A farkasok együttműködőbbek egymással, mint a kutyák

Bécs |

<p>A közös cél elérésért a farkasok együttműködőbbek egymással, mint a kutyák - állapították meg a Bécsi Állatorvosi Egyetem Ernstbrunnban lévő farkaskutató központjának tudósai.</p>

A viselkedéskutatók a Pnas című szaklapban számoltak be eredményeikről.

Sarah Marshall-Pescini kutató és munkatársai speciális feladat elé állítottak olyan farkasokat és kutyákat, amelyek falkában és az emberhez szoktatva éltek. A feladat célja az volt, hogy bizonyítsák, milyen jó a fajtársak közötti együttműködés. 

Egy kerítés mögött csirkehús feküdt egy nagy etetőtálcán. Ha két állat egyszerre meghúzta a táláchoz erősített kötél két végét, akkor magukhoz tudták húzni a tálcát.

A farkaspárok 416 kísérletből 100 esetben, tehát nagyjából négy esetből egyszer jártak sikerrel, a kutyapárok azonban 472 kísérletből mindössze kétszer. A farkasok akkor tudtak legjobban együttműködni, ha jó kapcsolatban voltak egymással és hasonló rangjuk volt a falkán belül.

Az eredmények illeszkednek a természetben megfigyeltekhez - fejtették ki a kutatók. A farkasok nagyon szoros családi csoportokban élnek, és arra vannak utalva, hogy közösen vadásszanak, közösen neveljék az utódokat és védjék meg a területüket.

Ellenben a vadon élő kutyák, amelyek a világ kutyapopulációjának még mindig mintegy 80 százalékát alkotják, általában magányosan kóborolnak. 

Bár a kutyák ugyanolyan érdekeltek voltak az ételért végzett játékban, mint a farkasok, mégis szinte sohasem húzták meg egyszerre a kötelet, hogy elkerüljék a konfliktust egymással - vélik a szakértők. 

"A farkasok mindig harcolnak a táplálékforrásért, a végén azonban mindketten megkapják a maguk részét" - mondta Marshall-Pescini.

A kutyáknál a domináns állat visz el mindent, a másik pedig távol tartja magát tőle és az ételtől is, hogy ne kerüljenek konfliktusba. Nyilvánvalóan ezek az elkerülési stratégiák akadályozták meg a sikeres együttműködést a fajtársakkal - tette hozzá. 

A kutatók a jövőben azt vizsgálják a kutyáknál és a farkasoknál, milyen jól működnek együtt az emberrel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?