nyolc család – mind haláltáborok és munkaszolgálat magyarul beszélő túlélői – főként a hajón, 1946-ban Palesztina felé tartva ismerkedtek meg egymással, de a britek elfogták és Ciprusra vitték őket. Ganz és Sara Ben Avi szülei is ott házasodtak össze, majd 1948 márciusában hajózhattak végre jövendő hazájukba.

Ben Avi édesanyja, Cipora Neu­man és Ganz édesanyja, a mezőkovácsházai Weiss Malka Svédországban lettek jó barátnők, ahová a munkatáborok után vitték őket meggyógyítani. A 94 éves Cipora tolókocsiban ül, már nagyon rosszul hall, nem tud részt venni a beszélgetésben, Ganz édesanyja pedig már nem él.

Beni Ganz (a felvételen) apja, Nahum Ganz volt a falualapító.

Izrael földjére érve a férfiakat azonnal behívták katonának, és végigharcolták a függetlenségi háborút 1948–49-ben. Utána ők együtt, nyolc házaspár Tkuma faluban akartak letelepedni, de összekülönböztek az ottaniakkal, és ekkor Beni Ganz édesapja, Nahum Ganz a mosav, vagyis falumozgalom vezetőjéhez fordult segítségért.

Fölfelé kerekítve nyolc helyett nyolcvan családot mondott nekik, és kérte, hogy adjanak nekik földet művelésre – meséli nevetve Sara –, majd az újonnan érkezettek számára létrehozott bevándorlási központokban hirdetést tett ki magyar és román nyelven – mert akkor még csak ezeken a nyelveken tudott írni –, és újabb „parasztjelölteket” toborzott.

Hamar össze is gyűjtötte az első lakókat, mind a nyolcvan családot. Így alakult ki Kfar Ahim falu, és Nahum Ganz hirdetéseinek nyelve miatt lettek magyarok a lakók, sokan közülük erdélyiek. Az első gyerekek még magyarul beszéltek, de idővel a szülők és ők is megtanultak héberül.

Ma is hallani magyar szavakat errefelé, és főként magyarul főz az új generáció is.

A magyarul (is) beszélők falvában fele-fele arányban szavaztak a Likudra és a Kék-fehér pártra

Izrael megalakítása után a földműves-állattenyésztő munka állt a legnagyobb becsben, s Kfar Ahimban ma is működnek a tehenészetek, tele vannak a csirkeólak, és a Kék-fehér párt Ganz szülőfalvában megrendezett kampányzáró gyűlését is olykor elöntötte a hullámokban érkező istállószag.

Ganz apja a baloldali Mapai párt alkalmazottja lett, de a falu többi lakójával együtt vallásos ember volt, és rendszeresen látogatta a zsinagógát.

Oda járt Meir Kac, a külügyminiszter édesapja is. Cahi Noy, Cipora fia látta, ahogy mindig együtt sétáltak haza – hiszen szomszédok voltak –, és végigvitatkozták az utat, mert Kac a jobboldali revizionistákat éltette.

Ma is a faluban élnek a gyerekek: Jiszráel Kac külügyminiszter házát kerítés és fegyveres őr védi, és a négy Ganz-gyerekből két lány ma is a pár méterre lévő telken él, egyikük a szülők házában, másikuk egy új épületben.

Kiválóan beszélnek magyarul, de ma sem felhőtlen a viszony a szomszédok között. Sőt, néha előkerülnek a Kárpát-medencéből hozott előítéletek is: á, ők románok, mutat a máramarosi eredetű Kac család háza felé Ilana, az egyik Ganz-lány. (Shiri Zsuzsa/MTI)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Katriak

Drágulást hozhat az új hulladéktörvény

időjárás felhős

A derült égbolttól talán, de a kellemes időtől még nem kell búcsút vennünk

koronavírus

Távolságtartás, kézmosás, szájmaszk

A vártnál gyengébb GDP-növekedés?

Elmarad a nagy zuhanás

Richard Sulík

Sulík a gazdaság lekapcsolása helyett inkább a határok védelmét erősítené

gleccser

Csaknem mínusz 70 Celsius-fok volt az északi féltekén mért eddigi legalacsonyabb hőmérséklet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.