Cseh és lengyel kormányfő: nem az EU belső határait kell védeni, hanem a külső határok védelmét kell megerősíteni

Petr Fiala

Csehország és Lengyelország egyaránt negatívan viszonyul a tartós ellenőrzések bevezetéséhez az Európai Unió belső határain – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel együtt megtartott sajtótájékoztatón szerdán Prágában.

Petr Fiala és Donald Tusk a prágai közös cseh-lengyel kormányülés után találkozott újságírókkal.

„Nem az Európai Unió belső határait kell védeni, hanem a külső uniós határok védelmét kell megerősíteni. A belső határok tartós védelmének felújítása gyakorlatilag lerombolná azt a vívmányt, a szabad mozgás lehetőségét, amelyet a lakosság az uniós tagság talán legfontosabb eredményének tart” – mondta újságírói kérdésre válaszolva a cseh kormányfő.

Donald Tusk egyetértését fejezte ki Petr Fiala kijelentésével, s közölte: szombaton bemutatja a lengyel kormány új migrációs politikáját, amely „egyben javaslat lenne a migráció iránti új európai hozzáállás kialakításához”. A lengyel kormányfő ezzel kapcsolatban nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

Mindkét miniszterelnök hangsúlyozta: a migráció problémájára európai választ kell adni. Petr Fiala szerint az Európai Unió jelenlegi migrációs politikája csak részben működik. „Szigorítani kell a befogadási szabályokat és fel kell gyorsítani a kiutasításokat” – mutatott rá a cseh vezető. Emlékeztetett: a jelenlegi uniós migrációs paktumról szóló szavazáskor Csehország tartózkodott, Lengyelország pedig ellene szavazott.

A kormányfők szükségesnek nevezték, hogy az Európai Unió a migráció kezelése kérdésében szorosabban működjön együtt a migránsokat kibocsátó országokkal, illetve harmadik országokkal is.

Csehország és Lengyelország Ukrajna kérdésében is egyetértenek, az Oroszország által megtámadott ország legfőbb támogatói közé tartoznak. „Olyan országok vezetői vagyunk, amelyek történelmi tapasztalataik alapján tudatosítják, hogy nem szabad megengedni Moszkvának befolyása kiterjesztését Európában” – húzta alá Petr Fiala.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?