Már nem vagyunk gólyák, „duccások” lettünk!

ujszo

Egy közösség új tagjainak a befogadása mindig fontos esemény, amelyet bizonyos szokások, rituálék kísérnek. Nálunk, a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban, azaz a „Duccán” ilyen régi, már több évtizedes hagyomány az elsősök – a gólyák – avatása. Az avatási ünnepség megszervezése a másodikosok tiszte, és ez nagy kihívás számukra. Gondos és körültekintő előkészületek, ötletesség, kreativitás a siker kulcsa. Kiindulva abból a gondolatból, hogy elsőseink a Duna utca nagy családjának tagjaivá válnak az avatáson, az idei év témájának a szervező évfolyam a babavárást választotta, ami kellemes meglepetés volt az elsősök számára.

De hadd idézzük fel ennek a jelentős eseménynek a hangulatát, részleteit a legérintettebbek, az avatók és az avatottak szemszögéből!

Biháryová Bianka a II. A osztályból a szervezők nevében fogalmazta meg a gondolatait: „Bár az esemény csak délután kezdődött, mi már a 0. órában ügyeskedtünk, hogy a gólyákat a téma szerint kisbabákká alakítsuk. A tornateremet is a babaváró bulinak megfelelően díszítettük fel. Délután két órakor el is kezdődhetett az avatás. Az elsősök különböző játékok által segítettek a két műsorvezetőnek – a gyermeket váró házaspárnak, Esztinek és Dominiknak – felkészülni a »szülői létre«: versenyeztek babakocsi-vezetésben, a lehető leggyorsabban pelenkáztak, esti mesét mondtak (és hallottak félre), s közben szülőkre és gyerekekre osztódva mentek dolgozni, illetve játszani, babafotókat párosítottak össze diáktársaikkal, babatárgyakat halásztak ki bekötött szemmel egy dugig megrakott kiskádból. Az általunk összeállított feladatokon kívül az elsősök készültek saját műsorral, majd előadták az osztályhimnuszaikat és a másodikosoknak írt ódákat. Az avatás végén, a babák nemének elárulásakor lufik kipukkasztása kíséretében pedig megtudták: igazából ők a Duna utcás újszülöttek, akiket aznap nagy szeretettel üdvözöltünk »duccás« családunkban!”

Miként élték meg elsőseink, a gólyák ezt a napot? Écsy Eszter és Urbán Sára az I.A-ból, valamint Kórósi Virág az I.B-ből így emlékezett vissza: „Erre a napra már hetekkel ezelőtt készülni kezdtünk: himnuszt és ódát írtunk, bemutatkozó videót forgattunk, és műsort állítottunk össze. A határidő is szorított minket, de végül időben készek lettünk. Így utólag jó érzés visszagondolni a készüléssel töltött időre. Külön kihívást jelentett az osztályhimnusz és az óda megírása, mert bele kellett foglalnunk a másodikosok által megadott különleges, nehéz szakszavakat, az ódába pedig a szervező diákok nevét. Az avatás reggelén a másodikosok stílusosan felkészítettek minket: felvettük feliratos pólóinkat (a lányok rózsaszínűt, a fiúk világoskéket), a lányok két copfot viseltek, a fiúk hajába színes hajcsatok és hajgumik kerültek, az arcunkra pírt festettek, amitől az pirospozsgás lett – mindez a »Ducca« babáit szimbolizálta. Az avatási rituálé már a nagyszünetben elkezdődött: a folyosó a gólyák hangjától zengett, ugyanis végig kellett vonulnunk a folyosón különböző gyerekdalokat énekelve, ami szerintünk szórakoztató és aranyos volt, továbbá kellőképpen meghozta a jó hangulatot. A délutáni avatási ceremónián bemutattuk videóinkat, műsorunkat – az egyik egy modern tánc volt, a másik témája egy humoros focimeccs (ennek poénjaként a lányok öltöztek futballistáknak, a fiúk pomponlányoknak). Az avatás témáját kreatív ötletnek találtuk, és tetszett a megvalósítása is, amiért hálásak vagyunk a másodikos osztályfőnököknek és a diákoknak, akik türelemmel készültek, hogy az avatásunk felejthetetlenné váljon. A szórakoztató játékok, amelyek szintén a babavárásra épültek, frappánsak, viccesek voltak, és senki sem maradt ki belőle. Az avatás végén fogadalmat tettünk, mely szerint a szívünkben örökké »duccások« leszünk. Végezetül a »megszületésünkről« anyakönyvi kivonatot is kaptunk. Hálásak vagyunk, hogy ilyen kedves hangulatban telt a befogadásunk. Amíg élünk, nem feledjük! Jövőre pedig ránk vár e szép hagyomány továbbadása.”

A gólyák befogadási szertartását móka, vidámság, jókedv kísérte. Bianka ekképpen summázta az eseményt: „Az avatásról pozitív visszajelzéseket kaptunk. Örülünk, hogy tetszett, és köszönjük az osztályfőnökeinknek a segítséget a szervezésben.”

Demcsák Edit, elsős osztályfőnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?