Fizika- és kémiaszelídítés a pozsonyi Duna utcai suliban

Projektnap a pozsonyi Duna utcai alapiskolában

Kétnapos rendezvénnyel áldoztunk a két legnehezebb természettudományi tantárgy oltárán a pozsonyi magyar alapiskola felső tagozatán március 28–29-én.

Melyik tantárgy, tanóra ma a menő a felső tagozatosok körében? Az izgő-mozgó nebulók számára biztosan a testnevelés, míg a nyelveket szeretők az angolóra mellett tennék le a voksukat. De ki kedveli a fizikát, kémiát? Valljuk be, nem sokan. Nem véletlen, hogy ezekkel a tudományterületekkel kezdenek a legkésőbb ismerkedni, mert valóban sokuk képzeletbeli bicskája beletörik. Ezekre a tantárgyakra hatványozottan igaz, hogy először meg kell a tanárnak szerettetnie a kiforratlan kamaszokkal a fizika és a vegytan elsőre biztosan bonyolult törvényeit, képleteit, definícióit. Két évvel ezelőtt a pozsonyi Duna utcai oktatási intézményben mi is arra az elhatározásra jutottunk, hogy évente két napot csak eme két „rémisztő” tantárgynak szentelünk. Agymenők névre kereszteltük „csemeténket”, „aki” március 28–29-én immár a csecsemőstátuszból tipegő kisgyermekké vált.

Az első napon szakterületük kiváló ismerői látogattak el iskolánkba, hogy remek előadásokkal, kísérletekkel nyerjék meg ezt a korosztályt a fizikának és a kémiának. Bartal Miklós vegyész, menedzser a kémia különleges, olykor ijesztő, de mindenképpen megismerhető és szerethető világát hozta közelebb a 6–9. évfolyamos tanulóinkhoz. Miklós méreganyag-szakértő korszakából is hozott példákat, melyekből biztosan egy életre megjegyezték, hogy a nátrium az egyik legveszélyesebb anyag, nem keverendő össze a nátrium-kloriddal, a konyhasóval. A joghurt pedig a fehér színét a krétaporral megegyező adalékanyagnak köszönheti. Kiss Tünde fizikus, egyetemi oktató még seprűt is használt a kísérletei során, na nem azért, hogy azt meglovagolva a levegőbe szálljon, hanem a test súlypontját keresve, egy kézen is megtartva bizonyítsa, hogy az nem mindig a testek közepén található. A tanulók közül 20-an vállalkoztak maguk is arra, hogy az évfolyam-, illetve iskolatársaiknak bemutatnak egy-egy kísérletet, melyek során még tűzzel is játszottak. Azt már régóta tudjuk, hogy az ilyen projektnapot legjobb Kahoot-kvízzel lezárni, így történt ez idén is.

ujszo

A második nap volt a bónusznap, hiszen a közeli brünni Vida élményközpontba látogattak egyrészt az előadó tanulók, akik számára ez egyfajta ajándéknak is számított, valamint további érdeklődők, akik remélhetőleg már szintén megfertőződtek a kémia vagy fizika szeretetével.

Iró Erzsébet, igazgatóhelyettes

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?