Komáromi iparisták sikere

ujszo

Harmincnégy éve, 1989-től január 22. a magyar kultúra napja. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imánk, a Himnusz írását. A Palóc Társaság huszonhét évvel ezelőtt hirdette meg először azt a pályázatot, amelynek célja a magyarságtudat elmélyítése, a szülőföld iránti hűség erősítése, a nemzeti történelem megismerése, az anyanyelvi képességek fejlesztése és a fiatalok tehetségének kibontakoztatása.

A nemzeti összetartozás eszméjének terjesztéséhez és megszilárdításához nemcsak a Magyarországon, a Felvidéken, de az egész Kárpát-medencében élő magyar fiatalok hozzájárultak.

A történelem iránt érdeklődő diákoknak lehetőségük nyílt a kiterjedt kutatómunkán kívül lakóhelyükhöz, az őket körülvevő világhoz fűződő érzéseik, gondolataik, javaslataik kinyilatkoztatására. A helytörténeti bemutatásokon kívül a történelmi visszaemlékezések, az összetartozás gondolata, a hagyományőrzés és nem utolsósorban a magyarság, az anyanyelv kérdésének fejtegetése is érdekes kihívásnak bizonyultak.

Iskolánk, a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola diákjai már évek óta szép számmal kapcsolódnak be ebbe a nemzetközi szintű megmérettetésbe. A legsikeresebb pályamunkák íróinak járó oklevelet diákjaink 2023. január 22-én vehették át Budapesten, az Aranytíz Kultúrház dísztermében.

ujszo

Az első helyezett, a második évfolyamba járó, gépészeti szakon tanuló Tóth Máté „Megsárgult arcok” című esszéjében lakóhelye, Kisújfalu szülöttét, Gulyás Lajost mutatta be. A református lelkész példaértékű életútjának feltárása temérdek kutatómunka eredményeként jött létre. Máté érdeklődése a történelem iránt nem új keletű. Már a tavalyi esszéíróverseny díjazottjaként is a dobogósok között szerepelt helytörténeti pályamunkájával. Kötődése lakóhelyéhez, annak jelentős személyiségeihez mindenképpen dicséretet érdemel. Az első osztályos, elektrotechnika szakon tanuló Csicsay Bence osztálytársával, Major Györggyel a Barangolás szülőhelyemen című esszéjükben szülőfalujukat, a festői szépségű Csilizpatast mutatták be, kitérve a község történelmére, hagyományaira és a régi népszokásokra is. Pályamunkájukért a harmadik helyezettnek járó oklevelet vehették át.

Az iparisták igényes, mindenre kiterjedő pályamunkáikkal méltóképp tisztelegtek a Himnusz befejezésének kerek kétszázadik évfordulója előtt. A díjazottaknak gratulálunk, reméljük, a jövőben még több követőjük akad, és iskolánkban továbbra is folytatódik a történelmi kutatómunka hagyománya.

PaedDr. Tóth Katalin, felkészítő tanár

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?