Panoráma

70 éve halt meg "a sivatagi róka", Erwin Rommel

Erwin Rommel német vezértábornagy, a második világháborúban az Afrikakorps parancsnoka, akit ellenfelei "Sivatagi Rókaként" emlegettek, hetven éve, 1944. október 14-én halt meg.
MTI

2014. október 12. 18:00

1891. november 15-én született Heidenheimben, négy testvér közül másodikként. Rommel repülőmérnök akart lenni, de gimnáziumi igazgató apja választás elé állította: vagy tanár, vagy katonatiszt lesz. Ő az utóbbit választotta, a reálgimnázium elvégzése után hadapródként belépett a hadseregbe. 1911-ben egy bálon ismerte meg feleségét, akit 1916-ban vett el, ugyanakkor egy másik hölgy iránt is gyengéd érzelmeket táplált. A házasságon kívüli kapcsolatból egy lánya született, akit az anya halálát követően a feleségével magához vett - a botrányt elkerülendő azonban a társasági élet eseményein lányát unokahúgaként mutatta be.

Az első világháború kitörésekor már hadnagyi rangban szolgált. Megjárta a francia és az olasz frontot is, kétszer sebesült meg, és megkapta a Vaskeresztet. Ott volt, amikor a németek először kísérleteztek a villámháborús taktikával az Alpok vidékén; a támadásról húsz évvel később könyvet is írt. 1928-ban született meg Manfred fia, aki évtizedekkel később, a hetvenes években Stuttgart polgármestere volt.

Rommel 1929-től tanított a drezdai katonai akadémián, 1933-ban már őrnagyi rangban vezette a 17. gyalogezred III. zászlóalját. Bár Németországban a vezérkarba kerülés jelentette az előmenetel megszokott útját, a kinevezést mindig visszautasította, megmaradt csapattisztnek a weimari köztársaság Reichswehrjében és a hitleri Wehrmachtban is. Karrierje így is felfelé ívelt, 1937-ben jelentette meg Infanterie greift an (A gyalogság támadása) című katonai szakkönyvét, amelyet a második világháború alatt angol fordításban az amerikai hadseregben is oktattak, sőt Rommel nagy ellenfele, Patton tábornok is tanulmányozta. A könyv Hitler figyelmét is felkeltette, aki 1938-ban ezredessé léptette elő Rommelt.

A második világháború kezdetén vezérőrnagyi rangban irányította a Führer parancsnokságát, vonaton berendezett főhadiszállása a front mentén haladva igyekezett nyomon követni a történéseket. Ezt követően a páncélos divízió vezetését látta el, sikerrel alkalmazva a villámháborús taktikát, egysége a gyors mozgás és a váratlan stratégia következtében kapta a "kísértetdivízió" nevet. A vérbeli katona tábornoktársaitól eltérően mindig a frontvonalban volt, személyesen vezette a támadásokat: "ahol Rommel van, ott zajlik a harc" - mondták róla. A francia fronton elért sikereiért Lovagkeresztet kapott, és altábornaggyá léptették elő.

1941 februárjában azt a feladatot kapta, hogy az Afrika Hadtest (Afrikakorps) vezetőjeként támogassa a szorult helyzetbe került szövetséges olasz csapatokat az észak-afrikai fronton. Rommel visszaszorította a brit csapatokat, fölénye csak akkor roppant meg, amikor az angolok feltörték kódjait és utánpótlása akadozni kezdett - Hitler ugyanis csak mellékes hadszíntérnek tartotta Afrikát.

Rommel 1942-ben hozzálátott az Afrikakorps páncélos hadosztállyá alakításához, mert ebben látta a siker egyedüli esélyét. Taktikája bevált, az Afrikakorps nyárra 50 kilométerre megközelítette Alexandriát. Rommelt a Lovagkereszt újabb fokozatával tüntették ki és vezérezredessé léptették elő - a "Sivatagi Róka" 51 évesen a Wehrmacht legfiatalabb vezértábornagya lett. Támadása azonban El Alameinnél elakadt, fordult a kocka és ettől kezdve a Montgomery tábornok vezette, elsöprő anyagi és létszámfölénybe került britek szorították egyre hátrább az utánpótláshiányban szenvedő németeket. Az Afrikakorps végül 1943. május 12-én Tuniszban letette a fegyvert a brit-amerikai csapatok előtt.

A hazarendelt Rommel 1943-ban azt a feladatot kapta, hogy állítsa meg a szövetségesek szicíliai partraszállását. Ez nem sikerült neki, ezért 1943 novemberében Franciaország atlanti partvidékére vezényelték, hogy felkészüljön a várható szövetséges invázióra. Rommel meg volt győződve arról, hogy az invázió a normandiai partokon várható, de a vezérkar másként vélekedett. A D-Day, a szövetségesek 1944. június 6-i partra szállása idején a marsall Németországban tartózkodott, születésnapját ünneplő feleségénél. Miután a szövetségeseknek sikerült állásaikat megszilárdítani a szárazföldön, Rommel Kluge tábornaggyal, a nyugati front új főparancsnokával együtt július 15-én táviratot küldött Hitlernek: "katonai szempontból a háború elveszett, politikai döntésre van szükség". A tábornok ekkoriban már hangoztatta kétségeit a német háborús részvételt illetően és aziránt, létrejöhet-e béke, amíg Hitler áll az ország élén. Tiszttársai közül többen sugalmazták neki, hogy Hitler bukása után átvehetné a vezetést, de ezt ő elutasította.

Rommel 1944. július 17-én, három nappal a Hitler elleni sikertelen merénylet előtt megsebesült és kórházba került, csak augusztusra épült fel. Az összeesküvésben nem vett részt, de a nyomozó hatóságok azt bizonyítottnak látták, hogy tudott róla és nem jelentette. A megtorlást nem kerülhette el, de rendkívüli népszerűségére való tekintettel Hitler felajánlotta neki: ha öngyilkos lesz, családjának nem esik bántódása. Rommel 1944. október 14-én bevette a méregkapszulát, s a legnagyobb hősöknek kijáró temetést kapott, a nemzetiszocialista eszme és Hitler hűséges katonájaként méltatták.

Katonai képességeit az angolok is értékelték, Churchill ezt mondta róla: "Erwin Rommel nagy hadvezér, valóban tehetséges katona volt, aki egy gonosz ügy szolgálatába állt". Rommel emlékirata Háború, gyűlölet nélkül címmel 1991-ben jelent meg magyarul.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.