Panoráma

Amerikai magánűrhajó indult az űrállomásra

MTI-HÍRCape Canaveral.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 9. 19:00

MTI-HÍR

Cape Canaveral. Teherszállító magánűrhajó indult az Egyesült Államokból helyi idő szerint vasárnap este a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) amerikai cég gyártotta Dragon egy Falcon-9 hordozórakéta segítségével állt pályára annak a 12 repüléses sorozatnak a részeként, amelyről a cég az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) állapodott meg. A floridai Cape Canaveral űrtámaszpontról végrehajtott kilövést irányító tisztviselők sikeresnek minősítették az űrhajó indulását.

A Dragon holnap délután kapcsolódik össze az űrállomással.

Az űrhajó a tervek szerint csaknem három hetet tölt az űrállomáson, és a hónap végén tér vissza a Földre, szintén teherszállítmánnyal. Mostani rakományának súlya 453,6 kilogramm, a szállítmány egyebek között űrkutatási eszközökből és az űrállomás hatfős legénységének szánt jégkrémből áll. A visszaúton a Dragon a tervek szerint az űrhajósok vérmintáit is magával hozza majd.

Jelenleg ez az egyetlen teherűrhajó, amely visszafelé is tud rakományt szállítani, mert visszatéréskor nem semmisül meg.

Ez a Dragon második útja: az elsőre – még teher nélkül – májusban került sor. A következőt januárra tervezi az amerikai cég.

A kaliforniai SpaceX és a NASA közötti megállapodás alapján a Dragon összesen 12 alkalommal visz rakományt az űrállomásra, és az űrhivatal 1,6 milliárd dollárt fizet ezért.

A 6 tonna tömegű, 5,9 méter hosszú és 3,6 méter átmérőjű Dragon a SpaceX tervei szerint később embereket is szállíthat.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?