Győztes és vesztes tárcák

Pozsony |

<p>Az oktatásügy továbbra is mostohagyermek, még kevesebb pénz jut az iskolákra jövőre, mint idén.</p>

A környezetvédelmi minisztérium sokkal kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint idén, igaz, ennek fő oka, hogy lényegesen kevesebb uniós pénzt oszt szét. Továbbra is alig jut forrás az oktatásügybe.

A pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetés tervezetében a sarokszámok mellett ismertette az egyes tárcáknak és hivataloknak szánt büdzsét is. A kormányzat nem költ kevesebbet, mint tavaly, vagyis magán nem spórol, ám lesznek minisztériumok, amelyek jobban járnak, s lesznek a 2016-os évnek vesztesei is. Persze a most bemutatott számok még csak az első terveket jelzik, ősszel hagyományosan mindegyik tárca belekezd a lobbizásba, a parlament által ősz végén elfogadott költségvetés pedig némileg majd más képet fog festeni. Igaz, nagy változások nem várhatók.

Kevesebb uniós forrás

Tavalyhoz képest a legnagyobb vesztes a környezetvédelmi minisztérium: 2015-ben összesen 677 millió eurót oszthattak szét Žigáék, míg jövőre csak 137 millióból gazdálkodhatnak. A látszat ebben az esetben kicsit csal, ugyanis míg idénre 539 milliónyi uniós pénz is benne volt a csomagban (ez hivatalosan a tárca költségvetésének része), jövőre csak 69 milliónyi uniós dotációról döntenek majd.

Ha viszont ezt nem számítjuk, még mindig jelentős a csökkenés: az EUpénzeken kívüli kiadások elérték a 139 milliót, jövőre 68 milliós lesz ez a tétel. Attól viszont nem kell tartani, hogy durva elbocsátások lennének a tárcánál: míg idén 5,8 millió eurót költhettek bérekre, jövőre ez 7,1 millió lesz.

Kevesebb az oktatásra

A fenti példa is mutatja, hogy egy-egy keretösszeg nem árul el mindent az adott minisztérium költségvetéséről. Ahol viszont hagyományosan kevés a pénz, az az oktatásügy: Draxlerék jövőre feleannyi uniós forrásból gazdálkodhat, az EU-pénzektől megtisztított kiadási oldal is soványabb lett. Most 1,12 milliárd eurója van a minisztériumnak, 2016ban 1,09 milliárdja lesz.

Gazdag statisztikusok

Visszaesett a kormányhivatal költségvetése is, ám ez szintén a csökkenő uniós források számlájára írható. Többet kap az igazságügy és a védelem is, ezzel szemben a külügyminisztérium költségvetése a tervek szerint 17 százalékkal soványabb lesz.

Szinte centre ugyanannyi pénzt (44 millió eurót) szán a pénzügy a Szlovák Információs Szolgálatnak (SIS), mint idén, ám jelentősen meg fog nőni a Statisztikai Hivatal büdzséje: 15-ről 19 millióra. A többi hivatal nagyjából ugyanannyi pénzből gazdálkodhat 2016-ban, mint idén.

A 2016-os állami költségvetés 1,93-os GDP-arányos hiánnyal számol, a kormányzat teljes kiadási oldala 16,1 milliárd eurós lesz. Elemzők szerint a 3,6%-os várt gazdasági növekedés mellett a kormány erőteljesebben is spórolhatna, a cél ugyanis a kiegyensúlyozott költségvetés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?