Panoráma

Adventi kalendárium: A széppel táplált lélek is közelebb kerül Istenhez

Az új egyházi évet nyitó advent, az Úrjövet hetei minden évben megújult lelkesedéssel ösztönöznek az Újszülött Üdvözítő karácsonyi ünnepének várására.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. november 29. 09:20

Molnár Tamás
- Képarchívum

A számomra fontos lelki programok mellett az idei adventi út tarisznyájába is szeretném, ha néhány falatnyi elbeszélés, novella, szép vers olvasgatása is beleférne.

Mindig is szerettem szép karácsonyi történeteket lapozgatni, régi karácsonyokról olvasni. Már gyerekkoromban szívesen nézegettem a még nagyszüleim által egykor járatott Világpósta fekete-fehér képein, hogyan is ünneplik Jézus Krisztus születését a nagyvilágban, s olvastam az egyszerű, érdekes, tiszta írásokat.

Néhány év óta már advent kezdetén kézbe veszem Fekete István Régi karácsony című elbeszéléskötetét, aminek csupán néhány oldalas történeteit bizony ismételten olvasva is szinte képtelenség letenni. A jól ismert, s szintén megunhatatlan ifjúsági regényeihez hasonlóan, mint a Tüskevár vagy a Téli berek, ezekben az elbeszélésekben is a szemlélődő, természethez közeli lelkülete, tiszta értékrendje, olykor kedves humora jellemzi az írót. Jézus Krisztus születésének ünnepére készülve még inkább feltör az emberben az Isten utáni vágy, hiszen az Ő teremtményei vagyunk, Aki isteni mivoltában emberi létezést vállalt, s két évezreddel ezelőtt a betlehemi éjszakában emberi testet öltve közénk született.

01

S ezzel az Istenre vágyakozásunkkal lehet összefüggésben az, hogy érzékenyebbek vagyunk a szépre, igazra, becsületesre, úgy is mondhatnánk, ebben az időszakban egy kicsit az idillikusra.

Jó érzéssel tölt el az ilyen hangulattal átitatott irodalmi művek olvasása. Pedig Fekete elbeszéléseiben sem hiányzik a szegénység, a betegség és egyéb nehézségek egy-egy szereplőre nehezedő terhe, ám a gerincesség, a jószívűség, a keveset is másokkal bőségesen megosztó, meg nem ingó értékrend felemeli a lelket. De hát a Megváltó e világra születésének eseménye oly felhőtlen volt?!

S mégis csodaszép, igaz történet ez, mert ahol a Szeretet a főszereplő, ott a szeretet az úr a helyzeten. Az idei, járványhelyzet által megbélyegzett adventben és karácsonykor is az igazlelkűség, az egymásra még jobban odafigyelő csupa szív hozzáállásunk segítsen abban, hogy a mi, saját történeteinkben is a szereteté, s valójában a testet öltött Szereteté legyen a főszerep.

Molnár Tamás
római katolikus pap, Pozsony magyar lelkipásztora, egyházjogász

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger

Heger Zelenszkijt méltatta, és előre megköszönte Németország segítségét az olajembargó kapcsán

földgáz

Heteken belül összemolhat a gazdaság, ha az oroszok leállítják a gázszállítást

Lidl

Önnek is meggyűlt már a baja a betétdíjas palackokkal? Egyre többen panaszkodnak!

robert fico

Fico: A kormány fél Brüsszeltől, ezért akarják elfogadni az orosz gázszállítás leállítását

sd

Autókra tapadó sárga por nyugtalanítja a szlovákiai lakosokat. Nem szaharai homokról van szó!

f

Ukrán zászlót és művészeti alkotásokat rongáltak meg ismeretlen elkövetők

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.