Panoráma

Ha több halat fogyasztanánk, kevesebb lenne a hirtelen szívhalál

A szív napjának mi más is lehetne a központi témája, mint a szív egészsége. Ez az izmos szervünk működteti szervezetünket, ezért olyan fontos, hogy kíméljük, kényeztessük. Súlyos következményei lehetnek annak, ha mostohán bánunk vele, túlhajszoljuk.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2016. szeptember 19. 21:06

Világszerte a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halált. Évente 17,3 millió ember hal meg idő előtt, és feltételezhető, hogy 2030-ban ez a szám 23 millióra emelkedik.

„Jó hír, hogy sok esetben egyszerű életmódbeli változtatásokkal megakadályozhatjuk a szívbetegségek kialakulását. Ha azt szeretnénk, hogy szívünk egészséges legyen, az ehhez vezető első lépés a tájékozottság javítása. Ügyelni kell arra, hogy naponta mozogjunk, s arra is oda kell figyelnünk, hogy mi kerül a tányérunkra. A szív világnapja kapcsán az embereket arra ösztönözzük, hogy tegyenek valamit szívük egészségéért. A korai halált sok esetben el lehetne kerülni, ha hetente legalább ötször 30 percet például gyalogolnánk” – mondta dr. Ján Lietava, a Szív a Szívnek Liga elnöke. 

A halzsírtól a beültethető defibrillátorig

A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás több mint 60 százalékát a hirtelen szívhalál okozza, ami azt jelenti, hogy a fejlett országokban a felnőtt népesség leggyakoribb haláloka. Szlovákiában évente 10 ezer ember hal megy így. A legveszélyeztetettebbek azok, akiknek már volt infarktusuk, vagy/és krónikus szívelégtelenségben szenvednek. A hirtelen szívhalál négyszer gyakrabban érinti a 70 év feletti férfiakat, mint a nőket. A megelőzés-kezelés piramis csúcsán a beültethető defibrillátor (ICD) áll, amely a hirtelen szívhalál elleni küzdelem leghatásosabb eszköze lett.

Az elsődleges megelőzés

A közismert szív- és érrendszeri kockázati tényezők – magas vérnyomás, dohányzás, hiperlipidémia (növekvő zsírszint, beleértve a koleszterin- és trigliceridszintet is) – a hirtelen szívhalál veszélyének nagyon könnyen kimutatható veszélyforrásai. Kétségtelen, hogy a dohányzás abbahagyása és a megfelelő fizikai aktivitás létfontosságú. A Psysician Health Study felmérés, amelyben 20 000 orvos vett részt, kimutatta, hogy a mérsékletes alkoholfogyasztás – napi 30 g – a hirtelen szívhalál veszélyének 20-40 százalékos csökkenését eredményezheti.

Kiderült az is, hogy az enyhe kávéfogyasztás – napi 5 csésze csepegtetett kávé – nem növeli a hirtelen szívhalál kockázatát. Az ennél nagyobb kávéfogyasztás 40 százalékkal emeli meg a hirtelen szívhalál kialakulásának esélyét. „A szívritmuszavar következtében bekövetkezett hirtelen szívhalál Szlovákiában évente legalább 5 000 ember halálát okozza. A veszélyeztetett népesség egy részét még a tragikus eset előtt meg tudjuk jelölni.

A legveszélyeztetettebbek azok, akik szívinfarktus után vannak és krónikus szívelégtelenségben szenvednek. Létfontosságú, hogy a páciensek és családtagjaik tudatában legyenek ennek a veszélynek és tudják, hogy napjainkban a kardiológia jelentősen csökkenteni tudja a hirtelen szívhalál kockázatát. Ha szívritmuszavar miatt hirtelen leáll a szív, gyorsan meg kell kezdeni az újraélesztést, mert ez nemritkán az élet megmentésének egyedüli módja” – hangsúlyozta dr. Robert Hatala, a Szlovákiai Kardiológiai Társaság elnöke.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"247269","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"446","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A többszörösen telítetlen zsírsavak

Az utóbbi években egy új feltételezés került a figyelem középpontjába, amely az elfogyasztott zsírok és a szívbetegségek közötti összefüggésről szól. Már elég bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az omega 3 telítetlen zsírsavval, amely a halban van, jelentős mértékben meg lehet előzni a hirtelen szívhalált. Ez az ismeret azonban Szlovákiában még nem eléggé került a köztudatba. A felére lenne csökkenthető a hirtelen szívhalál eseteinek száma, ha hetente egyszer-kétszer zsíros halat fogyasztanánk, főleg tonhalat, lazacot és más édesvízi halat, de nem zsírban kisütve, hanem grillezve vagy párolva.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"247268","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"241","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Mit kell tudni a beültetett defibrillátorról

Ez a készülék folyamatosan ellenőrzi a szív elektromos tevékenységét, és azonnal reagál, ha ritmuszavart észlel. A beültetett defibrillátor (ICD) általában három funkciót is képes ellátni:

- túlzottan lassú saját ritmus esetén egy egyszerű ritmusszabályozóhoz hasonlóan átveszi, gyorsítja a szív vezérlését

- túlzottan gyors szívverés esetén az ICD lead egy sorozat impulzust még nagyobb ütésszámmal, ezzel átveszi a szív felett a vezérlést, majd fokozatosan lelassítja a szívet a normális ütemre

- ha a fenti eljárás nem vezet eredményre, valamint életveszélyes kamrafibrilláció észlelésekor az ICD azonnal lead egy nagy energiájú impulzust. Ez a defibrilláció.

