Katedra Irodalomverseny: rimaszombati győzelem

Rimaszombati időutazók

Kiegyezés kora, Sissi királynő, időutazás. A Katedra Irodalomverseny II. kategóriájának versenyfeladatai ezek köré a hívószavak köré épültek az idei tanévben. A szeptembertől zajló, oktatásügyi minisztérium által jóváhagyott tanulmányi vetélkedő országos döntőjére június 2-án került sor, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara és Pedagógiai Kara épületeiben, már másodszor a Katedra Polgári Társulás szervezésében.

Idén már kilencedik éve, hogy a tanulók korcsoportjuk alapján két külön kategóriában vetélkednek, így a pénteki nap hagyományosan, teljes egészében a 7–9. osztályosoké volt.

A reggel kilenctől folyamatosan érkező tanulók elárasztották az egyetem termeit: 75 izgatott versenyző és felkészítő tanár várta lelkesen a döntő kezdetét. Az országos megmérettetésre az a 25 csapat kapott meghívást, amely a négyfordulós levelezős versenyben a legjobban teljesített. A következő iskolákból érkeztek a versenyzők: Tompa Mihály Alapiskola (Rimaszombat), Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda (Diósförgepatony), Pongrácz Lajos Alapiskola (Ipolyság), Szombathy Viktor Alapiskola (Feled), Czuczor Gergely Alapiskola (Érsekújvár), Nagymagyari Alapiskola, Juhász Gyula Alapiskola (Léva), Farkasdi Alapiskola, Dobó István Alapiskola (Nagyszelmenc), Corvin Mátyás Alapiskola (Somorja), Móra Ferenc Alapiskola (Nyékvárkony), József Attila Alapiskola és Óvoda (Vásárút), Corvin Mátyás Alapiskola (Gúta), Tompa Mihály Református Gimnázium (Rimaszombat), Széchenyi István Alapiskola (Felsőszeli), Eötvös Utcai Alapiskola (Komárom), Munka Utcai Alapiskola (Komárom), Szabó Gyula Alapiskola (Dunaszerdahely).

A megnyitó egy csodálatos népdalcsokor felcsendülésével kezdődött, melyet Bohák Emese, a Közép-európai Tanulmányok Kara másodéves óvópedagógus hallgatója előadásában hallgathattunk meg, majd a Katedra-versenyek koordinátora, Petres Csizmadia Gabriella és a Katedra Irodalomverseny szakmai gesztora, Tóth Mónika köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően elkezdődött a küzdelem, amelyen hat feladatsort oldottak meg a tanulók. A kérdések Wéber Anikó Az ellenállók vezére című művéhez kapcsolódtak.

ujszo

A döntő két fordulóból állt, a tanulók szövegértési-játékos feladatokat oldottak meg. A magas pontszámok bizonyították a diákok kiváló felkészültségét egy nagyon szoros mezőnyben. Mielőtt azonban kiderültek volna az eredmények, a versenyzők egy jó hangulatú, rendhagyó, online író-olvasó találkozón vettek részt Wéber Anikó írónővel. A beszélgetés kérdéseit a versenyzők állították össze, amire az írónő frappánsan-érdekesen válaszolt – úgy éreztük, mintha valóban köztünk lett volna.

Az ünnepélyes eredményhirdetés két felvidéki népmese előadásával kezdődött: a KeTK további két hallgatója, Pinke Vivien és Tóth Kitti varázsolt el bennünket az előadásával.

Tóth Kitti meseelőadása

Ezután következett a nap megkoronázása, a helyezések kihirdetése. Az utolsó fordulóig kiélezett küzdelmet tartogató verseny első díját a Tompa Mihály Alapiskola Rimaszombati időutazók nevű csapata, azaz Farkas Anna, Mács Zille Anna és Jakab Eliza szerezte meg, akiket Lukács Veronika tanító néni készített fel. A második helyen az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola diákjai, Anda Liza, Ördögh Zsófia és Petrovics Natasa végeztek, Az élet királynői nevű csapatukkal. Felkészítő tanáruk Galla Katalin volt. A dobogó harmadik fokára a Hófehérke és a két törpe csapat állhatott, tagjai, Molnár Virág Lilla, Tóth Balázs és Singlár Máté a feledi Szombathy Viktor Alapiskolát képviselték. Őket Zagyi Beáta tanító néni készítette fel a megmérettetésre. Szeretettel gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő pedagógusnak.

A verseny ajándékcsomagjait a Rákóczi Szövetség, a Pozsonyi Pagony Könyvkiadó, a Central Kiadói Csoport, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás és a Womanpress Kiadó ajándékozta. Köszönjük az oktatásügyi minisztérium támogatását, amellyel hozzájárult a verseny zökkenőmentes lebonyolításához.

Tóth Mónika, a verseny gesztora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?