Panoráma

A francia légdeszkásnak sikerült átrepülnie a La Manche-csatornán

Sangatte | Sikerült másodszori próbálkozásra Franky Zapata francia feltalálónak átrepülnie a La Manche-csatornán saját készítésű hoverboardjával - jelentették hírügynökségek.
MTI

2019. augusztus 4. 10:22

- TASR-felvétel

A 40 éves férfi vasárnap reggel szállt fel a francia Sangatte-ból öt kis sugárhajtású hajtóművel felszerelt "légdeszkáján" állva, az út felénél kerozinnal utánatöltötte az üzemanyagtartályát, és nagyjából húsz perccel az indulás után - 36 kilométeres utat megtéve - biztonságosan landolt a La Manche-csatorna túloldalán, a Dover melletti Saint Margeret's Bay partján. Zapata szerint a légdeszka óránkénti 160-170 kilométeres sebességgel száguldott a csatorna felett.

"Az utolsó öt-hat kilométert valóban élveztem... Hogy ezt történelmi esemény-e vagy sem, nem én döntöm el, majd az idő megmondja. Három éve építettünk egy gépet... és most átkeltünk a csatornán. Ez őrület!" - mondta megérkezése után Zapata, örömkönnyekkel küszködve.

A hírügynökségek által "repülő embernek" becézett Zapata július 25-én is tett egy kísérletet erre, de amikor a tankoláshoz le akart szállni az őt váró hajó fedélzetére, a tengerbe esett. Gyorsan kihalászták, nem sérült meg, de "nagyon bosszús volt" - mondta csapatának egy tagja.

A Guinness 2016-ban hitelesítette Zapata világrekordját, akkor majdnem 2,3 kilométert tett meg a repülő deszkán, megdöntve a korábbi 275,9 méteres csúcsot.

A Flyboard Air a feltaláló szerint 150 méteres magasságig tud emelkedni és óránként 140 kilométert tesz meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?