Piros szalagos diáknap a pozsonyi gimiben

Duna utca diáknap

December 1-jén, pénteken reggel a Duna utcai gimnázium 3. emeleti folyosóján csend honolt, pirosba öltözött diákjaink ugyanis a tornateremben gyülekeztek, hogy megnyissuk a Diákönkormányzat által szervezett, „piros szalagos diáknapnak” keresztelt tematikus napot.

Ez az a nap

November 17. – nemzetközi diáknap, december 1. – az AIDS elleni küzdelem világnapja, amelynek szimbóluma a piros szalag. E két jeles napot immár hagyományosan programokkal ünnepeljük a Duna utcán. Mivel az idén az épületünk fűtésrendszerének rekonstrukciója miatt a diáknap hetében online oktatásba kényszerültünk, úgy döntöttünk, összekapcsoljuk a két rendezvényt, így született meg a piros szalagos diáknap ötlete.

Új kezdeményezés

Rendezvényeinket általában igazgatónőnk, Morvay Katalin nyitja meg, ezúttal azonban ott állt mellette diákdiriként Porubská Andrea, a DÖK elnöke is, akinek az igazgatónő erre a napra átadta a „kormányrudat”. Miután mindketten köszöntötték a diákságot, egy hagyományteremtőnek szánt verseny eredményhirdetése következett: meghirdettük az 1. piros szalagos rajzversenyt, amely az országos kampány részét képező rajzverseny Duna utcai „kistestvére”.

A zsűritagok mindannyian volt növendékeink, akik örömmel fogadták el a felkérést: Horváth Edina, a budapesti METU grafika szakos végzős hallgatója, Cséfalvay András, a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola docense, Csanda Máté pedig a Bécsi Képzőművészeti Akadémia oktatója. Edinka és András kihasználták az alkalmat, ellátogattak hozzánk, kiértékelték a versenyt, átadták a díjakat, és eltöltöttek pár kellemes órát alma materükben.

A verseny 1. helyezettje Csörgő Emes Alíz (III. B) lett, megosztott 2. díjat kapott Kocsis Rebeka (IV. B) és Jakubáč Erik (IV. A). A közönségdíjhoz Jakubáč Eriknek gratuláltunk. Ezután elkészült a csoportkép, majd sietve elhagytuk a tornatermet, ugyanis indult az osztályok közti floorballbajnokság, amelynek komoly tétje volt: eredménye ugyanis beszámít az osztályok egész év folyamán tartó versenyébe.

Az AIDS és a szerepcsere órája

A 2. és a 3. órán az osztályokban egyrészt az AIDS-ellenes kampányhoz kapcsolódó előadások zajlottak. Ebben is mindig számíthatunk volt diákjainkra: elfogadta a meghívásunkat Dr. Andics Anikó, Nagy Antónia pozsonyi és Végh András brünni orvostanhallgatók, csatlakozott hozzájuk Dr. Bott Arnold és Fehér Zsóka orvostanhallgató. Az előadásokkal párhuzamosan zajlott a diáknap talán legizgalmasabb, leghumorosabb pillanatokat eredményező programja: minden osztályban alaposan felkészült, prezentációkat készítő, kreatív tanítási módszereket bemutató diáktanár ült a katedra mögé, a padokban pedig helyet foglaltak tanárdiákként kollégáink, akik most a 45 percbe belezsúfolhatták mindazt, amivel a diákok részéről találkoznak az órákon. Néha ezért meg is izzasztották alkalmi kollégáikat, de a jókat szórakozó diákság legalább kicsit megtapasztalta, mivel kell néha megküzdenie a katedrán álló tanárnak.

Ki tud többet?

A 4. órán zajlottak azok a programok, amelyeknek eredménye szintén beszámít az osztályok versenyébe: indultak az ügyességi versenyek, 8 állomáson kellett helytállniuk a diákoknak, illetve az előadásokon hallott, valamint egy korábban megkapott, AIDS-ről szóló tájékoztatóból szerzett ismeretekből összeállított Kahoot-kvíz megoldása várt rájuk.

Az 5. órán befejeződött a floorballbajnokság, amelynek döntőjét az I. A és IV. B osztály játszotta, „kicsinkóink” egyetlen ponttal kaptak ki a legnagyobbaktól!

Jó volt?

Volt ebben a napban komolyság, de móka, kacagás is, tanultunk és kipróbáltunk új dolgokat, gyakoroltuk a csapatmunkát, és ami a lényeg: remekül éreztük magunkat! Köszönet a gimnázium Diákönkormányzatának, amely már sokadszorra bizonyította be, hogy rátermett, kreatív csapat koordinátora, Szabó Andrea tanárnő minden részletre odafigyelő mentorálása mellett, valamint gimiseinknek, akik „vették a lapot”: ha kellett, feszült figyelemmel, érdeklődőn, ha kellett, egészséges versenyszellemmel és teljes erőbedobással csinálták végig a napot.

Duna utca, mi így szeretünk!

Kulcsár Mónika, igazgatóhelyettes

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?