Mindennapi terror

bomba iskola

A köznyelvben a háború kifejezést továbbra is a fegyverek durrogtatásával, a frontvonalakkal és az emberéletek kioltásával azonosítjuk. Holott a gyakorlatban a modern konfliktusok már csak egészen kivételes esetekben játszódnak egy csatatéren – egy ilyen, nagyon jelentős kivétel az ukrajnai orosz invázió. Szlovákia a héten kóstolót kapott abból, hogy miként tudják megkeseríteni a lakosság életét azok az alattomos húzások, amelyeket akár külföldről is meg lehet szervezni, az előkészítésük viszonylag kevés erőfeszítéssel jár, nem jelentenek hadüzenetet, de pont eléggé kellemetlenek ahhoz, hogy felborítsák a lakosság napi rutinját. 

Az iskolákat és tanintézményeket érintő keddi általános bombariadó miatt legalább 1500 létesítményt kellett ideiglenesen kiüríteni. A tömeges bejelentés miatt a szülők jelentős része foglalkozott azzal, mit tegyen a gyerekeivel a munka vagy az ügyes-bajos tennivalói intézése helyett. 

A hatóságok valószínűleg nem derítik ki rövid időn belül, hogy pontosan kihez is köthető az iszlamista tónusban megfogalmazott, de a rossz nyelvezete miatt eleve inkább rossz viccnek tűnő fenyegető levelek tömeges kiküldése. Jelöltekből akad elég, a paranoiánk súlyosságától függ, melyiket fogadjuk el a leghitelesebb magyarázatnak: fiatal hackerek, unatkozó megkeseredett emberek vagy akár valamelyik külföldi szervezett csoport, amelyik az ország készültségét tesztelgeti. Igazából nem is lényeges az elkövető személye, hacsak nem sikerül lebuktatni és példásan megbüntetni. A lépés csak egy újabb jele annak, hogy a napjainkat rengeteg apró, egymásra kötött rendszer határozza meg, és a gépezet egyik elemének a kiesése fokozott kellemetlenségeket okoz a számunkra. Néha a kellemetlenségek kimondottan veszélyessé válhatnak, ezzel pedig önkéntelenül vagy szándékosan vissza is fognak élni. 

A mindennapi rutinnak vannak olyan elemei, melyekről könnyebben lemondunk, más fejlemények viszont akár konkrét pénzügyi vagy időveszteséggel is járnak. Az iskola nemcsak egy tanintézmény: a szülők számára gyermekmegőrzőként is létezik. A közelmúltban váratlanul összeomlott az egyik legnagyobb szlovákiai bank fizetési rendszere, aminek a következtében több kliensük a kasszánál döbbent rá, hogy nem tud fizetni a bevásárlásáért, így az ideje és az energiája is veszendőbe ment. A mobiltelefonos hálózatok ideiglenes kiesése megszünteti az internetet és a másokkal való kommunikáció lehetőségét. A Facebook üzenetváltó platformjának nemrégiben bekövetkezett összeomlása egészen összetett céges munkafolyamatokat tett sokkal nehezebbé. 

A problémák egy része a puszta véletlenből vagy balesetből adódik: ha elszakad egy információs kábel, lelassul az internet. A csatornában zátonyra fut egy hajó, és elzárul egy ellátási lánc. Az emberiség tűréshatára az információs korban csökken, a szolgáltatások hiánya egyik percről a másikra problémákat okoz. Húsz éve minden további nélkül lehetett létezni mobiltelefonálás nélkül, ma már egy-két órát is üresnek érzünk nélküle. A modern konfliktusokban a fenti kellemetlenségek már nem pusztán a véletlen szülte események, hanem megtervezett, előre kitalált és tudatosan gerjesztett lépések. Érdemes lélekben is felkészülni arra, hogy több lesz belőlük – józan ésszel, alternatívákkal. Máskülönben sokkal nehezebbé válik az életünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?