2021-ben elfogadott keresztnevek Magyarországon: a lány lehet Kassziopeia, a fiú Szotirisz

baby

Tavaly többek közt a Kassziopeia és a Dzseferzon is anyakönyvezhetővé vált, de a becéző alakú nevek, mint a Marci vagy a Bandi, továbbra sem. 2022-ben pedig a török sorozatokban hallott nevek dominálhatják a kérelmeket.

2021-ben sem csökkent a névkérelmek benyújtásának intenzitása: csak tavaly közel 700 új keresztnevet szerettek volna anyakönyveztetni a szülők Magyarországon – írta a 24.hu a Nyelvtudományi Kutatóközpontra hivatkozva.

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs tájékoztatása szerint a névkérelmezés jogszabályai nem változtak az elmúlt évben, és a honlapjukon található alapelveik sem módosultak. Mint fogalmazott, tavaly talán több olyan kérelem érkezett, melyekben semmiféle adatot nem találtak a kért névvel kapcsolatban, és ilyenkor külső szakértőkhöz fordultak, illetve további adatokat kértek a kérelmezőtől is.

Új jelenségnek nevezte – és szerencsére ezt a lehetőséget egyre többen ismerik –, hogy a Magyarországon elismert 13 nemzetiség országos önkormányzatának honlapján is megtalálható már az adott népcsoport névlistája. Így annak, aki valamelyik nemzetiséghez tartozik, már könnyen elérhető a nemzetiségi névlista is, akár ebből is választhat nevet.

A szakértő közölte, 2021-ben az utónévbizottság 108 nevet javasolt anyakönyvezésre, amelyből 63 női és 45 férfinév.

Hozzátette, 2021-ben a Nyelvtudományi Kutatóközpont több olyan javasolt nevet is elfogadott ennek ellenére, melyek külföldi eredetűek, ezekre több példát is mondott.

Női nevek:

Femke: német eredetű név, amelyet főleg, holland, német nyelvterületeken használnak, lehet a fridu (béke, védelem, biztonság) nevek önállósult kicsinyítője, vagy fríz eredetű, jelentése: kislány; Alita: az Adél név spanyol nyelvben elterjedt alakváltozata; Mildi: az anyakönyvezhető Milda alakváltozatának tekintjük; Malajka: arab eredetű név, jelentése hírvivő angyal; Kassziopeia: görög eredetű név; Terra: latin eredetű név, jelentése, föld; Mézi: az angol Maisie név kiejtését követő változata, a név a Margit skót Mairead változatának a kicsinyítő képzős változata.

Férfi nevek:

Szotirisz: görög eredetű név, jelentése megmentő, a név ajánlott névnapja augusztus 6.; Szahel: jelentése tenger; Ömer: héber és arab eredetű név, jelentése hosszú életű, vidám, virágzó; Kaled: arab eredetű név, jelentése halhatatlan, örök; Raed: arab eredetű név, jelentése felderítő; Dzseferzon: angol eredetű, jelentése Jeffrey fia; Rahmel: arab név, jelentése bizonytalan, talán Isten fia.

Nem tanácsolták a névjegyzékbe vételét a túlságosan becéző alakú neveknek sem, mint a Marci, a Levi, a Bandi, a Beni, a Nati, a Nuca, a Dorci vagy a Méhike.

Raátz Judit érdekességként említette még az elutasított kérelmek között a mesefigura neveket, így a Krisztofórót és a Mauglit, a kitalált neveket, mint a Pancsi, a Csaky, az Almapille, a Rozs, a Pompánia, a Limpi és a Marcipán, illetve előfordult olyan is, hogy valaki a Vaszilijevics családnevet szerette volna keresztnévnek adni, de ez sem ment át a szűrőn.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?