Hétvégén többet aludhat – jön az óraátállítás!

Még nem tudni, mikortól törlik el az óraátállítást

Október 30-ra, vasárnapra virradó éjszaka egy órával többet alhatunk. A közép-európai nyári idő szerint hajnali 3-kor 2 órára kell visszaállítani az órát.

A nyári óraátállítás március 27-én, vasárnap éjszaka volt, amikor 2-ről 3 órára állítottuk előre a mutatót. A nyári időszámításról először Benjamin Franklin amerikai politikus tett említést egy 1784-es cikkében. Azzal érvelt, hogy az embereknek korábban kellene kelniük és korábban kellene lefeküdniük, hogy hatékonyabban használják ki a nappali, világos órákat.

Elsőként Svédország vezette be a nyári időszámítást az első világháború idején, 1916. április 14-én. Majd április 30-ig fokozatosan csatlakozott Németország és a szövetséges Osztrák-Magyar Monarchia. A háború után eltörölték az óraátállítást. Egy évvel később Oroszország bevezette a nyári időszámítást, később azonban a Szovjetunió önkényesen állította át az órát.

A Cseh-Morva Protektorátus területén a második világháború alatt, 1940 és 1944 között, április 1-jétől és október 4-ig vezették be a nyári időszámítást. A háború utáni Csehszlovákiában 1946. május 6-tól október 7-ig vezették be az óraátállítást.

Ugyanabban az évben, december 1-jén kezdődött az úgynevezett téli időszámítást, ez volt az első téli óraátállítás a világon. A nyári időszámítás azt jelenti, hogy az órát a közép-európai időhöz képest egy órával előre állítják, a normál időszámításkor pedig egy órával vissza. Ez az intézkedés 1947. február 23-ig volt hatályban.

A nyári időszámítást jelenlegi formájában 1979-ben vezették be Csehszlovákiában. Az intézkedést elsősorban az energiaválsággal indokolták. Április első szombatján, éjfélkor egy órával előre állítjuk az órát. 1981 óta március utolsó szombatján, majd szeptember utolsó vasárnapján, éjjel 1 órakor egy órával vissza.

1996 óta az Európai Bizottság október utolsó hétvégéjére tolta ki a nyári időszámítás bevezetését. Az óraátállítást hajnali 2-ről 3-ra tették, mivel ez az az időpont, amikor a változtatás a legkevésbé érinti a forgalmat. Nemcsak Szlovákián, hanem számos más európai országban is érvényben van az óraátállítás, kivéve Fehéroroszországot, Oroszországot és Izlandot.

Az óra minden évben esedékes átállítását el akarták törölni. A nyári időszámítás bevezetése óta vannak ellenzői a módszernek, számos civil szervezet és politikai tömörülés kérte a felülvizsgálatát. Elsősorban egészségi okokkal érveltek.

Az Európai Bizottság javaslatára az európai parlamenti képviselők 2019. március 26-án elfogadták azt az irányelvet, amelynek értelmében 2021-ben vezették volna be utoljára a szezonális időszámítást. Végül azonban elhalasztották ezt a döntést. Az óraátállítás melletti legfőbb érv a nap világos óráinak hatékonyabb kihasználása – nyáron az esti, télen pedig reggeli időszakban.

2021 decemberében a szlovák kormány elfogadta a nyári időszámítás bevezetését a 2022 és 2026 közötti időszakra, és meghatározva az óraátállítás pontos időpontját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?