Panoráma

A Szovjetuniót megszálló magyar csapatokról írt könyvet Ungváry Krisztián

Budapest | Az eseményen Ablonczy Balázs történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) adjunktusa a kötetet méltatva kiemelte: a szerző meggyőzően bizonyítja, hogy a magyar honvédség követett el emberiség elleni bűncselekményeket a Szovjetunió területén a második világháború folyamán.
author
MTI

2015. december 11. 09:45

Az eseményen Ablonczy Balázs történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) adjunktusa a kötetet méltatva kiemelte: a szerző meggyőzően bizonyítja, hogy a magyar honvédség követett el emberiség elleni bűncselekményeket a Szovjetunió területén a második világháború folyamán. 

Hozzátette: Ungváry Krisztián tiszteletreméltó elkötelezettséggel igyekszik egy nagy közös, felfejtetlen taburól beszélni.

A gazdag térkép- és fényképanyaggal illusztrált könyv feltárja a magyar katonaság érintettségét a Szovjetunió területén történt holokausztban, külön foglalkozik a keleti front partizánjainak szerepével és hatékonyságával, valamint kitér a megszállók vélt és valós bűncselekményei miatt indult 1945 utáni bírósági eljárások és rehabilitálások történetére is. 

Ungváry Krisztián "erősen 18 év felettieknek" szóló olvasmánynak nevezte könyvét, és hangsúlyozta, hogy a munkában benne van a témával való érintkezés alatt érzett személyes megrázkódtatása, megdöbbenése és felháborodása. 

Mint fogalmazott, igyekezett az események szociálpszichológiai oldalát is bevonni a vizsgálódásba, ehhez Timothy Snyder amerikai történész "véres övezet" teóriáját is segítségül hívta, amely szerint Kelet-Európában minden más helyszínhez mérten is extrém módon szabadult el az erőszak a második világháború folyamán. Mindez a két totalitárius politikai rezsim - a nácizmus és a sztálinizmus - összecsapásának, valamint a rendkívüli mértékig felszított nacionalizmusoknak köszönhető.

"Nem a magyar honvédségről akartam elsősorban írni, hanem az emberről, aki belekerül ebbe a véres övezetbe és nem tud vér nélkül kimászni belőle, akkor sem, ha akar" - fogalmazott. Hozzáfűzte: elképesztően szélsőséges, előre nem látható reakciókat váltott ki ez a "normalitás szintjének" teljes megváltozásával járó háborús helyzet a magyar honvédekből, a tömeggyilkosságokban való részvételtől a megszállt falvak lengyel lakosságának közös misére invitálásáig.

Ungváry Krisztián kitért arra is, hogy a második világháború lezárta után hét évtizeddel gyógyító következményei lehetnek az időközben lerakódott történelmi mítoszok lerombolásának. Ugyanakkor a téma esetében a történeti kutatást és értelmezést különösen megnehezíti a források szűkőssége, a történelmi adatok pontatlansága és korabeli meghamisítása.

A szerző a könyvbemutató második felében Háborús erőszak és fényképezés címmel tartott rövid előadást, a keleti fronton készült több felvételen bemutatva a képi források értelmezésének és felhasználásának lehetőségeit, nehézségeit. Egy honvédtiszttől származó felvételen például egy kozák lovas volt látható, amint karddal végez ki foglyokat, a háttérben a magyar katonák érdeklődve figyelik és fotózzák a jelenetet.

"A horror akkor is és ma is nagyon érdekli az embereket. Ezek a honvédtisztek, akikre most elborzadva nézünk, arra gondolva, hogyan voltak képesek ezt így végignézni, sajnos mi vagyunk. Ez a kötetnek egy nagyon szorongató tapasztalata, hogy mindez nincsen olyan messze tőlünk, mint gondoljuk" - fogalmazott a Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban, 1941-1944 című kötet szerzője.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
gáz

Sulík gázárcsökkentése veszélybe sodorhatja az energiabiztonságunkat

87 euróval több marad a nyugdíjasok zsebében

Új átverés szedi áldozatait: az idősek szó szerint kidobják megtakarított pénzüket az ablakon

Gúta

Nem öntöttek ki a folyók, nincs gond a szúnyoghelyzettel Gútán

heger k

Heger üdvözölte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

putyin k

A britek rájöttek, milyen szindrómában szenved Putyin

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.