Duna utcás diák a legjobb fordítók közt egyedüli magyarként!

MTAG Ötvös Sebastian

Ha az Európai Unió polgáraiként az „egység a sokféleségben” jelmondat szellemében kívánunk élni, nyitottnak kell lennünk eme sokféleség befogadására, amihez nélkülözhetetlen, hogy anyanyelvünkön kívül más nyelveket is értsünk és beszéljünk. A nyelvtanulás számtalan pozitívuma közül az egyik vitathatatlanul az, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket, elősegítve így nemcsak az egyének, hanem a különböző kultúrák közötti kommunikációt is. Az így megszerzett nyelvtudás pedig nem más, mint lehetőség a ma még fiatal, holnap már felnőtt generáció számára. Mindezek tudatában az Európai Bizottság 2023. november 23-án 17. alkalommal rendezte meg az EU legjobb ifjú fordítóit elismerésben részesítő megmérettetést, a Juvenes Translatores nevű fordítói versenyt.

Ez a verseny remek alkalom arra, hogy próbára tegye nyelvtudását az idegen nyelvek iránt lelkesedő fiatalok sora. Az egyedüli bökkenő „mindössze” az, hogy maga a részvétel a szerencsétől függ, ugyanis azoknak az iskoláknak, melyek részt kívánnak venni a megmérettetésben, regisztrálniuk kell, majd a főigazgatóság sorsolással dönti el, mely intézmények kapcsolódhatnak be ténylegesen a versenybe.

Bár gimnáziumunk minden évben próbálkozik, eddig még egyszer sem kedvezett nekünk a szerencse. Az Európai Bizottság országos képviselete azonban meghirdette a verseny szlovákiai fordulóját, mely 2023 novemberében ugyanazon a napon zajlott azonos fordításra váró szövegekkel, mint maga a nemzetközi forduló. A pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskolát és Gimnáziumot 4 tehetséges diákunk képviselte a versenyen, miután pedig iskolánk nyelvtanárai kiválasztották az általuk legkreatívabbnak ítélt fordítást, nem volt más hátra, mint továbbítani azt a szervezőknek és várni.

Az idő csak telt, közben sor került az angol nyelvi olimpia iskolai fordulójára, szusszantunk egyet a téli szünet alatt, majd jöhetett a olimpia járási fordulója, melyet Ötvös Sebastian, a III. B osztály tanulója, az előző tanévhez hasonlóan, ismét megnyert, maga mögé utasítva a kategóriájában versenyző negyedikes gimnazistákat is. Izgatottan készültünk a verseny kerületi fordulójára. Időközben február 9-én, iskolánk nyílt napján, a „Ducca” folyosói megteltek csillogó tekintetű kilencedikesekkel, valamint mosolygós szüleikkel, és ezen a már önmagában remek hangulatú napon jött a hír, mely feltette az i-re a pontot: a mi Ötvös Sebink az ország négy legjobb diákfordítójának egyike! Poprádi, nagyszombati és nyitrai társaival együtt 44 szlovákiai iskola közül került ki (egyedüli magyar) győztesként, így március 26-án egy ünnepélyes díjátadón vehet részt az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének épületében. És hogy Sebi pár nappal később az angol nyelvi olimpia kerületi fordulójának előkelő 3. helyét is megkaparintotta, már csak hab a tortán!

Szabó Andrea angoltanár

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?