Aratás, aszály: gyakoriak a tarlótüzek

Dunaszerdahely |

<p>Félidőnél tart az aratás a Csallóközben. Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása kedvezett az aratóknak. A szárazság miatt azonban könnyen lángra kaphat a tarló vagy a szalma, a tűzoltók fokozott óvatosságra intenek.</p>

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke elmondta, a Felső-Csallóközben már tart az aratás, a déli régiókban még nem kezdték meg a gabona betakarítását. „A korábbi időszakhoz viszonyítva jónak mutatkozik a terméshozam, biztatók az eredmények, de nagyon alacsonyak a felvásárlási árak” – nyilatkozta az kamara elnöke. Sok mezőgazdász terménnyel fizet a vetőmagért vagy a növényvédő szerekért, a vállalatok gyakran a piaci ár alatt vásárolják fel a terményt. „A növényvédő szeresek és a vetőmagosok bemutatókat, tanulmányi utakat szerveznek a gazdáknak, pedig hatásosabb lenne, ha csökkentenék az áraikat” – magyarázta Patasi Ilona utalva arra, hogy egyre drágábbak a vetőmagok és a növényvédő szerek. Az elnök szerint július végére az egész Csallóközben befejeződhet az aratás. A munka azonban nem ér véget a betakarítással. A tarlószántás következik, majd előkészítik a talajt a következő évre.

A szárazság és a nagy meleg miatt könnyen lángra kap a learatott tarló vagy a szalma. Čandal Tibor, a Dunaszerdahelyi Járási Tűzoltóság igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, a dunaszerdahelyi és a somorjai bevetési körzetben is akadt dolguk a tűzoltóknak, volt, ahol a száraz fű, máshol a gabona égett, és erdőtűzhöz is riasztották őket. „Körlevélben figyelmeztettük a Dunaszerdahelyi járás hatvanhárom települését, amelyben tájékoztattuk őket az aratásról, a szárazságról és a tűzveszélyről. Tizenkét nagyobb mezőgazdasági üzemet ellenőrzünk” – tájékoztatott az intézkedésekről az igazgatóhelyettes. Čandal kiemelte az önkéntes tűzoltók munkájának fontosságát, akik nagyban hozzájárulnak a bevetések hatékonyságához. „Az elmúlt időszakban huszonegy község kapott új tűzoltókocsit. Az önkéntes szervezetek szerepelnek a számítógépes rendszerben, ha szükség van rájuk, a megyei operációs központból és a járásiból is riaszthatjuk őket. Nekik köszönhetően hatékonyabb lehet a bevetés, sikeresen lokalizálhatják a tüzet, és ha nincs szél, egyedül is elbánnak a lángokkal” – folytatta Čandal.

A hét elején a Galántai járásban is több tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Szered közelében a száraz fű és a tarló kapott lángra, a kár eléri a 10 ezer eurót. Felsőszeli kataszterében műszaki hiba miatt kiégett egy traktor és egy szalmabálázó gép. Mire a tűzoltók a helyszínre értek, a gépek körüli tarló és a szalma is lángokban állt. A felsőszeli, a királyrévi és a tallósi önkéntesek is segítettek az oltásban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?