Panoráma

A nőket ugyanolyan kompetensnek vagy kompetensebbnek tartják, mint a férfiakat

A nőket az emberek ugyanolyan kompetensnek vagy kompetensebbnek tartják, mint a férfiakat - állapította meg egy svájci-amerikai kutatócsoport.
MTI

2019. július 19. 18:00

- Képarchívum, illusztráció

A Berni Egyetem és az amerikai Északnyugati Egyetem tudósai állapították meg, hogy az 1940-es évek óta az Egyesült Államokban lényegesen megnövekedett a nők észlelt kompetenciája. 

Az 1940-es évektől kezdve egyre több nő szerezett magasabb képzettséget és szilárd helyet a munkaerőpiacon. Ezzel megváltoztatták a férfiak és nők tulajdonságairól alkotott elképzeléseket. 

Az American Psychologist című szaklapban megjelent tanulmány elkészítéséhez Christa Nater és Sabine Sczesny kutatók munkatársaikkal az Egyesült Államokban 1946 és 2018 között készült 16 országos felmérés adatait elemezték, több mint 30 ezer felnőtt adott válaszokat a kérdésekre.

Ezekben azt kérdezték, hogy hasonlítsák össze a nőkre és a férfiakra jellemző tulajdonságokat. Az első kategóriába az együttérző, szeretetteljes, érzékeny, a másodikba a becsvágyó, agresszív, elszánt, a harmadik, a kompetenciára vonatkozó kategóriába az intelligens, jól szervezett, kreatív tulajdonságok kerültek. 

A harmadik, a kompetencia sztereotípiáit megjelenítő kategória vizsgálatakor a kutatók jelentős változásokat figyeltek meg az évtizedek során. 1946-ban a megkérdezetteknek csak 35 százaléka tartotta a férfiakat és nőket egyformán intelligensnek. A nagy többség a férfiakat tartotta kompetensebbnek. 

2018-ban azonban erősen megváltozott a kép: a megkérdezettek 86 százaléka tartotta a két nemet egyformán intelligensnek. Ráadásul a maradék 14 százalékból 9 úgy gondolta, hogy a nők kompetensebbek és csak 5 százalék, hogy a férfiak azok. 

De nem csak nők gondolták úgy, hogy a nők kompetensebbek. A vélemény nyilvánvalóan független volt a megkérdezett nemétől, valamint más tényezőktől is, mint képzettség, családi állapot, a foglalkoztatottság mikéntje vagy etnikai hovatartozás.

A másik két kategóriában nem mutatkozott nagy változás az idők során. Részben tovább erősödtek: a nőket még együttérzőbbnek, szeretetteljesebbnek és érzékenyebbnek tartották - fejtette ki Nater. A férfiakat pedig még becsvágyóbbnak, agresszívebbnek és elszántabbnak vélték a nőknél.

A nemi sztereotípiák társadalmi szerepeken alapulnak, amelyeken belül megfigyelik az emberek a nőket és férfiakat. Ezekből a megfigyelésekből következtetnek a tulajdonságokra. A sztereotípiák tehát csak akkor változnak, ha megváltozik a szociális pozíció - véli Sczesny.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nyitrán javíthat a DAC

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

A DAC meccse a tévében

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?