Panoráma

Illatot kapott a párizsi Louvre alkotásainak egy része

Párizs | Parfümkészítők alkottak saját illatot a párizsi Louvre néhány remekműve, köztük a milói Vénusz és a szamothrakéi Niké számára.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 14. 19:00

Rózsás illatot kapott Gainsborough Társalgás a parkban című festménye (Fotók: Wikipedia/Louvre)

A projekt megvalósítására felkért francia házaspár, Ramdane Touhami és Victoire de Taillac a parfümkészítés legnagyobbjaival együttműködve párosított illatokat egyebek között Jean-Auguste-Dominique Ingres A nagy Odaliszk és A nagy fürdőző című képeihez, Thomas Gainsborough Társalgás a parkban című festményéhez, valamint Jean-Honoré Fragonard A zár című művéhez.

„A cél, hogy szaglószervi élménnyel egészítsük ki a vizuális élményt” – mondta Touhami, hozzátéve, hogy a feladatra felkért nyolc szakértő szabad kezet kapott és korlátlan büdzsével dolgozhatott az illatokon.

Dorothee Piot, a világ parfüm-fővárosaként számon tartott Grasse-ban működő Robertet cég parfümkészítője például egy friss és kifinomult, rózsás illatot álmodott meg Gainsborough 1745-ös mesterművéhez. A múzeum szóvivője, Adel Ziane szerint az egyedi parfümök célja, hogy „felébresszék a látogatók minden érzékszervét az alkotások szemlélése közben”.
A megálmodott illatokat július 3-tól egészen jövő januárig meg is lehet vásárolni a múzeum pop-up boltjában. (MTI/Louvre)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?