Sikeresen zárult az érsekújvári iskolák együttműködése az Erasmus+ programban

Erasmus+ Érsekújvár

Az Erasmus+ az európai oktatás, képzés, ifjúságügy és sport támogatására irányuló uniós program, mely lehetőséget nyújt arra, hogy az Európai Unió bármely polgára tanulmányokat folytasson, képzésben vegyen részt és tapasztalatot szerezzen külföldön.

A program nemcsak a diákoknak kínál lehetőségeket, hanem a lehetőségek széles körét nyújtja magánszemélyek és szervezetek számára is. A 2021–2027-es időszakra 21,208 milliárd eurót hagytak jóvá az EU-s vezetők az Erasmus+ tevékenységeire, ami nemcsak a programban már részt vevő intézményeknek jó hír, hanem azoknak is, akik csak terveznek bekapcsolódni.

Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban idén már 15. éve valósítunk meg különböző projekteket a programban: rövid és hosszú távú tanulmányi utakat diákok számára, több vendégtanárt fogadtunk be, és pedagógusaink külföldön képezik magukat tovább. 2020–2023 között egy négy érsekújvári intézményt összefogó tanártovábbképzést lehetővé tevő pályázatot koordináltunk. A Pavol Blaho utcai óvoda, a Czuczor Gergely Alapiskola, a Művészeti Alapiskola és a Pázmány Péter Gimnázium mint a konzorcium koordinátora a tevékenységekre jóváhagyott 73 285 euróból az iskolák tanárainak külföldi továbbképzéseit és a kísérő rendezvényeket finanszírozta.

A három év alatt a részt vevő intézmények 39 tanára kapott lehetőséget továbbképezni magát az Európai Unió bármely országában indított kurzusokon, vagy betekintést nyerhettek más iskolák működésébe, óralátogatásokon vehettek részt. A különféle kísérőrendezvények közül a projektet lezáró disszeminációs konferencia volt a projekt fénypontja, melyen az érsekújvári régió intézményeinek vezetői és tanárai vettek részt. A konferencia célja az volt, hogy a résztvevőkkel megosszuk az Erasmus+ programban végzett sikeres mobilitások tapasztalatait és eredményeit.

ujszo

A rendezvényt Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere nyitotta meg, majd Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, mennyire fontos a programban részt venni és a javunkra fordítani az ezzel járó lehetőségeket. Naďa Cisárová, az Erasmus+ nemzeti iroda munkatársa ismertette a programot, az iskolák számára szóló felhívásokat, és pozitívan értékelte a Pázmány Péter Gimnáziummal való hosszú távú sikeres együttműködést. Ezt követte az érsekújvári oktatási részleg vezetőjének, Denisa Félixovának és munkatársának, Jarmila Šimoničovának beszámolója, melyben ismertették a város fiataloknak szóló Erasmus+ tevékenységeit.

A konferencián a résztvevők megtudhatták, hogyan alakult ki a négy iskolát összefogó konzorcium, milyen területekre épült a projekt gerince, és mi volt a célja a hároméves együttműködésnek. A kurzusokon részt vevők izgalmas előadásokon ismertették a konkrét célokat és eredményeket. Az előadók bemutatták, hogyan fejlődött nyelvtudásuk és kulturális érzékenységük az Erasmus+ mobilitások során, valamint hogyan befolyásolta ez a projektmunka a tanárok pedagógiai módszereit és szakmai fejlődését.

A konferencia nagyon pozitív visszajelzéseket kapott a résztvevőktől, akik elismeréssel beszéltek az általuk elért eredményekről és a projekt fenntarthatóságáról. A rendezvény után a résztvevők új ötletekkel és inspirációkkal térhettek haza iskoláikba, hogy elkezdjék vagy továbbfejlesszék nemzetközi kapcsolataikat és mobilitási lehetőségeiket.

Összességében a disszeminációs konferencia sikeresen teljesítette a célját, hogy megosztásra kerüljenek az Erasmus+ projektünk eredményei, és hogy ösztönözze a résztvevőket a további nemzetközi együttműködésre.

Büszkén tekintünk vissza a konferenciára mint egy fontos mérföldkőre az iskolánk és a partneriskolák közötti szoros kapcsolatok és a minőségi oktatás terén elért fejlődésünk tekintetében.

Peternai Zsuzsanna, Pázmány Péter Gimnázium

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?