Az elmúlt években a defibrillátor a szívritmuszavar okozta halál megelőzésének leghatásosabb eszközévé vált, de a betegnek be kell tartania az orvos utasításait, és rendszeresen járnia kell ellenőrzésre. Fontos tudni, hogy

- ha valamire kíváncsi a beteg az ICD-vel kapcsolatban, kérdezze meg az orvost

- tájékoztassa az orvost, ha valami rendkívülit tapasztal a műszerrel

- az orvos utasításai szerint használja a gyógyszereket

- mindig hordja magával személyi igazolványát, az ICD identifikációs kártyáját és gyógyszereinek listáját

- tájékoztassa az orvost a lakhely és telefonszám megváltozásáról

- figyelmeztesse a kezelőorvost, a fogorvost és a többi szakorvost, hogy defibrillátort visel

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"247267","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Sajátítsa el az újraélesztést

Az újraélesztési protokoll a rendelkezésre álló statisztikai adatok, illetve az egészségügyi eszközfejlesztés tükrében általában 5 évenként frissül. Legutóbb 2015 októberében publikálta az Európai Újraélesztési Társaság (European Resuscitation Council – ERC). Lépései:

- Biztonság: Győződjön meg a saját, a jelenlévők és a bajbajutott biztonságáról!

- Szólítsa meg, és ezzel egy időben vállainál rázza meg a sérültet! Ha reagál, az általános betegvizsgálat szabályait kövesse!

Ha a sérült NEM reagál:

- Vizsgálja a légzést! Hajtsa hátra a sérült fejét a hajas fejbőr találkozásánál és az állánál megfogva! Fülét tegye a sérült orra elé, így hallja a légzőmozgásokat, érzi arcán, illetve szemével figyelje a mellkas mozgását! Ezt a vizsgálatot hármas érzékelésnek hívjuk (érzem, látom, hallom). A vizsgálatot legalább 10 másodpercig végezze! Ha ez idő alatt nincs minimum két légzőmozgás, és a segélykiáltásra nem jött oda senki, hívjon haladéktalanul mentőt!

- Hívjon segítséget (112 vagy 155)! Tájékoztassa a mentőket, hogy megkezdett újraélesztéshez kér mentőt, kérdezze meg, van-e a közelben félautomata defibrillátor.

Kezdje el a mellkaskompressziót (lenyomást)!

- Két kézfejét ujjainál kulcsolja át, alul lévő tenyerének párnás részét (kéztő) helyezze a mellkas középvonalába, a szegycsont (mellcsont) alsó harmadára kb. a férfimellbimbókkal egy vonalba. Ezt követően kezdje el a mellkas lenyomását. A lenyomások mélysége 5, legfeljebb 6 cm legyen. A lenyomások üteme 100-120/perc legyen. Egyszerre 30 lenyomást végezzen! 

- Végezzen két befújást! Ha tanulta, járatos, van gyakorlata, végezzen két befújást. A bajba jutott fejét hajtsa hátra, orrát fogja be, majd egy normál légvételnyi (tehát nem erőltetett mennyiségű) levegőt fújjon a beteg szájába. A befújást követően arcát fordítsa a sérült mellkasa felé, nézze annak süllyedését, illetve vegyen friss levegőt, majd fújjon be még egyet.

- Folytassa az újraélesztést! A 30:2 arányú kompresszió-befúvást addig végezze, míg nem érkeznek meg a mentők.

»Az újraélesztés hibái

A lenyomás túl mély, túl felületes, túl gyors, túl lassú. Gyakori és súlyos hiba, ha nem szilárd felületen végezzük (padlózat).

Lélegeztetésnél hiba a túl sok vagy túl kevés befújás, ha mellémegy, nem megfelelően hátrahajtott fejnél vagy hirtelen befújásnál a gyomorba áramlik a levegő.

Azonban ne felejtsük el, hogy a legnagyobb hibát akkor követjük el, ha el sem kezdjük az újraélesztést, hisz ez esetben lehetőséget sem biztosítunk a keringés rendezésére.

 

Önnek ajánljuk

650 euró lehet a minimálbér

Támogatták a brexitmegállapodást a tagországok vezetői az EU-csúcson

Újra tárgyaltak az összefogásról

Haščák: Legyen minden nyilvános!

Látványosan emelkedik a minimálnyugdíj összege

VIDEÓ: Az átkelőhelyen gázoltak halálra egy idős férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!