Panoráma

Ha több halat fogyasztanánk, kevesebb lenne a hirtelen szívhalál

A szív napjának mi más is lehetne a központi témája, mint a szív egészsége. Ez az izmos szervünk működteti szervezetünket, ezért olyan fontos, hogy kíméljük, kényeztessük. Súlyos következményei lehetnek annak, ha mostohán bánunk vele, túlhajszoljuk.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2016. szeptember 19. 21:06

Világszerte a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halált. Évente 17,3 millió ember hal meg idő előtt, és feltételezhető, hogy 2030-ban ez a szám 23 millióra emelkedik.

„Jó hír, hogy sok esetben egyszerű életmódbeli változtatásokkal megakadályozhatjuk a szívbetegségek kialakulását. Ha azt szeretnénk, hogy szívünk egészséges legyen, az ehhez vezető első lépés a tájékozottság javítása. Ügyelni kell arra, hogy naponta mozogjunk, s arra is oda kell figyelnünk, hogy mi kerül a tányérunkra. A szív világnapja kapcsán az embereket arra ösztönözzük, hogy tegyenek valamit szívük egészségéért. A korai halált sok esetben el lehetne kerülni, ha hetente legalább ötször 30 percet például gyalogolnánk” – mondta dr. Ján Lietava, a Szív a Szívnek Liga elnöke. 

A halzsírtól a beültethető defibrillátorig

A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás több mint 60 százalékát a hirtelen szívhalál okozza, ami azt jelenti, hogy a fejlett országokban a felnőtt népesség leggyakoribb haláloka. Szlovákiában évente 10 ezer ember hal megy így. A legveszélyeztetettebbek azok, akiknek már volt infarktusuk, vagy/és krónikus szívelégtelenségben szenvednek. A hirtelen szívhalál négyszer gyakrabban érinti a 70 év feletti férfiakat, mint a nőket. A megelőzés-kezelés piramis csúcsán a beültethető defibrillátor (ICD) áll, amely a hirtelen szívhalál elleni küzdelem leghatásosabb eszköze lett.

Az elsődleges megelőzés

A közismert szív- és érrendszeri kockázati tényezők – magas vérnyomás, dohányzás, hiperlipidémia (növekvő zsírszint, beleértve a koleszterin- és trigliceridszintet is) – a hirtelen szívhalál veszélyének nagyon könnyen kimutatható veszélyforrásai. Kétségtelen, hogy a dohányzás abbahagyása és a megfelelő fizikai aktivitás létfontosságú. A Psysician Health Study felmérés, amelyben 20 000 orvos vett részt, kimutatta, hogy a mérsékletes alkoholfogyasztás – napi 30 g – a hirtelen szívhalál veszélyének 20-40 százalékos csökkenését eredményezheti.

Kiderült az is, hogy az enyhe kávéfogyasztás – napi 5 csésze csepegtetett kávé – nem növeli a hirtelen szívhalál kockázatát. Az ennél nagyobb kávéfogyasztás 40 százalékkal emeli meg a hirtelen szívhalál kialakulásának esélyét. „A szívritmuszavar következtében bekövetkezett hirtelen szívhalál Szlovákiában évente legalább 5 000 ember halálát okozza. A veszélyeztetett népesség egy részét még a tragikus eset előtt meg tudjuk jelölni.

A legveszélyeztetettebbek azok, akik szívinfarktus után vannak és krónikus szívelégtelenségben szenvednek. Létfontosságú, hogy a páciensek és családtagjaik tudatában legyenek ennek a veszélynek és tudják, hogy napjainkban a kardiológia jelentősen csökkenteni tudja a hirtelen szívhalál kockázatát. Ha szívritmuszavar miatt hirtelen leáll a szív, gyorsan meg kell kezdeni az újraélesztést, mert ez nemritkán az élet megmentésének egyedüli módja” – hangsúlyozta dr. Robert Hatala, a Szlovákiai Kardiológiai Társaság elnöke.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"247269","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"446","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A többszörösen telítetlen zsírsavak

Az utóbbi években egy új feltételezés került a figyelem középpontjába, amely az elfogyasztott zsírok és a szívbetegségek közötti összefüggésről szól. Már elég bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az omega 3 telítetlen zsírsavval, amely a halban van, jelentős mértékben meg lehet előzni a hirtelen szívhalált. Ez az ismeret azonban Szlovákiában még nem eléggé került a köztudatba. A felére lenne csökkenthető a hirtelen szívhalál eseteinek száma, ha hetente egyszer-kétszer zsíros halat fogyasztanánk, főleg tonhalat, lazacot és más édesvízi halat, de nem zsírban kisütve, hanem grillezve vagy párolva.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"247268","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"241","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Mit kell tudni a beültetett defibrillátorról

Ez a készülék folyamatosan ellenőrzi a szív elektromos tevékenységét, és azonnal reagál, ha ritmuszavart észlel. A beültetett defibrillátor (ICD) általában három funkciót is képes ellátni:

- túlzottan lassú saját ritmus esetén egy egyszerű ritmusszabályozóhoz hasonlóan átveszi, gyorsítja a szív vezérlését

- túlzottan gyors szívverés esetén az ICD lead egy sorozat impulzust még nagyobb ütésszámmal, ezzel átveszi a szív felett a vezérlést, majd fokozatosan lelassítja a szívet a normális ütemre

- ha a fenti eljárás nem vezet eredményre, valamint életveszélyes kamrafibrilláció észlelésekor az ICD azonnal lead egy nagy energiájú impulzust. Ez a defibrilláció.

