Csehországi és szlovákiai körútra indult a Csehszlovák Légió híres vonata

Prága |

<p>Többéves csehországi és szlovákiai körútra indult kedden Prágából a Csehszlovák Légió híres vonatának másolata.</p>

Az önálló csehszlovák állam megalakulásában nagy szerepet játszó katonai egység az első világháború végén ezzel a vonattal hosszabb ideig ellenőrzése alatt tartotta a transzszibériai vasútvonalat Oroszországban.     A felújított vonaton "légiósok", korabeli öltözetbe bújtatott személyzet teljesítenek szolgálatot. Az első megállót a Prágától északra fekvő Mladá Boleslav jelenti. A szerelvény korhű másolata néhány napig marad minden állomáshelyen, hogy az emberek megismerhessenek vele, illetve a legendás légió történetével. A szerelvényt indulása előtt Prágában Bohuslav Sobotka miniszterelnök is megtekintette.    A korhű szerelvény mozdonyból és tíz vasúti kocsiból áll. A történelmi vonat legérdekesebb alkotóelemeinek másolata a Csehszlovák Légió megalakulásának (1917) közelgő 100. évfordulója alkalmából mozgó kiállításként 1920-ig fogja járni a cseh és szlovák városokat, tehát az egykori Csehszlovákia területét.    A szerelvény utánzatának korhű elkészítését a Csehszlovák Légiósok Közössége kezdeményezte, és az állam is támogatta. Az egyes kocsik belső berendezése hű mása az első világháborús daraboknak.    A Csehszlovák Légió önkéntesekből állt, akik az első világháború kitörése után a cári hadseregbe jelentkeztek, ahol Miklós cár engedélye alapján Cseh Társaság (Česká družina) néven önálló egységet alakítottak ki. Ebből lett 1917-ben az oroszországi Cseh Légió, amelynek ereje később három hadosztálynak felelt meg.    A légiók több győztes csatát vívtak az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország csapatai ellen, majd a bolsevik forradalom kitörése után hosszabb ideig teljesen ellenőrzésük alá vonták a transzszibériai vasutat. Abban az időben a légióknak összesen 63 kisebb-nagyobb vasúti szerelvény volt a kezükben. A háború befejezése után a légiósok hosszú és nehéz utazással Vlagyivosztokon keresztül hajóval tértek vissza Európába, illetve az újonnan megalakult Csehszlovákiába. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?