Elefántvadászati engedélyeket árvereztek el Botswanában

Hat vadászati engedélyt árvereztek el Botswanában pénteken, összesen hatvan elefántot ejthetnek el a nyertes vadászok.

Ez az első alkalom, hogy elefántvadászatra engedélyt lehetett vásárolni az afrikai országban azóta, hogy Mokgweetsi Masisi elnök tavaly májusban feloldotta a nagyvadak ötéves vadászati tilalmát.

Az orvvadászat miatt Afrika elefántállománya csökken, ám Botswanában, ahol a kontinens elefántjainak majdnem egyharmada él, számuk az 1990-es évek végén mért 80 ezerről mára mintegy 130 ezerre növekedett.

Botswanai szakértők szerint azért van szükség az elefántvadászatra, hogy enyhítse a nagyvadak és a lakosok közötti feszültséget. A földművesek különösen elégedetlenek, mert a táplálkozási területükön kívülre kóborló nagyvadak sok terményüket pusztítják el és kárt tesznek az infrastruktúrában.

"Hét engedélyt bocsátottunk árverésre, mindegyik tíz elefántra szólt. Egyetlen maradt csak meg, mivel nem volt licitáló, aki a minimálisan elfogadható árat, 2 millió pulát (56,7 millió forintot) meg tudta volna fizetni. A hat engedélyt összesen 25,7 millió puláért adtuk el" - mondta el a Reuters brit hírügynökségnek Adrian Rass, az Auctionit Botswana ügyvezetője.

Botswana és szomszédjai, Zimbabwe, Zambia, Namíbia és a Dél-Afrikai Köztársaság az utóbbi években felülvizsgálták vadvédelmi törvényeiket, hogy egyensúlyt teremtsenek az orvvadászok üldözte elefántok, orrszarvúak és bölények megóvása, valamint az emberi lakóhelyeket sújtó vadveszély között.

"Sok embert megöltek, jószágaikat elpusztították az elefántok. Szerintem jól teszi a kormány, hogy ritkítja őket" - mondta Tori Segosebe gaboronei lakos. Szülőfaluja, Maun az emberek és a vadállatok közötti konfliktusok egyik gócpontjában fekszik.

A környezetvédők is vitatkoznak azon, mi lenne a megoldás. Többen attól tartanak, hogy a legális vadászat növeli a keresletet, ezzel további vadorzást ösztönöz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?