Panoráma

ENSZ: az otthon a legveszélyesebb helyek egyike a nők számára

New York | Az ENSZ nőjogi szervezete legújabb jelentésében arról számolt be, hogy a családok sokszor a nők elleni erőszak és hátrányos megkülönböztetés helyszínei, és az otthon a legveszélyesebb helyek egyike a nők számára.
MTI

2019. június 26. 14:00

Az ügynökséget vezető Phumzile Mlambo-Ngcuka a beszámolót bemutató New York-i sajtótájékoztatón elmondta: meghökkentően sok nőt bántalmaz a társa. Tavalyelőtt világszinten naponta 137 nőt ölt meg valamelyik családtagja - emelte ki.

Miközben a jelentés elismeri, hogy a család létfontosságú a különböző kultúrák és gazdaságok számára, felhívja a figyelmet, hogy a családi értékek védelmére hivatkozva a világ minden szegletében egyesített erőfeszítéssel igyekeznek megtagadni a nőktől a jogot ahhoz, hogy önálló döntéseket hozzanak.

"Azért vagyok ma itt, hogy elmondjam: ez nem elfogadható, és nem maradhat így" - hangsúlyozta Mlambo-Ngcuka.

Az igazgató szerint nem véletlen, hogy bár nagy haladást sikerült elérni a nők elleni diszkrimináció jogi felszámolása terén, a családjog esetében a leglassabb a változás.

A Családok egy változó világban címet viselő, 287 oldalas jelentés adatai szerint a háztartások 38 százalékát gyermekeket nevelő párok alkotják, míg 27 százaléka további hozzátartozókkal kiterjesztett család, 8 százaléka egyszülős, 13 százaléka gyermektelen párokból és 12,5 százaléka egyedül élő emberekből áll.

Az elmúlt időszak változásainak köszönhetően világszerte egyre javul a meleg párok alkotta családok helyzete, miután több tucat ország engedélyezte a melegházasságot vagy az azonos nemű felek bejegyzett élettársi viszonyát. A beszámoló ugyanakkor rámutatott, hogy körülbelül 68 országban számít bűncselekménynek a homoszexuálisok közösülése, és közülük 11 ország halállal bünteti a melegek szexuális viszonyát.

Marwa Sharafeldin, egy a muszlim családokon belüli egyenlőségért és igazságosságért küzdő mozgalom tagja rámutatott, hogy a jelentés első ajánlásának megvalósítása kifejezett nehézségekbe ütközik a muszlim országokban. A beszámoló első javaslata az egyenlőségen és a hátrányos megkülönböztetés felszámolásán alapuló családjogi törvények elfogadása. Sharafeldin felhívta a figyelmet rá, hogy csaknem minden muszlim családjogi törvényt több évszázaddal korábban fogalmaztak meg, és közülük néhány megengedi a házasságon belüli nemi erőszakot, a feleség férj általi megfegyelmezését, a gyermekházasságot és a többnejűséget. A szakértő szerint azonban észlelhetők a változás jelei: Indonéziában, a legnépesebb muszlim országban például betiltották a gyermekházasságot és a családon belüli erőszakot, Tunéziában pedig a többnejűséget.

"Itt az ideje, hogy a családok, a maguk sokszínű formájában biztonságos hellyé váljanak nők, férfiak és gyerekek számára egyaránt" - húzta alá Sharafeldin.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?