Közélet

Megnemtámadási paktum nélkül pozitív kampányt ígérnek

Pozsony | Ugyanakkora párt-preferenciája a Magyar Közösségi Összefogásnak és a Hídnak is: 4,3%-os támogatottságot mért a Focus közvélemény-kutató ügynökség mindkét magyar pártnak.
mózes érsek
Szalay Hajnalka

2019. december 13. 19:06

mózes érsek
A Magyar Közösségi Összefogás elnöke, Mózes Szabolcs (balra) állítja, nem tudták korábban megnyitni a transzparens számlát. Érsek Árpád (jobrra), a Híd listavezetője ígéretet tett, pótolja a Transparency International által kért dokumentumokat

Míg a novemberi közvélemény-kutatáson az MKP egyedül csupán 3,5%-ot szerzett, addig a legfrissebb, decemberi felmérés az újonnan alakult Magyar Közösségi Összefogásnak 4,3%-os támogatottságot mutat. Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke lapunknak elmondta, őt is meglepte a Focus ügynökség eredménye, elsőre gyengébb eredményt várt. „Ez volt az első felmérés, amelyen a közös listát mérték, és a marketingszakemberek is úgy vélik, el kell telnie bizonyos időnek, hogy az emberek megtanulják az új márkákat, és ez a pártoknál különösképpen igaz. Ezért gondoltuk, hogy az első mérések gyengébbek lesznek. Azt vártuk, hogy ezek a számok kisebbek lesznek, mint a potenciál, de az is, hogy már növekvő a korábbi MKP-s eredményekhez képest, mindenképpen bizakodásra ad okot. Ez azt mutatja, hogy ebben még komolyabb potenciál van” – vélekedik Mózes az eredményekről. Hozzátette, a növekvő tendencia arról tanúskodik, hogy az emberek megújulást akarnak.

„Ami pedig a számokat vagy inkább a trendeket illeti, míg az MKÖ -nál jól látható egy átmeneti eufória, a Híd támogatása növekvő tendenciát mutat. Választóink értékelik azt a munkát, amit elvégeztünk” – közölte lapunkkal Magdeme Klára, a Híd szóvivője.

Mindkét párt hangsúlyozza, hogy a parlamenti választás előtti időszakban pozitív kampányt terveznek, de megnemtámadási szerződés aláírását nem tervezik. Mind a Híd, mind az MKÖ hangsúlyozza, a saját programjukkal akarják megszólítani a választókat, anélkül, hogy a másikat támadnák.

„Ebben a pillanatban ezzel a kérdéssel nem foglalkozunk – reagált lapunknak Magdeme Klára, a Híd szóvivője arra a kérdésre, kötnek-e megnemtámadási szerződést a Magyar Közösségi Összefogással – Tesszük a dolgunkat, a választóinkkal kommunikálunk, nem az újonnan alakult választási párttal. Egy ideális politikai világban ilyen szerződés megkötése nélkül sem lenne sárdobálás. Ez túl naiv elképzelés, de az talán nem az, hogy ha már két listán mérettetjük meg magunkat, a másik fél sem próbálja hazugságokkal megszólítani a választókat. Ha mégis, erre a Híd keményen fog reagálni.”

Hasonlóan vélekedik az Összefogás elnöke, Mózes Szabolcs is. „Nem látom értelmét, hogy legyen egy megnemtámadási szerződés. Nem merült fel ilyesmi, bármiféle megnemtámadási szerződés nélkül sem fogunk negatív kampányt folytatni. A mi kampányunk pozitív lesz, azzal akarjuk megszólítani az embereket, nem a konkurenciával foglalkozunk. Mindezt deklaráltuk is: az egész kampány hangnemének az együttműködésre, a megújulásra kell apellálnia. A magyar választó egyébként sem a támadásra kíváncsi. Az egyik cél is az, hogy betemessük az árkokat, és ebbe nem fér bele a támadás. Az összefogás gondolatát kell eljuttatni az emberekhez” – mondta lapunknak a pártelnök, azzal, hogy az ellenzéki békekötésben közös a kormányváltás gondolata, hiszen ők pontosan megfogalmazták, kikkel nem fognak a jövőben kormányt alakítani.
Az Magyar Közösségi Összefogáshoz hasonlóan a Híd is saját programjával akarja megszólítani a választókat. 

„A Híd sohasem folytatott támadó jellegű kampányt, most sem fog. Ehelyett, mint mindig, most is a saját programjára koncentrál, amely nem jól hangzó ígéretek gyűjteménye, hanem reális és megvalósítható elképzeléseket tartalmaz” – tudatta Magdeme.

A Focus közvélemény-kutató intézet a héten tett közzé pártpreferenciákat. Ezek alapján mind a Híd, mind a Magyar Közösségi Összefogás a szavazatok 4,3%-át szerezte volna meg, ha a parlamenti választást december elején tartották volna.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová

Čaputová: Az egyszerű emberek szenvedik meg az orosz agressziót

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

Komáromi Kulturális Nyár

Eseménydús lesz a nyár Komáromban

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.