Művészeti kalauz

KÉP

Milyen kiállításokra, színházi előadásokra és koncertekre érdemes odafigyelni? A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

KÉT GENERÁCIÓ HÁROM MŰVÉSZE
Hogyan gyakorol hatást az alkotóművész egy másik alkotóra? Ez a művészettörténészek egyik lényegi, roppant izgalmas kérdése. Egyrészt elkerülhetetlen folyamatról van szó, hiszen minden alkotó abból merít, amit ismer, alkotók és generációk így akarva-akaratlan is párbeszéden állnak egymással. Másrészt kijelenthetjük, hogy talán minden egyes kortárs művész az eredetiségre törekszik, miközben egyre gyakrabban lehetünk tanúi annak, hogy manapság a kreatív elemek „kölcsönvétele” akár súlyos szerzői jogi kérdéseket is felvethet. Farkas Aliz kurátor meglepő módon megfordítja a kérdést: arra kéri a közönséget, hogy párhuzamokat keressen.
Az átörökített kézjegy, illetve az átvett elemek formálódása áll a fókuszban a pozsonyi Liszt Intézet aktuális időszaki kiállításán, melyen egy pályakezdő képzőművész, Papp Ida Zsuzsanna két idősebb kollégájával és mesterével, Bakos Tamás és Sütő Petre Rozália grafikusművészekkel közösen állít ki. 
A Nekem a papír csak anyag című kiállítás úgy vállalkozik konkrét alkotói kapcsolatok felkutatására, hogy közben az oktatás és tanulás folyamatait hangsúlyozza. Pályakezdő alkotó esetében általában azt szokás mérvadó tapasztalatnak tekinteni, hogy egyetemi évei alatt kinek a műtermében tanult. Ez a tárlat azonban sokkal tágabb értelemben vizsgálja az alkotói behatás kérdését, hiszen jóval korábbra tekint vissza: a fiatal-, sőt gyerekkorban szerzett tapasztalatok idejére, melyek talán kevésbé egyértelműen, de akár sokkal lényegesebb módon határozhatják meg egy művész szemléletmódját. 
A kiállítás címe – „Nekem a papír csak anyag” – Papp Ida Zsuzsanna verséből származik, és két jelentése van: a tanulmányok elvégzését igazoló papír lényegességét kérdőjelezi meg, másrészt pedig a képzőművész – változatos formában megjelenő – alapanyagára utal.
A kiállítás március 14-ig látogatható a pozsonyi Liszt Intézet Pozsony kiállítótermében.

AZ EGYETLEN MAGYAR PROFESSZIONÁLIS ZSIDÓ SZÍNHÁZ A JÓKAIBAN
Joshua Harmon komédiáját, a Rossz zsidókat játssza a Gólem Színház Komáromban. Joshua Harmon New York-i drámaíró, aki pont ezzel a darabbal futott be. Bemutatóját követően a Rossz zsidók a színházi évad harmadik legjátszottabb darabja volt az Egyesült Államokban, a Broadwayt követően pedig a londoni West Enden is fényes karriert futott be – ezt a sikert mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Magyarország egyetlen professzionális zsidó színháza is színpadra vitte. A Rossz zsidók megcáfolja azt a naiv elképzelést, hogy az amerikai zsidó családokban a szeretet uralkodik. Ahogy a társulat jellemzi a történetet, az egy „igazi zsidó balhé családról, hitről és az örökségről.”
A sztori négy fiatal körül forog. Egyikük Daphna Feygenbaum, aki nagyon szeretné megörökölni a nagypapa nyakláncát. A nagypapa temetésének másnapján unokatestvére hazahozza barátnőjét, akiről kiderül, hogy nem zsidó – ráadásul bejelenti, hogy a féltett nyaklánc az ő tulajdonában van. Az előadást a színház stúdiószínpadán láthatjuk. A budapesti Gólem Színházat 2005-ben alapította Borgula András, aki a rendezést is jegyzi.
Mikor és hol: február 12., hétfő 19.00 – Komáromi Jókai Színház – belépő: 13 euró

...ÉS EZEKET A PROGRAMOKAT SEM ÉRDEMES ELMULASZTANI:
A Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteménye legújabb darabjait mutatja be. Néhány évvel ezelőtt egy bőkezű ajándéknak köszönhetően 150 műtárggyal bővült a galéria gyűjteménye. A műtárgyak Ivan Zubaľ műgyűjtő és családja gyűjteményéből származnak – ezekből mutat be egy válogatást tárlata keretén belül a galéria. Az akvizíciók között magyar képzőművészek darabjai is szerepelnek, úgy mint alkotások Mednyánszky Lászlótól és Gyurkovics Károlytól, csakúgy mint a csehszlovák és a kortárs szlovák alkotók munkái.
A Műgyűjtőből mecénás (Od zberateľa k mecénovi) című kiállítás a Szlovák Nemzeti Galériában tekinthető meg.


Menjünk a kicsikkel gyerekszínházi előadásra. Ki ne kedvelné a vidám kis égszínkék meselényeket, a Hupikék Törpikéket? A Dörmögő Dömötör Színház és a Pódium Színház közös produkciójában ezúttal szülinapot ünnepelnek Aprajafalván.
Február 11., vasárnap 11.00 – Gúta, Adamis Anna Városi Művelődési Központ – belépő: elővételben 10 euró, helyszínen 12 euró

Idézzük fel a Szilvásgombócot és A padlás többi örökzöldjét. Presser Gábor és Sztevanovity
Dusán félig mese-félig musicalét Párkányban adja elő a Magyarock Dalszínház.
Február 13., kedd 19.00 – Párkány, kultúrház – belépő: 16 euró

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?