Panoráma

A világ legszebb útjai

Ezúttal nem a célpontra összpontosítunk, hanem magára az útra. Robert Louis Stevenson skót regényíró úgy gondolta: az utazás repülővel nem igazán élvezetes, mert miután leszállunk, olyan érzésünk támadhat, hogy elveszítettük a magunk mögött hagyott táj szépségét. A Petit Futé nevű online útikalauz kiválasztotta a világ legszebb, legérdekesebb országútjait, és azt ajánlja a kalandor lelkű embereknek, hogy legalább valamelyiket egyszer hagyják maguk mögött.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 25. 18:02

Fotók: Shutterstock

1. Route 66, Egyesült Államok. „The Mother Road”, vagyis az országutak anyja, egy igazi mítosz, az összes megszállott sofőr álma. Ha egy fanatikus motorost vagy autóst megkérdezünk, melyik úton szeretne száguldozni, biztos, hogy töprengés nélkül rávágja: a legendás 66-os amerikai országúton, amely Chicagóból elvezet Los Angelesig. Négyezer kilométer hosszú, három időzónát és nyolc államot köt össze – és visszavezet a múltba egy nagy nosztalgiaútra.

A világ legszebb útjai

2. Atlanterhavsveien, azaz Atlanti-óceáni út, Norvégia. Mindössze 8,3 km hosszú ez a csoda, amely a fjordvidék két fő városát, Moldét és Kristiansundot köti össze. Ez az autós túra nem a hosszúságáról híres, hanem arról, hogy egy hét hídból álló hídcsoportot alkot. Az út, amely számos kis szigetet és sziklaképződményt érint, az emberi alkotás és a természet nagyszerű kombinációja.

A világ legszebb útjai

3. A Karakorum országút a világ legmagasabban fekvő betonútja. Egyesek a világ 8. csodájának is tartják a Karakoram Highway-t, amely a hajdani Selyemút egy fontos szakaszának mai megfelelője. Ez kapcsolja össze Pakisztánt Kínával, lenyűgöző tájon vezet végig, ami népszerűvé teszi a kerékpárosok és a motorosok körében, de számos veszélyt is tartogat magában: monszunesők, földcsuszamlások, havazás és magaslati betegségek nehezítik az utazást.
 

A világ legszebb útjai

4. Highway 1, (Pacific Coast Highway), Kalifornia. Hatalmas sziklaszirt húzódik végig a part mentén mintegy elválasztva a szárazföld és az óceán világát. S ennek a kellős közepén megy az 1-es út, közel ezer kilométer hosszan. Hihetetlenül szép kilátásokat kínál, és olyan sztárvárosokon halad át, mint San Francisco és Los Angeles.

A világ legszebb útjai

5. A Dadès-szurdok Marokkó egyik leghíresebb természeti képződménye az Atlasz-hegységben. Egyszer fentről, egyszer lentről lehet látni a Dadès folyó mesterművét, a vájatokat, melyek mentén szerpentinekkel teli autóút vezet. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ütőképes röplabdacsapat Komáromban

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Elsőként úszta át négyszer egyfolytában a La Manche-csatornát egy amerikai nő

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?