Az elmúlt években a defibrillátor a szívritmuszavar okozta halál megelőzésének leghatásosabb eszközévé vált, de a betegnek be kell tartania az orvos utasításait, és rendszeresen járnia kell ellenőrzésre. Fontos tudni, hogy

- ha valamire kíváncsi a beteg az ICD-vel kapcsolatban, kérdezze meg az orvost

- tájékoztassa az orvost, ha valami rendkívülit tapasztal a műszerrel

- az orvos utasításai szerint használja a gyógyszereket

- mindig hordja magával személyi igazolványát, az ICD identifikációs kártyáját és gyógyszereinek listáját

- tájékoztassa az orvost a lakhely és telefonszám megváltozásáról

- figyelmeztesse a kezelőorvost, a fogorvost és a többi szakorvost, hogy defibrillátort visel

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"247267","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Sajátítsa el az újraélesztést

Az újraélesztési protokoll a rendelkezésre álló statisztikai adatok, illetve az egészségügyi eszközfejlesztés tükrében általában 5 évenként frissül. Legutóbb 2015 októberében publikálta az Európai Újraélesztési Társaság (European Resuscitation Council – ERC). Lépései:

- Biztonság: Győződjön meg a saját, a jelenlévők és a bajbajutott biztonságáról!

- Szólítsa meg, és ezzel egy időben vállainál rázza meg a sérültet! Ha reagál, az általános betegvizsgálat szabályait kövesse!

Ha a sérült NEM reagál:

- Vizsgálja a légzést! Hajtsa hátra a sérült fejét a hajas fejbőr találkozásánál és az állánál megfogva! Fülét tegye a sérült orra elé, így hallja a légzőmozgásokat, érzi arcán, illetve szemével figyelje a mellkas mozgását! Ezt a vizsgálatot hármas érzékelésnek hívjuk (érzem, látom, hallom). A vizsgálatot legalább 10 másodpercig végezze! Ha ez idő alatt nincs minimum két légzőmozgás, és a segélykiáltásra nem jött oda senki, hívjon haladéktalanul mentőt!

- Hívjon segítséget (112 vagy 155)! Tájékoztassa a mentőket, hogy megkezdett újraélesztéshez kér mentőt, kérdezze meg, van-e a közelben félautomata defibrillátor.

Kezdje el a mellkaskompressziót (lenyomást)!

- Két kézfejét ujjainál kulcsolja át, alul lévő tenyerének párnás részét (kéztő) helyezze a mellkas középvonalába, a szegycsont (mellcsont) alsó harmadára kb. a férfimellbimbókkal egy vonalba. Ezt követően kezdje el a mellkas lenyomását. A lenyomások mélysége 5, legfeljebb 6 cm legyen. A lenyomások üteme 100-120/perc legyen. Egyszerre 30 lenyomást végezzen! 

- Végezzen két befújást! Ha tanulta, járatos, van gyakorlata, végezzen két befújást. A bajba jutott fejét hajtsa hátra, orrát fogja be, majd egy normál légvételnyi (tehát nem erőltetett mennyiségű) levegőt fújjon a beteg szájába. A befújást követően arcát fordítsa a sérült mellkasa felé, nézze annak süllyedését, illetve vegyen friss levegőt, majd fújjon be még egyet.

- Folytassa az újraélesztést! A 30:2 arányú kompresszió-befúvást addig végezze, míg nem érkeznek meg a mentők.

»Az újraélesztés hibái

A lenyomás túl mély, túl felületes, túl gyors, túl lassú. Gyakori és súlyos hiba, ha nem szilárd felületen végezzük (padlózat).

Lélegeztetésnél hiba a túl sok vagy túl kevés befújás, ha mellémegy, nem megfelelően hátrahajtott fejnél vagy hirtelen befújásnál a gyomorba áramlik a levegő.

Azonban ne felejtsük el, hogy a legnagyobb hibát akkor követjük el, ha el sem kezdjük az újraélesztést, hisz ez esetben lehetőséget sem biztosítunk a keringés rendezésére.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
határátkelőhely

Az ÚVZ arra kér mindenkit, határátlépéskor tartsa be a hatóságok utasításait

rendőrség

Halálos baleset: Vonat alá hajtott az autós – a sofőr és kutyája is életüket vesztették

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

komárom

Megyei kitüntetés a gimiseknek

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.